Onlajn seminar: Osnove računarske pismenosti

Većina vas koji ovo čitate zamisliće se i postaviti pitanje: "Pa, da li je moguće da nama, prosvetnim radnicima, treba ovakav seminar?" Nekome sigurno ne treba, ali ono što smo mi primetili je da većini treba i neophodan je. Upotreba računara u školama i predškolskim ustanovama je počela pre 10 - 15 godina, ali i dan danas se uvode novine koje traže od zaposlenih više nivoe digitalnih kompetencija.

Na osnovu dugog posmatranja i istraživanja potreba nastavnika, pedagoga, direktora, vaspitača, došli smo zaključka koja su to neophodna znanja i veštine koje je potrebno da poseduje svaki zaposleni u obrazovnom sistemu kako bi mogao da obavlja svoj posao. Pretpostavljamo da će većina vas smatrati da ima znanje i poseduje veštine osnovne računarske pismenosti, ali koliko nas ume da uredi dokument tako da taj dokument bude prihvatljiv za Godišnji plan rada ustanove ili da napravi tabelu koja će sama računati statistiku uspeha učenika, našu platu ili kućni budžet? Svi mislimo da znamo da pravimo dobre prezentacije, ali primećujemo da se dešava da se učenici i publika uspavaju i "smore" dok mi predstavljamo svoju prezentaciju.

Zbog onog što smo primetili i onog što su nam kolege tražile, napravili smo onlajn seminar Osnove računarske pismenosti koji će koristiti svima, a posebno sledećim grupama:

  • Onima koji smatraju da su računari višak, da mogu da rade i bez njih - ovi učesnici će moći bukvalno od nule da krenu sa radom na ovom seminaru i da steknu osnove računarske pismenosti, kao i da unaprede svoj rad u školi ili predškolskoj ustanovi;
  • Onima koji znaju da pošalju imejl ili da otkucaju pripremu za čas - ovi učesnici će nakon seminara umeti sami da podešavaju svoje računare, da formatiraju tabele i dokumente, da bez pomoći kolega informatičara prave eksel tabele koje su im potrebne;
  • Onima koji su najčešće zaduženi da 'pakuju' godišnji plan, razne izveštaje, zapisnike, koji sakupljaju podatke iz obrazaca o uspehu u eksel tabelu, pa na nastavničkim većima prezentuju ove informacije kroz prezentacije - njima ćemo pokazati neke nove mogućnosti i trikove;
  • Onima koji misle da sve ovo znaju - oni će dobiti dokaz da spadaju u one nastavnike koji predstavljaju najbolje po pitanju računarske pismenosti u našim školama.

Ovaj seminar nije akreditovan od zvaničnih institucija, ali smo sigurni da je jedan od najkorisnijih seminara na našim prostorima. Ovaj seminar dokazuje učesnicima da su na pravom putu, jer su im znanja i veštine ispred sertifikata. 

Trajanje seminara

26 dana

Cena seminara

1400 dinara

Uverenje

26 bodova

Teme na seminaru:

Seminar je koncipiran kao i svi OKC seminari, a teme koje se obrađuju su:

  • Od kalkulatora do računara - pojasnićemo osnove funkcionisanje računara, kako da podesite operativni sistem onako kako vama odgovara (dodatni nalozi, rad sa tastaturom, pretraživanje fajlova) i kako da podesite i koristite elektronsku poštu.
  • Obrada teksta na računaru - pojasnićemo kako da radite u programu MS Word, odnosno kako da ispravno oblikujete tekst, rešite problem sa formatiranjem teksta čak i kada zauzima više strana, kao i kako da uređujete tabele u ovom programu.
  • Računarske kalkulacije - pojasnićemo kako se koristi program MS Excel, kako da pravite funkcionalne tabele, koristite formule i funkcije, pravite obrasce za statistiku, sortirate i filtrirate podatke ...
  • Kreiranje prezentacija - pojasnićemo kako da napravite kvalitetnu MS PowerPoint prezentaciju za što kraće vreme, kao i na koji način možete da unapredite svoj javni nastup.

 

Napomena:

Na računarima imamo instalirane operativne sisteme koji su osnova rada računara. Operativni sistemi koji se danas najviše koriste su Windows 10 i Windows 7. Iako je sadržaj na prvoj temi seminara predstavljen kroz funkcionisanje Windows-a 10, podešavanja se gotovo uopšte ne razilikuju i na ostalim vezijama Windows-a i uz malo istraživanja i pomoć naših moderatora lako ćete se snaći u praćenju prve teme. 🙂

Osim usvojenih znanja i razvijenih digitalnih veština upotrebe računara i programa u radu, nakon seminara dobićete i uverenje o savladanoj obuci koje možete iskoristiti kao dokaz za napredovanje u struci. Prema Pravilniku o SU, za napredovanje u viša pedagoška zvanja kandidatima je potreban dokaz o savladanoj obuci.

Takođe, sa znanjem koje steknete na ovom seminaru, možete polagati i test za ECDL start sertifikat kod ovlašćenih ECDL centara.

PRIJAVA NA SEMINAR