Virtuelne obrazovne ekskurzije

Kataloški broj: 484
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

Jasan i koncizan seminar na kojem ćete u potpunosti ovladati
veštinom kreiranja projekata – virtuelnih obrazovnih ekskurzija – u programu Google Earth.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar Virtuelne obrazovne ekskurzije namenjen je svima koji žele da nauče jedan od alternativnih načina na koji mogu organizovati posete bilo čemu na planeti što ima geografsku odrednicu i da takve posete obogate obrazovnim sadržajem.

 • Nastavnicima razredne nastave – koji žele da đacima pokažu znamenitosti bilo kog grada i okoline ili da ih upoznaju sa životom i delom znamenitih ličnosti.
 • Nastavnicima predmetne nastave – koji svoje predmete i sadržaje žele da predstave na inovativniji način, prikazujući im lokacije, građevine, ljude, fenomene, prirodne pojave… koje su u vezi sa sadržajem pretmeta.
 • Stručnim saradnicima – koji spremaju profesionalnu orijentaciju za učenike završnih godina i imaju potrebu da im predstave ponudu viših škola, fakulteta…
 • Vaspitačima – koji decu žele da virtuelno odvedu u Diznilend, zoološki vrt ili možda neko daleko jezero, čarobno ostrvo, planinu…

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Za potrebe ovog seminara nije neophodno nikakvo konkretno predznanje. Sve što je potrebno da znate, naučićete u kontaktu sa sadržajem seminara.

Ipak, poželjno je da poznajete i koristite makar jedan internet pretraživač (najbolje Google Chrome), da niste u potpunosti početnik u korišćenju računara (mada čim ste stigli do ovde to znači da niste) i da ste makar jednom videli (ili još bolje napravili) čuvenu Power Point prezentaciju na svom računaru. Čak i da vas ništa od ovoga ne karakteriše, i dalje ste dobrodošli jer ćete na seminaru sve naučiti od nule.

O seminaru

Seminar je nastao iz ideje da nastavni sadržaj predstavimo na drugačiji i inovativniji način i da on ostane zabeležen i sačuvan za buduće prilike i nova odeljenja. Važno nam je bilo da prezentovano gradivo bude deljivo među nastavnicima i učenicima i stalno dustupno na internetu. Pokušali smo i da nađemo način da učesnici međusobno sarađuju na zajedničkom projektu, uz pomoć samo jednog linka i internet konekcije.

Zato smo se odlučili da na ovom seminaru predstavimo alat Google Earth koji će vam biti od koristi u svim nastavnim jedinicama koje imaju neku geografsku odrednicu i koji će zadovoljiti sve gore navedene kriterijume. Jednom kada vi naučite da koristite Google Earth, možete ga predstaviti i svojim učenicima kako bi i oni mogli kolaborativno da rade na kreiranju svojih projekata.

Teme seminara

Tema 1 - Školske ekskurzije - cilj, značaj i alternative

Ideja je da se u ovoj temi podsetimo školskih ekskurzija, obrazovno-vaspitnih ciljeva putovanja, ali i saznamo alternativne načine obilazaka sveta uz pomoć tehnologije.

Lekcije u ovoj temi sadrže i dosta primera, ideja i smernica kako možete organizovati određene aktivnosti, ali i konkretne linkove na kojima možete pronaći virtuelne izložbe i posete nekim institucijama.

Tema 2 - Virtuelne ekskurzije u Google Earth programu

U ovoj temi očekuju vas praktični sadržaji i video-uputstva kako da dizajnirate svoju virtuelnu ekskurziju.

Na samom početku upoznaćemo se sa alatom Google Earth, a zatim ćemo postupno objašnjavati kako da koristite ovaj alat i kako da napravite svoju prvu virtuelnu ekskurziju.

Na kraju, daćemo nekoliko predloga kako sve možete koristiti virtuelne ekskurzije u didaktici svojih časova.

Ishodi seminara

Po završetku seminara:

 • Razumećete pojmove virtuelnih ekskurzija i mogućnost njihovog korišćenja uobrazovanju.
 • Izradićete strukturu i plan virtuelne ekskurzije.
 • Znaćete da kreirate projekte – virtuelne ekskurzije u alatu Google Earth.
 • Predstavićete nastavni sadržaj virtuelnom ekskurzijom.
 • Znaćete da planirate i organizujete nastavne časove u kojima je zastupljena
  upotreba virtuelnih ekskurzija.

Autori seminara

Miljana Bosijoković

Miljana Bosijoković

Miljana je diplomirani andragog koji u Obrazovno kreativnom centru radi od početka 2020. godine. Po završetku studija imala je tu sreću da posao u struci pronađe baš u svom rodnom gradu, o čemu je i maštala. Ipak, više voli da misli da je posao pronašao nju.

Miljana ima dva akreditovana seminara od strane Ministarstva prosvete, i oba realizuje pod okriljem OKC-a. Pored toga što je autor/moderator seminara, rad u kancelariji OKC-a podrazumeva instrukcioni dizajn drugih seminara, superviziju seminara, evaluaciju, praćenje toka rada autora/moderatora i izradu novih procedura, metoda podrške i unapređivanja rada svih zaposlenih i OKC saradnika.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Uz malo strpljenja, truda i rada, po završetku ovog dvonedeljnog seminara znaćete da u potpunosti kreirate projekte – virtuelne ekskurzije u alatu Google Earth. Da bismo vam približili pojam virtuelnih ekskurzija, predstavljamo vam samo neke od primera dobre prakse vaših kolega:

Za pohađanje seminara potrebno je da imate računar, dobru internet konekciju, a poželjno je da, pored toga, imate i gmail nalog. Ukoliko ga, pak, nemate, otvorićete ga na samom seminaru. Osim navedenog, nije potrebno da imate VR naočare, vremenski portal i slično.

Na ovom seminaru koristimo onlajn verziju alata Google Earth i neće biti potrebe da
ga instalirate na računaru. Od internet pretraživača najbolje je da na računaru imate
Google Chrome, ali ćete sasvim dobro raditi i koristeći Operu ili Firefox.

Za pohađanje seminara nisu vam neophodna nikakva posebna predznanja. Sve ćete naučiti na samom seminaru.

Ipak, poželjno je da poznajete i koristite makar jedan internet pretraživač (najbolje Google Chrome), da niste u potpunosti početnik u korišćenju računara (mada čim ste stigli do ovde to znači da niste) i da ste makar jednom videli (ili još bolje napravili) čuvenu Power Point prezentaciju na svom računaru. Čak i da vas ništa od ovoga ne karakteriše, idalje ste dobrodošli jer ćete na seminaru sve naučiti od nule.

Odluka o akreditaciji