Snežana Žana Đorđević

Snežana Đorđević

Kako ste se odlučili za poziv učiteljice?

Pripadam jednoj od onih generacija koje su se za budući poziv opredeljivale nakon završene druge godine usmerenog obrazovanja. U to vreme sam bila matematički smer i svojim drugaricama i drugovima sa drugih smerova sam pomagala da razumeju i zavole matematiku. Njihovi komentari poput: „Hej, pa ovo uopšte nije teško! Daj još neki zadatak“! su me ubedili u to da imam dar da objasnim ono što znam, pa čak i da zainteresujem druge da samostalno tragaju za novim znanjima.

Spontano mi se nametnulo pitanje: „Zašto bi nekome učenje postalo zanimljivo tek u srednjoj školi kada to može da bude već od prvog razreda osnovne?“. I tako sam postala učiteljica!

Recite nam, kako je učiteljica postala sajber učiteljica?

Moje interesovanje za primenu IKT-a u nastavi datira od 1996. kada sam prvi put videla primere iz inostranih učionica. Odmah sam kupila svoj prvi polovni računar i angažovala prijatelje da me obuče za njegovo korišćenje. Pohađala sam i brojne seminare i naučeno primenjivala u nastavi. Vremenom sam i sama napravila brojne primere za korišćenje IKT-a u nastavi. Danas sam vlasnik bloga, youtube kanala i virtuelne učionice u kojima objavljujem edukativne sadržaje, držim časove preko skajpa svojim učenicima i sa kolegama iz inostranstva.

Otkud Vi u OKC-u?

Za moja znanja o IKT-u u nastavi u najvećoj meri su zaslužni OKC seminari. Na njima sam naučila kako da napravim svoj prvi blog, pravim dobre prezentacije i video lekcije, odeljenske školske časopise, primenjujem digitalni atlas u nastavi…

Kada mi je OKC pružio mogućnost da svoju ideju pretvorim u online seminar, iskoristila sam je. Ideja je uz pomoć OKC tima pretočena u seminar „E-portfolio instrument za napredovanje i saradnju“. Akreditacija seminara mi je donela i status saradnika OKC-a.

Godine 2022. ovaj seminar je evaluirao u dva nova: “E-portfolio kao instrument za predstavljanje postignuća zaposlenih u prosveti“ i “E-portfolio za učenike i decu“.

Vaš hobi?

Volim da putujem i upoznajem nove ljude i kulture. Čest sam gost na bluz i rok koncertima. Pomalo se bavim filmom, fotografijom i dekupažom, a najviše me raduju trenuci provedeni u krugu porodice i prijatelja.

Kada stižete da odmorite pored toliko obaveza? I kako provodite svoje slobodno vreme?

Odmaram se radeći ono što volim. Pišem projekte, osmišljavam svoje časove, edukujem se. U slobodno vreme se družim sa prijateljima. Idem na rok i bluz koncerte, u pozorište i na putovanja.