Razvijanje preduzetničkog načina razmišljanja kroz formalno obrazovanje

Kataloški broj: 158
16 bodova
2 nedelje
4000 dinara

Seminar koji će vam pomoći da uvidite da svaki nastavnik, vaspitač ili stručni saranik, nezavisno od toga šta je po struci i obrazovanju, može uspešno razvijati preduzetničke veštine kod učenika.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar “Razvijanje preduzetničkog načina razmišljanja kroz formalno obrazovanje” je namenjen svakome koga interesuje preduzetništvo i ko kod svojih učenika želi da razvija preduzetnički način razmišljanja kao i da realizuje određene projekte sa svojim učenicima.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Za ovaj seminar nije potrebno nikakvo posebno predznanje. Sve što je potrebno to je da znate da se snađete u nekom od internet pretraživača (najbolje Google Chrome), kao i da preuzmete dokument na svoj računar, doradite taj isti dokument i kasnije tako dorađeni dokument “zakačite” na mesto na sistemu za učenje koje je za to predviđeno.

O seminaru

Preduzetništvo je danas aktuelno i ovu reč čujemo vrlo često. Mogu se pronaći i brojni materijali u vezi sa ovom temom kako u knjižarama tako i u onlajn svetu. Međutim, kao nastavnici se suočavamo i sa brojnim pitanjima:

 • Zašto se preduzetništvo našlo kao jedna od ključnih kompetencija i jedan od ishoda obrazovanja?
 • Da li jedan nastavnik biologije može da razvija preduzetničku kompetenciju?
 • Da li nastavnik koji nije preduzetnik niti ekonomista može učenike da podstakne na preduzetništvo?
 • Da li je potrebno da učenike učimo kako da proizvode nešto da bi ih podstakli da razmišljaju na preduzetnički način?

Iz mnoštva materijala koji se mogu naći o ovoj temi na seminaru smo  izdvojili one koji će na jednostavan i pristupačan način pojasniti preduzetništvo.

Na ovom seminaru želimo da vas upoznamo sa pojmovima iz oblasti preduzetništva a, kako je preduzetništvo “ekonomija u malom”, cilj seminara je upoznavanje sa osnovnim ekonomskim pojmovima koji će približiti preduzetništvo i preduzetnički način razmišljanja. Takođe, želimo da vas motivišemo da u okviru redovnih časova sprovodite aktivnosti koje će kod učenika podstaći preduzetnički način razmišljanja. I, na kraju, cilj nam je da vas podstaknemo da sprovodite vannastavne aktivnosti kroz koje ćete razvijati preduzetničku kompetenciju kod učenika.

Teme seminara

Tema 1 - Uvod u preduzetnišvo - od ideje do proizvoda

U ovoj temi ćemo vas upoznati sa pojmovima preduzetnik i preduzetništvo. Videćete šta je sve preduzetniku potrebno da bi započeo poslovanje, kako dolazi do poslovnih ideja i kako bira onu najbolju koju pretače u delatnost kojom će se baviti. Načinićemo poseban osvrt na mesto i ulogu preduzetništva i preduzetničke kompetencije u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Daćemo vam ideje kako da razvijate preduzetničku kompetenciju kod učenika čak i ako niste ekonomista.

Tema 2 - Uloga tržište i marketing aktivnosti u poslovanju preduzetnika

Preduzetnici posluju na tržištu. Videćete kako tržišni mehanizam deluje i kako utiče na preduzetnika. Ukazaćemo na značaj marketing aktivnosti u poslovanju, a naučićete dosta i o nekim novim i aktuelnim vidovima digitalnog marketinga. Takođe, daćemo brojne ideje za primenu marketing koncepcija u školi, jer, tržište i marketing su odavno pokucali na vrata naših škola i hteli to ili ne, moramo ih pustiti unutra.

Tema 3 - Izrada i primena poslovnog (biznis) plana u preduzetništvu i u školi

Treću temu smo posvetili poslovnom (biznis) planu. Ukazaćemo na njegov značaj, primenu i suštinu, daćemo nekoliko gotovih (urađenih) modela poslovnoih planova i za sam kraj naučićete kako da planirate i sprovedete projekat sa svojim učenicima i da za tu svrhu sačinite pravi pravcati poslovni (biznis) plan. Daćemo i nekoliko metoda koje možete primeniti kako biste nastavu učinili kreativnijom i učili učenike da razmišljaju baš onako, preduzetnički.

