Upravljanje stresom na radnom mestu

Kataloški broj: 328
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

Aktuelan i zanimljiv seminar koji podiže svest zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama o postojanju stresa na radnom mestu i njegovim posledicama po zaposlene u obrazovanju.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar je namenjen zaposlenima u obrazovanju koji žele da unaprede znanja i veštine potrebne za upravljanje stresom na radnom mestu i da ojačaju kompetencije u oblasti brige o ličnom zdravlju, kao i o zdravlju svih zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

 • Nastavnicima razredne nastave.
 • Nastavnicima predmetne nastave (osnovna škola, srednja stručna škola, osnovna i srednja umetnička škola, gimnazija).
 • Nastavnicima u školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju.
 • Nastavnicima u školi za obrazovanje odraslih.
 • Vaspitačima i medicinskim sestrama.
 • Stručnim saradnicima.
 • Direktorima/pomoćnicima direktora.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Za potrebe ovog seminara nije neophodno posebno predznanje. Sve što treba da naučite, saznaćete kroz ponuđene sadržaje seminara. Ipak potrebno je da poznajete rad na računaru, internetu i putem servisa elektronske pošte.

Čak i ako imate osećaj brige i nesigurnosti zbog očekivanja kako ćete se snaći, dobrodošli ste na seminar jer ćemo zajedno prevazići i taj stres. :)

O seminaru

Ideja za seminar je nastala sagledavanjem rezultata velikog broja istraživanje na temu stresa u različitim profesijama, a posebno kod zaposlenih u obrazovanju. Dobijeni nalazi, domaćih i stranih istraživanja, ukazuju na potrebu postojanja programa obuke koji će pomoći prosvetnim radnicima u prevenciji ili prevazilaženju posledica stresa i sindroma izgaranja.

Želeli smo da nađemo način da kroz zanimljive sadržaje, interaktivne aktivnosti i otvorenu komunikaciju učesnika ukažemo na najadekvatnije mehanizme za upravljanje stresom i zato ćemo vam predstaviti teorijski koncept stresa, kao i u praksi korisne tehnike i strategije za sprečavanje ili prevazilaženje stresa.

Verujemo da ćete znanja i veštine stečene na ovom seminaru podeliti sa vašim kolegama kako biste uspešno timski upravljali stresom u ustanovama u kojima ste zaposleni.

Teme seminara

Tema 1 - Stres na radnom mestu

U ovoj temi bavićemo se pojmom stresa i sindroma izgaranja, fiziološkim osnovama stresa i stadijumima razvoja, simptomima stresa i sindroma izgaranja, uticajem radnog okruženja na nivo stresa na radnom mestu, izvorima stresa na radnom mestu i povezanošću nivoa stresa na radnom mestu i mentalnog zdravlja.

Lekcije sadrže interaktivne sadržaje koji će vam pomoći da bolje razumete teorijski koncept stresa i sindroma izgaranja i uočite njegovo prisustvo, a dodatni materijal pruža vam mogućnost da saznate još više o ovoj temi.

Imaćete mogućnost da iznesete svoje mišljenje i iskustva o aktuelnoj situaciji u upravljanju stresom u obrazovanju, kao i da diskutujete na temu stresa i sindroma izgaranja.

Tema 2 - Tehnike i strategije u odbrani od stresa

U drugoj temi razmatraćemo načine prevencije stresa, tehnike i strategije u odbrani od stresa, kao i upravljanje i prevazilaženje stresa. Posebnu pažnju posvetićemo ulozi timskog rada u prevazilaženju stresa u kontekstu nastavničke profesije i škole, tim bildingu kao strategiji za sprečavanje stresa u prosveti, kao i značaju tim bildinga u prosveti.

Posebno pripremljen materijal za vas koji želite da saznate više o tim bildingu pruža mogućnost da dodatno istražite ovu temu.

Dobićete korisne praktične savete i moći ćete da date nove ostalim učesnicima, a imaćete i mogućnost da kroz diskusiju iznesete svoje mišljenje i iskustva na temu upravljanja stresom.

Ishodi seminara

Na kraju seminara:

 • steći ćete detaljnija znanja o karakteristikama i indikatorima stresa na radnom mestu,
 • razumećete koncept sindroma izgaranja i ozbiljnost njegovih posledica,
 • poznavaćete koncept tim-bildinga i načine realizacije u obrazovno-vaspitnoj ustanovi,
 • umećete da primenite stečena znanja i veštine u svrhu prevencije, upravljanja i savladavanja stresa na radnom mestu.

Autori seminara

Gorana Kiković

Gorana je diplomirani defektolog-oligofrenolog. U OKC-u timu je od decembra 2020. godine. Radi kao defektolog-nastavnik u osnovnoj školi za obrazovanje i vaspitanje učenika sa smetnjama u razvoju.

Gorana je autor/moderator jednog akreditovanog seminara čiji je organizator OKC.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Nakon ovog seminara posedovaćete elementarna znanja o teorijskim konceptima stresa/sindroma izgaranja na radnom mestu, steći ćete veštine i znanja za prepoznavanje i samoprocenu nivoa stresa, moći ćete samostalno da primenjujete neke strategije i tehnike za prevenciju i upravljanje stresom, znaćete kada je potrebno lečiti stres i na koji način i umećete da kreirate lični plan upravljanja stresom.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne mora da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Za početak, najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla …). Ostali programi koje ćete koristiti su deo MS Office paketa (MS Word, MS Excel, MS PowerPoint), koji su Vam već manje ili više poznati.

Nije neophodno da imate neka velika predznanja, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste početnik. Seminar spada u srednje zahtevne seminare, tako da je potrebno da znate da rukujete najosnovnijim paketom MS Office.

Odluka o akreditaciji