Mape uma u obrazovno-vaspitnom procesu

Kataloški broj: 592
16 bodova
2 nedelje
4000 dinara

Obrada odlične nastavne metode koja deluje veoma jednostavno, ali se ne koristi u njenom punom sjaju. Na seminaru ćemo prikazati didaktiku ove nastavne metode u učionici, ali i njenu onlajn varijantu.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Naslov seminara aludira samo na zaposlene u prosveti i vaspitanju, ali mape uma su namenjene, bukvalno, svima koji vode računa o sebi i svom napretku.

Iako su najzainteresovaniji predavači, vaspitači i direktori prosvetnih ustanova, naš narod bi rekao da mape uma mogu da koriste svi „od 7 do 107 godina“ i „od Tokija do Milvokija“, pa skroz levo od Albukerkija.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Za pohađanje ovog seminara potrebna je samo dobra volja i želja za napredovanjem, a sve ostalo ćete savladati tokom seminara uz zabavu i opušteno angažovanje.

Čim ste pronašli put do OKC seminara, znači da posedujete osnovno poznavanje rada na računaru što je savršeno dovoljno za pohađanje ovog seminara.

O seminaru

Tehnika mape uma je izuzetno efikasan način za uočavanje, analiziranje i prikazivanje informacija u vidu slike. Mape uma su asocijativno, kreativno i logičko sredstvo za izradu beleški koje tačno „preslikavaju“ vaše ideje na papir ili u digitalni format.

Mape uma su moćno nastavno sredstvo za jednostavno pamćenje i razumevanje velike količine informacija. Uz pomoć modifikovanog dijagrama, sačinjenog od boja, slova, simbola i linija, pomažemo mozgu da na vizuelno upečatljiv i logičan način brže, lakše i dugotrajnije skladišti ono što želimo, pri čemu je prisećanje i povezivanje informacija i ideja mnogo efikasnije i sadržajnije.

Ovaj seminar namenjen je svima koji žele da razviju i uvećaju mentalni kapacitet.

Teme seminara

Tema 1 - Šta je mapa uma, čemu služi i kako je napraviti?

U prvoj temi ćete se bliže upoznati sa pojmom mapa uma, olujom ideja, kao i sa procesom mapiranja uma, smernicama i načinima crtanja mapa.

Tema 2 - Kakve su mape uma u akciji?

U ovom segmentu seminara videćete koje zadatke možete rešiti pomoću mentalnih mapa i kako mape možete iskoristiti u obrazovne svrhe.

Takođe, upoznaćete se sa programima i veb-alatima za izradu digitalne mape, kao i sa metodama primene mape u nastavi.

Tema 3 - Kako ste zamislili primenu mape uma u scenariju za čas?

U završnom delu očekuju vas različiti primeri nastavnih časova, rezime seminara, kao i završni zadatak u kom ćete izraditi materijal za jedan vaš čas.

Tema 2 - Kakve su mape uma u akciji?

U ovom segmentu seminara videćete koje zadatke možete rešiti pomoću mentalnih mapa i kako mape možete iskoristiti u obrazovne svrhe.

Takođe, upoznaćete se sa programima i veb-alatima za izradu digitalne mape, kao i sa metodama primene mape u nastavi.

Ishodi seminara

Nakon savladane obuke očekuje se da ćete:

  • unaprediti kompetencije za poučavanje i učenje,
  • ovladati metodom brejnstorming,
  • razumeti i usvojiti metodu mape uma,
  • razviti otvorenost prema drugačijim metodama prenosa i usvajanja znanja i veština,
  • umeti da stečena znanja i veštine prenesete učenicima/deci i tako unapredite njihove kompetencije,
  • savladati korišćenje najmanje jednog digitalnog alata za izradu mape uma.

Autori seminara

Milan Jovanović

Milan Jovanović

Pozdrav svima, dolazim iz Beograda, gde sam se školovao za istoričara samo da bih predavao istoriju, a imao sam sreće da se to i ostvari. Zahvalan sam što sam kroz ovaj poziv i davno pokrenut blog za učenike www.nacasuistorije.com, kao i istoimene android aplikacije, dobio priliku da uspostavim saradnju sa dva izdavača za koje sam radio recenzije i evaluacije udžbenika za osnovnu školu, izrađivao e-udžbenike, zbirke testova i radne sveske. Bio sam dovoljno entuzijasta pa sam „za svoj groš“ izdao komplet testova iz istorije za osnovnu školu.

Saradnik sam OKC od 2019. godine.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Pomoću ove tehnike moći ćete da unapredite nastavni proces, držite zanimljivije časove i podignete svoja i učenička postignuća na viši nivo. Znaćete kako da upotrebite mape uma na času kao i kako da ih koristite prilikom donošenja odluka, rešavanja problema, planiranja, određivanja prioriteta, pravljenja beležaka, držanja prezentacija. Pomoću ove tehnike stvaraćete jedinstvene mape vaših misli i misli vaših učenika.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows i internet konekcija. Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla …). To je neophodno za početak, a sve ostale programe neophodne za kreiranje mapa uma dobićete na samom seminaru, kao i uputstvo za rad sa njima.

Nije neophodno da imate neko veliko predznanje, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste početnik. Seminar nije tehnički previše zahtevan ali je ipak neophodno da dobro poznajete svoj računar. Sigurni smo da i početnici mogu da nauče sve što je na ovom seminaru, ali će im biti možda potrebno malo više vremena. To je jedina razlika, odnosno razlika je u vremenu potrebnom za izradu zadataka.

Primeri radova sa seminara

Odluka o akreditaciji