Digitalni nastavni listovi

Kataloški broj: 504
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

Precizan i jednostavan seminar zahvaljujući kojem ćete naučiti kako da kreirate digitalne nastavne listove i koristite ih u didaktici vaših časova.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar Digitalni nastavni listovi za samostalno učenje namenjen je svima koji žele da nauče jedan od načina kreiranja nastavnih listova za vežbanje i proveru znanja učenika.

Najviše će odgovarati nastavnicima razredne i predmetne nastave, nastavnicima stručnih i izbornih predmeta koji žele da za svoje učenike kreiraju digitalne nastavne listove za vežbanje na časovima ili kao domaće zadatke.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Za potrebe ovog seminara nije neophodno nikakvo predznanje. Sve što je potrebno da znate, naučićete u kontaktu sa sadržajem seminara i uz podršku moderatorke.

Ipak, poželjno je da poznajete i koristite makar jedan internet pretraživač (najbolje Google Chrome), da niste u potpunosti početnik u korišćenju računara (mada čim ste stigli do ovde to znači da niste) i da makar okvirno znate šta su i kako izgledaju radni/nastavni listovi.

O seminaru

Jednostavnijom analizom potreba došli smo do zaključka da prosveti manjkaju nastavni listovi. Posebno stručni predmeti u srednjoj školi (mada i srednja škola generalno) nemaju standardizovane, već izrađene nastavne listove. Takvih je nastavnih listova nešto više u osnovnoj školi, ali na, po našem mišljenju, nezadovoljavajućem nivou.

Iz tih razloga osmislili smo seminar na kojem ćete naučiti da nastavne listove izrađujete pomoću veb-alata, a to će, verujemo, značajno unaprediti kvalitet i efikasnost nastave. Pored kreiranja digitalnog nastavnog lista, isti ćete biti u prilici da šaljete učenicima preko različitih kanala komunikacije tako da mogu da ih odrade na času, samostalno, uz vašu pomoć ili pak kao domaći zadatak.

Da stvar bude jednostavnija, digitanim nastavnim listovima učenici će moći da pristupe i preko mobilnog telefona, a za još jednostavniju varijantu tu je i automatski fidbek koji vi podešavate tako da se učenicima prikažu rezultati automatski, čim urade vežbice.

Na kraju krajeva, nema ništa bolje od nastavnikove samostalne izrade digitalnog nastavnog lista – nastavni list kreirate vi, prema svojim i potrebama svog odeljenja, a ko poznaje vaše odeljenje bolje od vas?

Teme seminara

Tema 1 - Pojam, cilj i značaj nastavnih listova

U ovoj temi podsetićemo se pojma nastavnog lista, njegove uloge i primene. Već ćemo se ovde upoznati i sa pojmom digitalnog nastavnog lista, njegovim izgledom, razlikama u odnosu na štampani nastavni list i ulogom koju ima u današnjem obrazovanju. Predstavićemo i dosta primera digitalnih nastavnih listova tako da već na samom početku steknete sliku o tome koliko je značajno znati tehniku kreiranja digitlanog nastavnog lista.

Tema 2 - Kreiranje digitalnih nastavnih listova

Ova tema je, u odnosu na prethodnu, više praktične prirode. Ovde ćemo se baviti konkretnim koracima u kreiranju digitalnih nastavnih listova, a korake ćemo objašnjavati postepeno, kroz video i slikovne materijale. Na kraju ove teme, ali i samog seminara, imaćete jedan (a možda i više 😊) kreirani digitalni nastavni list sa različitim vrstama pitanja koji ćete moći odmah da koristite u nastavi.

Ishodi seminara

Po završetku seminara:

  • prepoznaćete mogućnost korišćenja digitalnih nastavnih listova u obrazovanju;
  • samostalno izrađujete digitalne nastavne listove;
  • kreirate različite tipove zadataka u digitalnim nastavnim listovima;
  • delite digitalne nastavne listove učenicima;
  • planirate i organizujete nastavne časove u kojima je zastupljena upotreba digitalnih nastavnih listova.

Autori seminara

Miljana Bosijoković

Miljana Bosijoković

Miljana je diplomirani andragog koji u Obrazovno kreativnom centru radi od početka 2020. godine. Po završetku studija imala je tu sreću da posao u struci pronađe baš u svom rodnom gradu, o čemu je i maštala. Ipak, više voli da misli da je posao pronašao nju.

Miljana ima dva akreditovana seminara od strane Ministarstva prosvete, i oba realizuje pod okriljem OKC-a. Pored toga što je autor/moderator seminara, rad u kancelariji OKC-a podrazumeva instrukcioni dizajn drugih seminara, superviziju seminara, evaluaciju, praćenje toka rada autora/moderatora i izradu novih procedura, metoda podrške i unapređivanja rada svih zaposlenih i OKC saradnika.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Uz malo strpljenja, truda i rada, po završetku ovog dvonedeljnog seminara znaćete da u potpunosti kreirate digitalni nastavni list pomoću veb-alata. Pored samog kreiranja, znaćete kako da pošaljete učenicima digitalni nastavni list, kako da pregledate odgovore, kako da postavite i automatsko ocenjivanje odgovora, znaćete kako možete „ručno“ oceniti i upoznaćete se sa još mnogo funkcija koje veb-alat pruža.

Ako ste nastavnik od inicijative koji ne čeka da dobije gotova rešenja, već pronalazi svoja, onda vam i te kako treba ovaj seminar. Da ne biste čekali nekoga ko odlučuje o obrazovanju da vam napravi radne listove, naučite da ih napravite sami, i to onako kako odgovaraju baš vašim đacima.

Da biste pred učenike postavljali izazovne zadatke, da biste ih izazivali da vežbaju, uče, proveravaju sopstveno znanje i da biste to mogli raditi bilo kada – na času, na odmoru, za vreme raspusta, kod kuće – dobro će vam doći ovaj seminar. Digitalne nastavne listove slaćete im jednostavnim prosleđivanjem linka u viber grupi, imejlu, gugl učionici, a oni će im moći vrlo lako pristupiti i uraditi ih i preko mobilnih telefona, tako da je jednostavnost primene ovakvih radnih listova na visokom nivou.

Pored znanja i veština (koje su neprocenljive 😊), na ovom seminaru ćete dobiti različite materijale koji se tiču seminara. „Glavna nagrada“ na kraju ovog seminara je upravo vaših ruku delo – kreiran digitalni nastavni list za samostalno učenje koji ćete moći odmah da koristite u nastavi. Ukoliko ste ambiciozniji, do kraja seminara imaćete i više digitalnih nastavnih listova 😊

Za pohađanje seminara potrebno je da imate računar, internet konekciju i imejl nalog (najpoželjniji je gmail) jer će vam na imeju stizati obaveštenja sa samog seminara. Veb-alat koji učimo da koristimo je dostupan na interentu i besplatan je, tako da neće biti potrebe ni za kakvim instaliranjem programa na računaru.

Odluka o akreditaciji