#efikasni_onlajn_odgovorni_oflajn

ili … kako su vrapci saznali za OKC akciju?

Cilj svake poruke je da dopre do što šire publike. Tome mogu da posvedoče brojne statistike, posete sajtovima i stranicama na društvenim mrežama, ali kada (narodski rečeno) i vrapci na grani znaju za vaš rad, to znači da ste dobrano utemeljeni i prisutni u određenoj temi. Istini za volju, nisu vrapci saznali da OKC tim pravi onlajn seminare stručnog usavršavanja, ali da je OKC tim grupa kreativnih ljudi, uvek spremna da upiše još jednu pobedu u svesci odgovornog ponašanja – jesu. To smo uspeli da uradimo tako što smo napravili preko 30 kućica za ptice (za sada), postavili ih po raznim gradovima u Srbiji, malo se zabavili, malo uprljali ruke i prekucali prste i poslali poruku da su upravo mali solidarni koraci bitna karika u stvaranju odgovornosti.

Kako je sve počelo ?

Pre jedne decenije, kad je počeo da se formira OKC tim kao grupa nastavnika koji su predani onlajn usavršavanju, ljubav prema prirodi bila je vrednost koja nije bila „boldirano“ ispisana na agendi, ali se i te kako podrazumevala.

Hiljade izleta, nula ostavljenog đubreta je svojevrsna deviza koja stoji iza svakog OKC-ovca. Kako bi nastavili da negujemo odgovorno ponašanje prema svim prirodnim lepotama i biodiverzitetu (kako komlipovana reč 😀) rešili smo na jednom neformalnom sastanku da unesemo malo formalnosti u naše prirodnjačke rituale i da ih ozvaničimo pod jedinstvenim heštegom #efikasni_onlajn_odgovorni_oflajn.

Prevedeno na maternji jezik – rešili smo da se malo više slikamo i snimamo dok radimo neke ultra zanimljive i korisne stvari u pauzama realizacije seminara stručnog usavršavanja. Razlog za to je više nego očigledan – u životu možete naučiti bilo šta, ali snaga ličnog primera je nenadmašna.

Stoga, ukoliko vam se za sada sviđaju naše akcije, slobodno podelite svoj primer kako ste efikasni onlajn, a odgovorni oflajn.

Pripreme, realizacije, nacrti i dizajniranje

Da bismo uspeli da akciju useljavanja vrabaca sprovedemo što efikasnije moguće, morali smo da imamo precizne nacrte, stroga merenja i rigorozne provere materijala na temperature.

Šalu na stranu, ali nacrt kućice za ptice stvarno postoji kao i provera koliko je vremena potrebno za izradu jedne kućice (odgovor je 15 minuta ) 😁. Uz stabilnu konstrukciju, podjednako je bitan i dizajn fasade (jer lepše se živi u prostoru sa bojama).

U slajdu ispod teksta slede idejna rešenja #okctim-a na pitanje kako obojiti svoje slobodno vreme, a pritom odgovoriti potrebama vrabaca u jesen (znate od ranije da u novembru vrapcima počinje da bude sve naopačke).

Šta smo još naučili tokom ove akcije

Pre svega, da vrapcima godinama unazad ne ide baš najbolje. Za razliku od golubova i vrana, oni nisu uspeli da prilagode svoju ishranu uslovima gradskih naselja.

Zbog svoje male fizionomije uvek su u jatu kako bi se lakše odbranili i prehranili. Iako se čini da su sastavni deo naših parkova i ulica, njihov broj se svake godine smanjuje (u Velikoj Britaniji za čak 60 %).

Vrabac pokućar je prema legendi postao simbol Beograda kada je 1456. godine, nakon napada turske vojske, pronađen vrabac pogođen sa tri strele. Drugi izvori kažu da su „dživdžani“ dobili titulu simbola glavnog grada jer su bili sastavni deo svakodnevnice i vezivali se za dečije lirske pesme, a deca su, to dobro znamo, najveći ukras sveta.

Kako god da se ova istorijska zavrzlama oko vrabaca razreši, ostaje to da je vrapcima otežano hranjenje u gradskim uslovima, a naročito tokom zime.

Tako da, ukoliko vas je barem malo inspirisala ova naša priča, probajte sami, još bolje sa vašim učenicima i decom, da napravite kućicu za ove pernate male mangupe, podelite sliku sa nama ili tagujte OKC u objavi.

Neka i vrapci u vašem kraju saznaju da ste  #efikasni _onlajn_odgovorni_oflajn

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 0 / 5. Do sada ocenilo: 0

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.