U sistemu stručnog usavršavanja ima onih koji sakupljaju bodove, a i onih koji „sakupljaju“ znanje i razvijaju veštine. Najbolje je i jedno i drugo, a pametnim planiranjem to možete lako ostvariti. 

U postojećoj nomenklaturi kompetencija možete da proverite šta je to u čemu ste dobri, a šta je ono na čemu morate malo više poraditi. Za to je ZUOV napravio odličan instrument procene, pa izdvojte malo vremena: Proverite svoje kompetencije …

U zvaničnom katalogu je preko 1000 programa i sigurno ima onih koji će unaprediti vaš rad, a mi smo se potrudili da napravimo onlajn programe koje smo akreditovali i objedinili u listu za sledeću godinu. 

Stručno usavršavanje uglavnom doživljavamo kao pohađanje akreditovanih seminara i to kada nam plati škola ili predškolska ustanova. To je sasvim u redu, ali pored akreditovanih programa stručno usavršavanje je mnogo više. Čak i pravilnik o SU predviđa ostale programe i oblike i za taj vid SU je neophodno sakupiti duplo više sati (44 sati godišnje). 

Za sve one koji žele više znanja i veština, napravili smo nove onlajn seminare. Ovi seminari su napravljeni prema novoj OKC metodologiji, sa novim  dizajnom i sa novom onlajn didaktikom. S obzirom na to da su ovo novi seminari, još uvek nisu akreditovani, ali znamo da oni koji prate OKC svoje znanje i napredovanje stavljaju ispred bodova.

Plan stručnog usavršavanja se u školama i vrtićima predaje u različitim formama, pa vam nismo dali nikakav obrazac. Ali ono što svima savetujemo je to da pored obaveznih akreditovanih seminara, nađete načina da pratite kvalitetne obrazovne blogove, stručne vebinare, čitate naučnu literaturu, pohađate seminare koji nisu akreditovani i ono što je najvažnije je da razmenjujete informacije sa kolegama. To je od neprocenjive vrednosti za vaš lični napredak. 

Ma koliko mislimo da su nam fakulteti dali znanja i razvili veštine da profesionalno obavljamo svoj posao, ipak to nije dovoljno. Živimo u vremenu koje se brzo menja i imamo veliku odgovornost prema našim učenicima. Nisu oni krivi što su u ovim teškim vremenima u školskim klupama (na žalost nisu ni u njima više) i mi moramo biti ti koji će im pomoći. A to možemo samo ako smo sami spremni za promene u obrazovanju koje dolaze. 

Pametno planirajte i ako imate nekih pitanja … stojimo na raspolaganju. 

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 4.2 / 5. Do sada ocenilo: 113

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.