Video-lekcije – savremeno nastavno sredstvo

Kataloški broj: 482
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

* Sadržaj ovog seminara isti je kao i sadržaj seminara Video lekcije – nastavna sredstva savremenog obrazovanja iz prethodnog kataloga. U slučaju da ste pohađali stari seminar, ne morate ovaj.

Pridružite se nizu nastavnika i stručnih saradnika koji su naučili da kreiraju i uređuju video-lekcije u pristupačnim besplatnim programima, uz jasna uputstva i vođstvo moderatora. Kreirajte svoj Jutjub kanal sa video lekcijama koje ste sami izradili.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar mogu pohađati i nastavnici i stručni saradnici odnosno svi koji žele da učine svoju nastavu/rad zanimljivijim i pristupačnijim novim generacijama.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Ovaj seminar je jedan od zahtevnijih seminara OKC.

Potrebno je da imate osnovna znanja o korišćenju računara, ali i da Vaš računar ima stabilnu konfiguraciju zbog korićenja programa za kreiranje i obradu video zapisa.

Ova znanja poseduje velika većina nastavnika, a ukoliko smatrate da nemate dovoljna znanja to ne mora biti prepreka ukoliko ste spremni da učite, jer su moderatori tu da pomognu na putu kreiranja video lekcija.

O seminaru

Video materijali su medij koji učenici vole i dobro je naći način da se približimo njihovom svetu kroz kreiranje lekcija koje će njima biti zanimljive i uvek dostupne na Vašem Jutjub kanalu. Seminar će Vas uvesti u svet kreiranja video lekcija na postepen i pristupačan način.

Na kraju seminara ćete imati kreiran Jutjub kanal i video lekciju koja sadrži fotografije, video isečke,  muziku i tekst. 

Teme seminara

Tema 1 - Film kao nastavno sredstvo

Prva tema predstavlja uvod u kreiranje video materijala, ovde se bavimo filmom kao nastavnim sredstvom, predstavljamo moguću upotrebu filma u nastavi uz razmatranje povezanosti Blumove taksonomije i upotrebe filma u nastavi. Poseban značaj ove teme se ogleda u tome što  predstavlja servis za distribuciju video sadržaja Jutjub i osposobljava za kreiranje sopstvenog Jutjub kanala. Na kraju ove teme ćete imati kreiran sopstveni Jutjub kanal.

Tema sadrži konkretne i jasne lekcije, postepena uputstva i smernice za rad uz interaktivne predstavljene sadržaje.

Tema 2 - Kreiranje video-snimaka i postavljanje na JuTjub kanal

U drugoj temi se bavimo kreiranjem video lekcija koje sadrže fotografije, tekst i muziku. Predstavljamo servise za izradu ovakvih video lekcija i dajemo jasna uputstva za njihovu izradu i način postavljanja na Jutjub kanal. U temi takođe dajemo korisne linkove za pronalaženje fotografija i muzike i korisne smernice za izradu ove vrste video lekcija.

Poseban značaj ove teme se ogleda u tome što ćete na kraju teme imati kreiranu video lekciju na svom Jutjub kanalu.

Ishodi seminara

Po završetku seminara:

  • znaćete u kojim delovima časa i na koje načine možete upotrebiti video lekciju,
  • imaćete kreiran sopstveni video kanal za otpremanje i distribuciju video materijala za nastavu,
  • bićete osposbljeni za montažu slika, zvuka i video isečaka u video lekciju,
  • postavićete kreiranu video lekciju na sopstveni video kanal,
  • znaćete kako video lekciju proslediti učenicima.

Autori seminara

Radmila Nikolić

Radmila Nikolić

Diplomirani matematičar, nastavnik matematike i informatike u Ekonomskoj školi u Zemunu. Učestvovala u izradi kurikuluma za predmet računarstvo i informatika pod pokroviteljstvom GTZ i Ministarstva prosvete i realizaciji projekta “Obuka 1000 nastavnika”.

Koautor i realizator seminara o aktivnoj nastavi i izradi testova u udruženju VET Forum. Autor i realizator u projektima IKT obuke za nastavnike razredne i predmetne nastave pod pokroviteljstvom ZUOV-a.

Ovlašćeni ispitivač za sprovođenje testiranja kandidata za dobijanje ECDL sertifikata u ovlašćenom test centru. Akreditovani realizator programa stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za oblast Implementacija E-uprave i kompjuterizacija rada uprave u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

Od 2011. godine u OKC-u, kao koautor i moderator više online seminara – „Nastava u oblaku“, „Video lekcije – savremeno nastavno sredstvo“, „Kreiranje interaktivnih video lekcija“, „Internet učionica“.

Portfolio

Elena Spasić Mitranović

Elena Spasić Mitranović

Elena je nastavnik stručnih predmeta u srednjoj stručnoj školi u Boru od 2004. godine. Tokom godina je bila učesnik različitih radnih grupa i projekata tokom kojih je usavršavala svoje stručno znanje, ali i svoj pedagoško-vaspitni rad.

Elena je u Obrazovno kreativnom centru je od 2012. godine. Koautor je i moderator pet akreditovanih seminara, a u OKC-u radi i na poslovima instrukcionog dizajna drugih seminara.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Na seminaru preporučujemo isključivo besplatne programe ili programe koji imaju i plaćenu i besplatnu verziju ali je besplatna verzija adekvatna za izradu kvalitetnih video sadržaja.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Nije neophodno da imate neka velika predznanja, dovoljno je osnovno poznavanje rada na računaru. Seminar spada u srednje zahtevne seminare, tako da nisu potrebne posebne informatičarske veštine.

Primeri radova sa seminara

Odluka o akreditaciji