Nastava matematike sa upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija CG

Broj u odluci

33

Broj bodova

24

Cena

28 eura

Seminar je namenjen:

Nastavnicima razredne nastave

Nastavnicima matematike u osnovnim školama

Nastavnicima matematike u srednjim stručnim školama

Nastavnicima matematike u gimnazijama

Da li i vi imate sličan problem?

Uvođenje informacionih tehnologija, gotovo u svim oblastima života, zahteva i promene u načinu planiranja i realizacije nastave. Često dođemo u situaciju da za sutrašnji radni dan treba brže da pripremimo nastavni materijal ili sastavimo i pripremimo kontrolne zadatke, testove i sl. Dok preturamo po sveskama sa starim pripremama i kontrolnim zadacima, izgubimo puno vremena i energije, nešto mora da se promeni ubaci, izbaci a to zahteva rad iz početka.

Kako rešiti ovaj problem?

Ako već na svom računaru  imamo napravljene baze zadataka, odkucane i klasirane onda je to mnogo lakše pripremiti nastavu. Par klikova copy-paste i spremni smo. Na ovom seminaru možete da osposobite sebe da sami napravite baze svojih priprema i zadataka uz pomoć računarskih programa. Korišćenjem alata sa ovog seminara imaćete zanimljiviji pristup nastavi, učinite sam proces učenja zanimljivim i samu nastavu interesantnijom a svoje učenike mnogo zainteresovanije za matematiku.

Teme na seminaru:

  1. Informaciono doba i savremeni oblici nastave - Informaciona pismenost učenika i nastavnika, uticaj računara na nastavu;
  2. Nastavni materijali uz pomoć IKT-a - Izrada nastavnih materijala (nastavnih listića, zadataka ... ) uz pomoć IKT-a (MS Equation, MS Math Add-in);
  3. Korišćenje IKT-a u realizaciji nastave - Rad sa porogramom Geogebra i kreiranje materijala za nastavu;
  4. Praćenje postignuća učenika uz pomoć IKT-a - Korišćenje gotovih materijala sa interneta u nastavi, izrada elektronskih testova.

Autori/moderatori

Sanja Ilić Stojanović

Nastavnik matematike punih 22 godine, trenutno u Gimnaziji "Bora Stanković" u Boru.  Svoje iskustvo u srednjoj stručnoj školi i sada u Gimnaziji, želi da podeli sa kolegama i pomogne u unapređenju nastave i obrazovanja. Aktivno radi na svom stručnom usavršavanju kroz seminare, takmičenja, tribine i sl. Autor je bloga Matematika u akciji www.sanjamatematika71.wordpress.com  i ima fejsbuk stranicu "Život očima matematičara" kao i grupu "Matematičari". Konstantno promoviše ljubav prema matematici i želi da ovaj predmet prebaci sa liste "bauk-predmeta" na listu omiljenih. Upravo u tom cilju je i nastao ovaj seminar.

Tanja Ignjatović

Nastavnik matematike u Tehničkoj školi u Knjaževcu. Tragajući za "punom" normom radila u osnovnoj školi i u Gimnaziji. Svoj posao obavlja sa maksimalnom odgovornošću, vodeći računa o tome da svako dete ima svoju ličnost, osećanja i razlog zašto je baš takvo kakvo jeste. Trudi se da prati i primenjuje novine u skladu sa mogućnostima i potrebama dece. Svesna činjenice da je edukacija, kao i razmena iskustava imperativ u ovom poslu, odlučila da svoje dvadesetogodišnje iskustvo podeli sa kolegama.

Ne znati nije sramota. Sramota  je ne  hteti  znati…  (Sokrat)

Najčešća pitanja i odgovori

Šta ću ja, u stvari, znati nakon ovog seminara?

Na seminaru će te naučiti da koristite gotove programe kao što je Geogebra u nastavi. Takođe naučićete kako da sebi olakšate rad uz pomoć dodataka za program MS Word, koji su namenski namenjeni matematici.

Da li je ovo seminar na kome ću da naučim kako se prave testovi?

Na ovom seminaru naučićete kako se prave elektronski testovi i pismene provere znanja.

Šta mi je od opreme potrebno za ovaj seminar?

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira ...). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Šta mi je potrebno od programa?

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla ...). To je neophodno za početak, a sve ostale alate neophodne za kreiranje projektne nastave dobićete na samom seminaru, kao i uputstvo za rad sa njima.

Koja predznanja trebad a imam da bih pohađao ovaj seminar?

Naravno da ne! Treba da posedujete osnovna znanja vezana za korišćenje računara, da koristite internet, da koristite program za unos i obradu teksta, odnosno osnovne funkcije Microsoft Word. Sve ostale programe i dodatke naučićete na samom seminaru