Digitalne tehnologije kao podrška dokumentovanju u vrtiću

Kataloški broj: 814
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

Saznajte kako Vam Guglovi alati mogu pomoći da sve što dokumentujete tokom razvijanja realnog programa u vrtiću bude organizovano na jednom mestu a dostupno sa bilo kog uređaja, lako za deljenje i zajedničko kreiranje.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar „Digitalne tehnologije kao podrška dokumentovanju u vrtiću“ namenjen je zaposlenima u predškolskim ustanovama koji žele da nauče koji im alati mogu pomoći u procesu dokumentovanja kao timskog procesa i zajedničke aktivnosti svih učesnika u programu.

Vaspitačima i medicinskim sestrama vaspitačima – koji žele da pojednostave proces dokumentovanja: zajednički kreiraju, dele, organizuju materijale, unaprede, promovišu program, učenje dece i svoju praksu.

Stručnim saradnicima u predškolskim ustanovama – koji žele da se bolje povežu sa vaspitačima, imaju bolji uvid i aktivno učestvuju u razvijanju realnog programa, unaprede refleksivnu praksu i aktivno učestvuju u građenju zajednice učenja u svojim vrtićima.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Za potrebe ovog seminara nije neophodno nikakvo konkretno predznanje. Sve što je potrebno da znate, naučićete u kontaktu sa sadržajem seminara.

Ipak, poželjno je da poznajete osnovni rad na računaru, internetu i rad sa servisom elektronske pošte.

Takođe, poželjno je da ste upoznati sa koncepcijom Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“.

Ako, ipak, ništa od pomenutog ne posedujete, ne brinite! Na seminaru ćete sve naučiti.

O seminaru

Seminar je nastao iz ideje da se iskoriste prednosti Guglovih alata – mogućnost saradničkog kreiranja, lake organizacije, dostupnosti i deljenja – kako bi vaspitačima olakšali prikupljanje, refleksivno tumačenje i skladištenje materijala kojima dokumentuju razvijanje programa, učenja i razvoj dece. Želeli smo da pomognemo u rešavanju izazova sa kojima se susreću vaspitači: šta zabeležiti, kako sinhrono, sa grupnom koleginicom, decom, roditeljima, raditi na razvijanju programa; kako zajedno kreirati i uređivati materijale; kako i gde beležiti situacije učenja; kako organizovati sav materijal, a da bude dostupan uvek i svugde; kako deliti i predstaviti proces razvijanja programa?

Zato smo odlučili da pokažemo kako dostupnost i jednostavnost korišćenja Gugl Diska i Guglovih saradničkih alata može pomoći da se ovi izazovi prevaziđu.  Nakon ovog seminara nećete više imati potrebu da pretražujete po papirima, fotografijama, fasciklama, da razmišljate šta ste, ili niste dali roditeljima, kolegama ili saradnicima na uvid.

Teme seminara

Tema 1 - Mogućnosti elektronskog dokumentovanja u skladu sa programskom koncepcijom "Godine uzleta"

U ovoj temi, pored podsećanja na osnovne strategije i principe kojima se vaspitači vode u razvijanju programa, razmatramo mogućnosti elektronskog dokumentovanja u skladu sa koncepcijom programa “Godine uzleta”. Upoznaćete se sa Gugl Diskom i Guglovovim saradničkim alatima koje možete koristiti u procesu razvijanja programa  U ovoj temi, pored podsećanja na osnovne strategije i principe kojima se vaspitači vode u razvijanju programa, razmatramo mogućnosti elektronskog dokumentovanja u skladu sa koncepcijom osnova programa PVO “Godine uzleta”. Upozanaćete se i sa Gugl Diskom i Guglovim saradnički alatima koje možete koristiti u procesu razvijanja programa.

Tema 2 - Upotreba Gugl alata u svrhu praćenja, dokumentovanja, razvijanja i vrednovanja realnog programa u vrtiću

U ovoj temi očekuju vas praktični sadržaji i uputstva kako da Guglove saradničke alate iskoristite u svrhu kreiranja tematskog/projektnog portfolija, praćenja učenja i razvoja dece, vidljivosti programa i građenja zajednice učenja u vrtiću.

Ishodi seminara

Po završetku seminara ćete:

  • poznavati i razumeti svrhu i oblike dokumentovanja u skladu sa programskom koncepcijom Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzleta”,
  • umeti da koristite Gugl Disk i njegove saradničke alate u procesu razvijanja realnog programa u vrtiću,
  • poznavati mogućnosti elektronskog vođenja dokumentacije u skladu sa programskom koncepcijom Osnova programa PVO “Godine uzleta”,
  • umeti da koristite Guglove alate u svrhu praćenja, razvijanja i vrednovanja realnog programa, uz uključivanje svih učesnika vaspitno-obrazovnog procesa,
  • biti osposobljeni da kreirate Tematski/Projektni portfolio koristeći Guglove saradničke alate,
  • poznavati osnovne pojmove i suštinu Dečjeg portfolija i umeti da ga kreirate.

Autori seminara

Olga Milićević

Olga je master vaspitač, deo OKC zajednice od 2020, zaposlena u PU „Naša radost“ u Aleksandrovcu. Godinama unazad istražuje mogućnosti primene novih tehnologija u radu vaspitača – kako ih mogu primeniti u razvijanju programa i unapređivanju prakse, radu sa decom, saradnji sa roditeljima, umrežavanju i profesionalnom usavršavanju (o čemu piše na svom blogu Digitalna vaspitačica).

Danijela Miletić Trebatički

Danijela je master vaspitač – pedagoški savetnik, zaposlena u PU “Radost”, Srbobran. Učesnik je, inicijator i koordinator različitih projekata u obrazovanju i vaspitanju. Stalno istražuje nove, savremene metode i tehnike vaspitanja i obrazovanja koje se oslanjaju na naučna znanja. Uvek spremna za saradnju sa kolegama, kao i za razmenu profesionalnih iskustava za dobrobit dece i njihove budućnosti. Prati obrazovne trendove i koristi znanja i veštine iz oblasti primene IKT u nastavi.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Nakon seminara bićete osposobljeni za kreiranje smislene pedagoške dokumentacije tokom razvijanja realnog programa uz pomoć digitalne tehnologije, a u skladu sa koncepcijom novih Osnova PVO “Godine uzleta”.

Računar (prosečnih mogućnosti), koji ima pristup internetu.

Ne – sve što budete radili na seminaru radićemo direktno na internetu, tako da za to nećete dodatno opterećivati svoj računar novim programima.

Za potrebe ovog seminara nije neophodno nikakvo konkretno predznanje. Sve što je potrebno da znate, naučićete u kontaktu  sa sadržajem seminara. Ipak, poželjno je da poznajete osnovni rad na računaru, internetu i rad sa servisom elektronske pošte. Takođe, poželjno je da ste upoznati sa koncepcijom Osnova programa programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“.

Ako, ipak, ništa od pomenutog ne posedujete, ne brinite! Na seminaru ćete sve naučiti.

Pohađanje seminara će unaprediti vaše digitalne i komunikacione kompetencije potrebne za međusobnu saradnju svih aktera u razvijanju i dokumentovanju realnog programa, a koju podržava koncepcija novih Osnova programa PVO “Godine uzleta”, kroz primenu digitalnih tehnologija.

Odluka o akreditaciji