Онлајн семинар: Мапе ума у функцији наставног процеса

Шта је техника мапе ума? 

Техника мапе ума у настави је изузетно ефикасан начин за уочавање, анализирање и приказивање информација у виду слике или дијаграма. Мапе ума су асоцијативно, креативно и логичко средство за израду белешки које тачно "пресликавају" ваше идеје на папир или у дигитални формат.

Мапе ума су моћно наставно средство за једноставно памћење и разумевање велике количине информација. Уз помоћ дијаграма, сачињеног од боја, слова, симбола и линија, помажемо мозгу да на визуелно упечатљив и логичан начин брже, лакше и дуготрајније складишти оно што желимо, при чему је присећање и повезивање информација и идеја много ефикасније и садржајније. 

 

Шта ћете научити и усвојити похађањем овог семинара?

 • Како ће вам овај користан алат помоћи да унапредите наставни процес, држите занимљивије часове и подигнете своја и ученичка постигнућа на виши ниво.
 • Како да употребите мапе ума на часу.
 • Како да мапе ума користите приликом доношења одлука, решавања проблема, планирања, одређивања приоритета, прављења бележака, држања презентација.
 • Како да помоћу ове технике стварате јединствене мапе ваших мисли и мисли ваших ученика.
 • На који начин ће овај иновативни концепт позитивно утицати на вашу креативност и самопоуздање.

Мапе ума у функцији наставног процеса користиће буквално свима, а посебно следећим групама:

 • Наставницима разредне наставе у основним школама - ови учесници научиће како да својим ученицима млађих разреда развију креативно мишљење уз помоћ ове технике и како да им олакшају обимно градиво;  
 • Наставницима предметне наставе у гиманзијама и средњим стручним школама - иако постоји предрасуда да је цртање мапа ума резервисано за ученике млађег узраста, не треба потцењивати утицај мапа на старије ученике јер и њима мапе ума могу послужити за пројектне задатке или систематизацију градива, а наставницима као алат за јасније представљање градива.
 • Васпитачима  - васпитачи имају доста папирологије у свом раду, а мапе ума им ту могу бити од помоћи, као и у активностима које подразумевају израду цртежа са децом.
 • Стручним сарадницима и директорима - ова група моћи ће уз помоћ мапа ума лакше да организује већа, састанке тимова, организује папирологију и делегира задатке другима.

Трајање семинара

15 данa

Цена семинара

580 МКД

Уверење

15 сати

Теме на семинару:

Семинар је конципиран као и сви ОКЦ семинари, а теме које се обрађују су:

 • Тема 1: Шта је мапа ума и чему служи - У овој теми ћемо се ближе упознати са појмом мапа ума, олујом идеја, као и са процесом мапирања ума и начина цртања мапа.
 • Тема 2: Како направити и употребити мапе ума - У другој теми ћете се упознати са програмима и веб-алатима за израду дигиталне мапе, као и са методама како да мапе примените у настави.
 • Тема 3: Завршни рад - У овој теми вас очекује резиме семинара, али и израда завршног задатка у коме ћете израдити материјал за један ваш час.

 

Осим усвојених знања и развијених дигиталних вештина употребе рачунара и програма у раду, након семинара добићете и уверење о савладаној обуци.

Пријава за предстојећи термин је отворена до 7. децембра, а можете се пријавити путем форме која се налази одмах испод. Више о начину плаћања можете прочитати на следећем линку: Начини плаћања

Аутор/модератор

Милан Јовановић

Наставник историје у ОШ “Раде Драинац” од 2010. године. Рођен у Београду (СФРЈ), у истом граду започео студије историје на Филозофском факултету (СР Југославија), завршио их у држави Србији и Црној Гори, а историју предаје у Републици Србији. Од 2011. аутор сајта и андроид апликације На часу историје. Рецензент уџбеника историје за 5. и 6. разред, аутор електронског уџбеника за 5. и 6. разред , коаутор тестова за 5. разред и аутор тестова за 6. разред (Дата Статус). Председник удружења грађана “Центар за едукацију и друштвено ангажовање”.