Kreiranje interaktivnih video-lekcija

Kataloški broj: 585
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

* Sadržaj ovog seminara isti je kao i sadržaj seminara Video lekcije – nastavna sredstva savremenog obrazovanja iz prethodnog kataloga. U slučaju da ste pohađali stari seminar, ne morate ovaj.

Seminar će Vam pomoći da svoju nastavu učinite zanimljivijom i pristupačnijom učenicima jer današnje generacije preferiraju video-sadržaje, a korak napred je ubacivanje interaktivnosti. Seminar objašnjava i kako da kreirate video-lekciju sa snimkom ekrana i Vašim objašnjenjima prezentacije, slike, teksta…

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar mogu pohađati i nastavnici i stručni saradnici odnosno svi koji žele da učine svoju nastavu/rad  zanimljivijim i pristupačnijim novim generacijama.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Ovaj seminar je jedan od zahtevnijih seminara OKC.

Potrebno je da imate osnovna znanja o korišćenju računara, ali i da Vaš računar ima stabilnu konfiguraciju zbog korićenja programa za kreiranje i obradu video zapisa.

Ova znanja poseduje velika većina nastavnika, a ukoliko smatrate da nemate dovoljna znanja to ne mora biti prepreka ukoliko ste spremni da učite, jer su moderatori tu da pomognu na putu kreiranja video lekcija.

O seminaru

Kroz jasna uputstva seminar objašnjava kako kreirati sopstveni video kanal, kako kreirati video lekciju sa prikazom ekrana i naracijom te kako kreirati interaktivnu video lekciju.

Seminar sadrži jasna i postepena uputstva za rad, interesantene sadržaje, smernice i linkove koji mogu pomoći da kreirani resursi budu kvalitetniji.

Na kraju seminara ćete imati kreiran Jutjub kanal kao i dve video lekcije: interkativnu video lekciju i video lekciju sa snimkom ekrana i Vašom naracijom.

Teme seminara

Tema 1 - Filmovi u nastavnom procesu - Interaktivne video-lekcije

U prvoj temi se bavimo filmom kao nastavnim sredstvom i predstavljamo mogućnosti za upotrebu filma u nastavi. Ova tema se bavi Jutjbom kao najpoznatijim servisom za otpremanje i distribuciju sadržaja. U ovoj temi će biti objašnjeno na koji način se kreira interaktivna video lekcija za izabrani video sadržaj – kako u tok lekcije uz pomoć programa postaviti pitanja ili neki drugi element i kako ovakvu lekciju proslediti učenicima.

Poseban značaj ove teme je u tome što ćete na kraju teme imati kreiran Jutjub kanal i interaktivnu video lekciju.

Tema 2 - Video-lekcija sa prikazom ekrana i naracijom autora.

U drugoj temi se bavimo izradom video lekcija sa prikazom ekrana i Vašom naracijom. Ove video lekcije su idealne ukoliko želite učenicima da objasnite neku prezentaciju, šemu, sliku postupka i sl. Daćemo Vam smernice za izradu ovih video lekcija kao i korisne linkove za njihovu kvalitetnu izradu. U ovoj temi se bavimo i postavljanjem video sadržaja na Jutjug tako a ćete na kraju ove teme imati svoju video lekciju na sopstvnom Jutjub kanalu.

Ishodi seminara

Po završetku seminara:

  • imaćete svoj internet video kanal za otpremanje i distribuciju video sadržaja,
  • znaćete kako da kreirate interaktivnu video lekciju i da je prosledite učenicima,
  • znaćete kako da kreirate video lekciju koja sadrži prikaz ekrana i Vašu naraciju i kako da je postavite na svoj Jutjub kanal.

Autori seminara

Radmila Nikolić

Radmila Nikolić

Diplomirani matematičar, nastavnik matematike i informatike u Ekonomskoj školi u Zemunu. Učestvovala u izradi kurikuluma za predmet računarstvo i informatika pod pokroviteljstvom GTZ i Ministarstva prosvete i realizaciji projekta “Obuka 1000 nastavnika”.

Koautor i realizator seminara o aktivnoj nastavi i izradi testova u udruženju VET Forum. Autor i realizator u projektima IKT obuke za nastavnike razredne i predmetne nastave pod pokroviteljstvom ZUOV-a.

Ovlašćeni ispitivač za sprovođenje testiranja kandidata za dobijanje ECDL sertifikata u ovlašćenom test centru. Akreditovani realizator programa stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za oblast Implementacija E-uprave i kompjuterizacija rada uprave u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

Od 2011. godine u OKC-u, kao koautor i moderator više online seminara – „Nastava u oblaku“, „Video lekcije – savremeno nastavno sredstvo“, „Kreiranje interaktivnih video lekcija“, „Internet učionica“.

Portfolio

Elena Spasić Mitranović

Elena Spasić Mitranović

Elena je nastavnik stručnih predmeta u srednjoj stručnoj školi u Boru od 2004. godine. Tokom godina je bila učesnik različitih radnih grupa i projekata tokom kojih je usavršavala svoje stručno znanje, ali i svoj pedagoško-vaspitni rad.

Elena je u Obrazovno kreativnom centru je od 2012. godine. Koautor je i moderator pet akreditovanih seminara, a u OKC-u radi i na poslovima instrukcionog dizajna drugih seminara.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Na seminaru preporučujemo isključivo besplatne programe ili programe koji imaju i plaćenu i besplatnu verziju ali je besplatna verzija adekvatna za izradu kvalitetnih video sadržaja.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Nije neophodno da imate neka velika predznanja, dovoljno je osnovno poznavanje rada na računaru. Seminar spada u srednje zahtevne seminare, tako da nisu potrebne posebne informatičarske veštine.

Primeri radova sa seminara

Odluka o akreditaciji