Književne radionice

Kataloški broj: 927
16 bodova
2 nedelje
4000 dinara

Seminar na kome ćete uspešno ovladati veštinom planiranja i realizacije književnih radionica i uputiti svoje učenike ka vrednosti pisane reči.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png
 • Nastavnicima razredne nastave.
 • Nastavnicima srpskog jezika i književnosti osnovnih škola, gimnazija i srednjih stručnih škola.
 • Bibliotekarima osnovnih i srednjih škola.
 • Biliotekarima javnih ustanova.
 • Stručnim saradnicima u domu učenika.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Za potrebe ovog seminara nije neophodno nikakvo konkretno predznanje. Dovoljno je znanje koje posedujete iz vaše struke.  Poželjno je da koristite makar jedan internet pretraživač (najbolje je Google Chrome) i da niste totalni početnik u korišćenju računara. Ukoliko i jeste početnik, nije problem. Sve potrebno naućićete na ovom seminaru.

O seminaru

Ovaj seminar nudi mnoga rešenja kako motivisati učenike da čitaju. Polaznicima će pružiti smernice za samostalno kreiranje i realizaciju književnih radionica sa i bez upotrebe veb-alata. Upoznaće učesnike i sa načinom prezentovanja rezultata rada kao i vrednovanjem održane radionice. Prednost ovog seminara je što učesnicima pruža gotove pripreme i ideje koje mogu realizovati u nastavi.

Teme seminara

Tema 1 - Šta su književne radionice?

Ova tema obrađuje način prevazilaženja problema čitanja kod mladih, daje konkretne predloge i primere iz nastavne prakse. Definiše pojam književne radionice, bavi se njenom strukturom i načinom organizovanja.

Tema 2 - Kreativna obrada književnog dela

Lekcije u ovoj temi obrađuju kreativne pristupe obradi lektire sa i bez upotrebe veb-alata. Pružaju uputsva za korišćenje veb-alata primenljivih za realizaciju književnih radionica. Upućuju na načine prezentovanja i vrednovanja ostvarenih aktivnosti.

Svi sadržaji su obogaćeni primerima iz nastave i radovima učenika.

Ishodi seminara

Po završetku seminara:

 • primenjivaćete postupke koji motivišu učenike da čitaju,
 • znaćete da primenite prednosti radioničarskog rada u odnosu na druge oblike rada,
 • koristićete različite veb-alate za drugačiji pristup obradi književnog dela,
 • znaćete da odredite cilj, planirate ishode, vreme, prostor, nastavna sredstva i materijal potreban za realizaciju književne radionice,
 • kreiraćete scenario književne radionice uz korišćenje tradicionalnih i digitalnih alata,
 • obučavaćete učesnike radionice za uspešno prezentovanje rezultata rada,
 • kreiraćete  instrumente za vrednovanje književne radionice.

Autori seminara

Marija Jeveričić

Marija je profesor srpskog jezika, pedagoški savetnik. Ima tu sreću da radi u školi u kojoj su učenici zainteresovani za rad i od svojih profesora zahtevaju puno angažovanje i odgovornost. Uvek je prisutna kada je u pitanju rad u vannastavnim aktivnostima.

Autor je jednog akreditvanog seminara od strane Narodne bibilioteke Srbije kao i dva akreditovana seminara od strane Ministarstva prosvete, oba pod okriljem OKC-a.

Daniela Skoković

Radi u Narodnoj biblioteci Požega na Dečjem odeljenju kao diplomirani bibliotekar savetnik. Tu su se sastavile dve velike ljubavi – rad sa decom i knjigama.Cilj joj je da svako dete u biblioteci dočeka sa osmehom i da da sve od sebe kako bi sa znatiželjom i radošću svi oni zakoračili u svet književnosti i znanja uopšte. Učesnik je u realizaciji brojnih domaćih i međunarodnih projekata.

Autor je više akreditovanih seminara od strane Narodne bibilioteke Srbije kao i jednog akreditovanog seminara od strane Ministarstva prosvete pod okriljem OKC-a.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Nakon ovog seminara znaćete da primenite postupke koji motivišu učenike da čitaju, organizujete književne radionice sa i bez upotrebe veb-alata, kao i kako da obučite učesnike da uspešno prezentuju svoj rad. Naučićete da kreirate instrumente za vrednovanje radionice.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Za početak najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla …). Odlično bi bilo da već imate kreiran svoj Gmail naloga, a osim toga, za potrebe ovog seminara bilo bi dobro da na svom računaru imate instaliranu neku od verzija MS Word-a.

Za potrebe ovog seminara nije vam potrebno nikakvo konkretno predznanje za rad na računaru. Poželjno je da koristite makar jedan internet pretraživač (najbolje je Google Chrome) i da niste totalni početnik u korišćenju računara. Ukoliko i jeste početnik, nije problem. Sve potrebno naućićete na ovom seminaru.

Odluka o akreditaciji