Zašto je podkast nova sjajna stvar u obrazovanju

Digitalni nastavni sadržaji su uveliko deo naše svakodnevice. Iako je verovatno pandemija virusa kovid19 „pogurala“ digitalizaciju nastave širom sveta, prosto je nezamislivo da nastava danas samo podrazumeva predavanje ispred table. Podkasti u mnogome mogu da nam pomognu u ovim situacijama.

Elektronski sadržaji imaju apsolutni primat u mnogim profesijama, a naročito u našoj – nastavničkoj. Podkasti u obrazovanju vrlo brzo su dobili veliki značaj u nastavi. Uz pomoć ovih digitalnih zvučnih sadržaja možemo lako i brzo da dođemo do informacija, saveta ili ideja za sporovođenje nastave. Takođe možemo kao autori da prosledimo gradivo našim učenicima, odnosno široj publici.

Najveća prednost korišćenja podkasta u obrazovanju ogleda se u tome što vrlo jednostavno možete napraviti svoj podkast. Takođe, da biste pristupili željenom podkastu potrebno je samo da imate internet konekciju. Podkaste možete pratiti bilo kad i bilo gde, kad god vama to odgovara.

Podkast može da olakša realizaciju nastave, sadržajno je obogati, odnosno uštedi mnogo vremena u radu. U nastavku teksta predstavićemo sve prednosti podkasta, kako on može da bude moćan instrument u nastavi i kako možete da ga primenjujete tokom svojih onlajn i časova uživo.

značenje reči podkast

Šta je zapravo Podkast?

Podkast (engl. Podcast) je audio ili video zapis koji se sluša ili gleda preko interneta. Podkast kao medijski sadržaj najsličniji je radio emisijama – može biti u formi intervjua ili samo narativ na neku određenu temu.

Svet je u proteklih 15 godina prosto „poludeo“ za podkastima. Skoro da ne postoji tema iz života koja nije pokrivena određenim podkastima. Upravo jednostavnost kreiranja predstavlja veliku prednost ovih sadržaja, a pri tom, kao autor imate apsolutnu slobodu u radu.

Podkast zapravo predstavlja autorsku emisiju koja je podeljena na epizode. Zato je jedna od odlika podkasta njegova periodičnost: publici ćete nove epizode podkasta predstavljati u periodima koje sami odredite.

Razvoj podkasta počeo je još 80-tih godina 20. veka i tada se zvao audio blogovanje, a formalni kum podkasta bio je Adam Kuri. Veliki tržišni potencijal podkasta uvideo je Stiv Džobs 2006. godine, kada kompanija Apple uvodi potkaste kao kategoriju na platformi iTunes.

Statistika podkasta

Podkast i obrazovanje

Sigurno se sećate obrazovnog radio i TV programa. Iako je sve manje ovakvih emisija u programskim šemama to nikako ne znači da se edukativni sadržaj izgubio – on se zapravo samo preselio na internet. Primena podkasta u obrazovanju može biti višestruka.

Prvo, podkastima omogućujete učenicima da uvek imaju pristup određenim nastavnim temama.

Zamislite samo koliko pogodnosti (naročito u današnjim okolnostima) predstavlja činjenica da imate sve svoje lekcije u audio formatu. Učenici bi mogli uvek da se vrate pređenom sadržaju, kada god to žele, a vreme namenjeno obnavljanju gradiva ne bi zavisilo samo od časova iz godišnjeg plana.

Podkast vam omogućava da dodatno istražujete svaku nastavnu jedinicu. Dobar deo školske godine se svodi na praćenje (usklađivanje) nastavnog plana.

Verovatno ste se često susretali sa situacijama u nastavi kada biste određenu nastavnu jedinicu želeli da dodatno pojasnite, obogatite novim informacijama (mimo udženika) ili jednostavno probate neke nove metode u nastavi. Sve ove izazove možete rešiti snimanjem podkasta.

Prednosti podkasta

Podkastima lako možete obraditi svaku aktuelnu temu 

Svaka platforma za učenje, bila ona u digitalnom ili klasičnom obliku, dobra je i efikasna onoliko koliko može sama sebe da poboljša (ažurira).

To je (novi) standard u bilo kojoj profesiji, a naročito je vidljiv u obrazovanju. I upravo nam podkasti pružaju mogućnost da održimo korak i premostimo informacioni jaz u društvu u kome se svakog dana dešava nešto novo na polju nauke, pedagogije i tehnologije (sve tri oblasti su i te kako bitne za kvalitet rada jednog nastavnika).

Podkastom izlazite iz okvira svoje učionice i možete dopreti do velikog broja đaka i nastavnika.

Ukoliko smatrate da ste nastavnik koji ima šta da kaže i čija predavanja zavređuju pažnju, onda je za vas podkast nova odlična stvar. Korišćenjem ove inovacije, vrednosti i znanje koje zastupate u svom radu sada mogu da se čuju mnogo dalje od vaše učionice.

Na internetu možete pronaći veliki broj edukativnih podkasta (najveći broj njih je na engleskom jeziku), a ponuda domaćih, kao i podkasta iz regiona se svakog dana proširuje. Sajt podcast.rs je mesto na kom možete naći veliki broj podkasta iz zemlje i regiona. 

Domaće i strane podkaste možete pratiti i preko strim platformi (mixcloud, youtube, spotify, soundcloud …)

Šta dalje sa podkastima?

Možda ćete na kraju ipak pomisliti da nije sve tako bajkovito sa podkastima i da je ova forma digitalnog sadržaja još jedna nova stvar koja će dodatno opteretiti nastavničke, već zgusnute, rasporede. 

Da biste napravili dobar podkast svakako ćete morati da odvojite slobodno vreme, napravite plan realizacije i scenario podkasta, snimite i uredite materijale u nekom programu, ali svi ovi napori donose mnoge benefite. Za početak je odlično da podelite svoje omiljene podkast emisije sa nama u komentaru, a o tehničkim detaljima, kao i svim elementima podkasta više reči biće u sledećim tekstovima 🙂

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 4.1 / 5. Do sada ocenilo: 41

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.