Tema 2 - Uloga tržište i marketing aktivnosti u poslovanju preduzetnika

Preduzetnici posluju na tržištu. Videćete kako tržišni mehanizam deluje i kako utiče na preduzetnika. Ukazaćemo na značaj marketing aktivnosti u poslovanju, a naučićete dosta i o nekim novim i aktuelnim vidovima digitalnog marketinga. Takođe, daćemo brojne ideje za primenu marketing koncepcija u školi, jer, tržište i marketing su odavno pokucali na vrata naših škola i hteli to ili ne, moramo ih pustiti unutra.

Ishodi seminara

Po završetku seminara:

 • vladaćete osnovnim pojmovima koji se koriste u preduzetištvu,
 • razumećete značaj preduzetničkog obrazovanja za razvoj ključnih kompetencija za celoživotno učenje,
 • implementiraćete programe, modele i tehnike preduzetničkog obrazovanja u postojeće programe nastave i učenja,
 • planiraćete i realizovaćete nastavne  aktivnosti sa ciljem razvijanja i unapređivanja preduzetničkih osobina kod učenika,
 • organizovaćete različite oblike i metode iskustvenog učenja za preduzetničko obrazovanje u školskim uslovima,
 • izrađivaćete poslovne  (biznis) planove  projekata i aktivnosti iz školskog programa za podsticanje preduzetništva i razvoj preduzetničkih kompetencija učenika,
 • osmišljavaćete i kreiraćete koncepte marketinškog plasiranja i promocije proizvoda.

Autori seminara

Milan Filipović

Milan je diplomirani ekonomista, i već petnaest godina radi u prosveti na mestu nastavnika ekonomske grupe predmeta u srednjoj stručnoj školi. U OKC-u je od 2020. godine i pored ovog, autor je još jednog akreditovanog seminara od strane Ministarstva prosvete. Pored rada na izradi sadržaja seminara, Milan radi i na instrukcionom dizajnu i superviziji pojedinih seminara.

Milan je pristalica i pobornik koncepta celoživotnog učenja, voli računare i internet a slobodno vreme provodi u prirodi baveći se rekreativnim ribolovom.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Upoznaćete se sa pojmovima iz oblasti preduzetništva a, kako je preduzetništvo “ekonomija u malom”, upoznaćete se i sa osnovnim ekonomskim pojmovima koji će vam približiti preduzetništvo i preduzetnički način razmišljanja. Takođe, bićete i osposobljeni da u okviru redovnih časova sprovodite aktivnosti koje će kod učenika podstaći preduzetnički način razmišljanja. I, na kraju, bićete osposobljeni da sprovodite vannastavne aktivnosti kroz koje ćete razviti preduzetničku kompetenciju kod učenika. Za sam kraj, izdvojili smo i nekoliko veb alata i savremenih nastavnih metoda čijom primenom ćete obogatiti nastavu i podstaći svoje učenike da razmišljaju – baš onako preduzetnički!

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla …). To je neophodno za početak, a sve ostale programe koje ćete koristiti na seminaru su više ili manje poznati, jer su ti programi deo MS Office paketa (MS Word, MS Excel, MS PowerPoint).

Nije neophodno da imate neko veliko predznanje, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste apsolutno neupućeni u svet računara. Seminar nije preterano tehnički zahtevan, tu su i pojašnjenja na seminaru koja će pomoći da pojedine začkoljice prevaziđete. Sigurni smo da i početnici mogu da nauče sve što je na ovom seminaru.

Niste zalutali, pre bi se moglo reći da ste na pravom mestu. Ekonomija i preduzetništvo su nešto što nas u svakodnevnom životu prati a da toga često nismo svesni. Svi smo mi deo tržišta – nudimo ono što imamo i znamo, a tražimo ono što nemamo i ne znamo. Eto prilike da nešto što ne znate naučite, a možda i primenite (u nastavi sigurno, a možda i u ličnom životu ili karijeri).

Primeri radova sa seminara

Odluka o akreditaciji