Escape Room ili edukativna igrica uz pomoć gugl upitnika

Već smo upoznati sa guglovim edukativnim alatima, pogotovo sa gugl učionicom. Međutim, to je samo platforma na kojoj komuniciramo sa učenicima, postavljamo materijale, zadatke i ocenjujemo ih. Materijale često pravimo na drugim platformama, pa ih postavljamo na gugl učionicu, a od interaktivnosti najčešće pravimo zadatke i testove. Ali, u ovom tekstu ćemo vam pokazati kako da napravite jednu zanimljivu vežbu, odnosno edukativnu igricu na gugl platformi. 

EscapeClassroom

Pokazaćemo vam kako da napravite igricu kao što je ova koja se otvara klikom na sledeći link. Kliknite na link (zeleno dugme) ispod i probajte da stignete do kraja igrice, odnosno da izađete iz škole 🙂

(link slobodno prosledite svojim kolegama, da vidite da li će oni uspeti)

Zašto je ovo bolje od zadatka ili testa? 

Ne mora da znači da je bolje, jer to zavisi od toga šta želite. Ova aktivnost spada u vežbu, odnosno u proces učenja. Svi gejmifikovani materijali su zanimljiviji za učenike, pa će se oni malo više posvetiti rešavanju problema, a samim tim i više učiti. Ovakvi materijali prikazuju učenicima pravu „snagu“ onlajn nastave, odnosno onlajn materijala. Oni ne vide razliku između PDF-a i udžbenika (jer je realno i nema, osim što se jedan čita na računaru, a drugi u fotelji), ali  ovakav materijal pokazuje interaktivnost. 

Koliko je tehnički zahtevna izrada?

Način izrade je jednostavan. Mi smo se potrudili da celu igru napravimo preko gugl upitnika, koji je sastavni deo gugl naloga i nastavnici, vaspitači, stručni saradnici ga već koriste u svom radu. Možda vam je potrebno dodatno znanje oko dizajniranja slika, ali to je samo ako želite da sami napravite određene slike, a možete ih i preuzeti sa interneta. Sve ostalo je maksimalno jednostavno. 

Za izradu ovakvih materijala je potrebno vreme. Isto je kao i prilikom izrade nastavnog materijala koji nije u onlajn obliku. Ako želite kvalitetan materijal, morate odvojiti malo više vremena. Tako je i ovde. Što ste bolji u digitalnim veštinama, to će vam trebati manje vremena, ali ni mi nismo napravili ovu igricu brzo. Bilo nam je potrebno 3 sata da osmislimo sadržaje, pronađemo i dizajniramo slike i sve spakujemo u gugl upitnik. 

Koji su koraci u izradi ove vežbe?

Izradu ove vežbe možemo podeliti u tri celine:

  1. smišljanje problemskih zadataka 🤔
  2. pripremanje materijala (slika, zadataka, testova, … ) 📚
  3. pakovanje sadržaja u gugl upitnik 💻

Prilikom smišljanja zadataka, trudite se da učenicima ne date konkretne zadatke i pitanja. Npr. nemojte im iz matematike dati izraz koji treba da izračunaju i rezultat da bude šifra za novi ključ. Dajte im samo neke informacije, asocijacije ili sinonime za rešenje. Neka razmišljaju, neka se postave u ulogu detektiva, istraživača – to je za njih mnogo zanimljivije, a i zahtevnije. 

Što se tiče materijala, to može biti samo tekstualni opis, ali učenici više vole slike ili multimediju. Zato je potrebno malo više digitalnih veština i malo više vremena. Puno toga možete da pronađete na internetu, ali je često potrebno te materijale malo urediti da bi imali smisla sa vašim zadatim problemima.

Pakovanje na sam gugl upitnik ne treba da bude problem. Većina nas ume da napravi gugl upitnik, a izrada ove igre se i svodi na kreiranje gugl upitnika. Ipak, postoje neki nestandardni elementi i trikovi, pa ćemo mi detaljnije da pojasnimo kako se to radi.

Detaljno uputstvo za pravljenje ove igrice

Nove tehnologije, onlajn alati, računari, pametni telefoni su samo plastika, gvože i skup nula i jedinica bez nas nastavnika. Potrebno je da znamo da ih koristimo, ali da bismo bili dobri nastavnici to nije dovoljno. Moramo da imamo svest o tome šta treba našim učenicima, šta su njihova interesovanja i shodno tome da prilagodimo naš rad. 

OKC je tu da sa vama deli ovakve korisne sadržaje, a vi ih slobodno delite sa vašim kolegama. 

Evo još jednom linka do igrice … probajte 🙂

⬇️ ⬇️ ⬇️

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 4.6 / 5. Do sada ocenilo: 128

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.