Vera Isailović

Vera Isailović

Recite nam nešto o sebi

Predajem istoriju u osnovnoj školi, u Arilju. Rođena sam u Smederevu, gde sam završila osnovnu i srednju školu, a potom sam na Filozofskom u Beogradu diplomirala istoriju. Studentska ljubav me je odvela u Zapadnu Srbiju. Kao srednjoškolac, nisam želela da budem u prosveti (ni tad to nije bilo popularno), ali kao apsolvent sam radila na zameni. I moj prvi susret sa đacima je bio ljubav na prvi pogled. Moja porodica voli da kaže kako sam ja večiti đak, jer već trideset godina idem u osnovnu školu.

Šta je Vaš profesionalni moto?

Ispričaću Vam jednu anegdotu: U nekoj zapadnoj zemlji su primali nastavnika na posao. Komisija ga je pitala koliko godina radnog iskustva ima, na šta je on odgovorio da ima 10 godina. Oni su ga onda pitali: „Da li imate deset ponovljenih, istih godina, ili je svaka godina bila drugačija“. Moj profesionalni moto je da svaka godina bude drugačija, bolja od prethodne.

Šta je po Vama cilj obrazovanja?

Mislim da je glavna uloga škole da otkrije potencijale koje imaju naši učenici i da ih razvije, probudi maštu, kreativnost, želju za učenjem, za otkrivanjem sveta…

Odakle ideja za ovaj seminar?

Seminar je proistekao iz našeg iskustva. Pošto učenici sve češće izbegavaju da uzmu knjigu u ruke, teško je zamisliti ih kako rade domaći. Zato sam poslednjih godina često učenicima povremeno davala domaće zadatke koji su bili pravi izazov za njih, a pri tom nisu bili obavezni. I tako kroz nekoliko godina, iz iskustva znam da učenici žele domaće zadatke, ali ne one klasične, nego one koji će im biti izazov, koji će im zagolicati maštu, pa ako hoćete, koji neće biti uvek ni tako jednostavni za rad. Tako je iz našeg iskustva, jer Juga i ja imamo sličan način rada sa učenicima je proistekla i ova naša ideja o online seminaru. Seminare „uživo“ radim već više godina, ali mi je ovo prvi onlajn seminar. Zato je Juga na tom polju veoma iskusna.

Koliko u radu koristite tehnologiju?

Za nekoga ko se bavi prošlošću, mislim da sam prilično okrenuta i budućnosti. Imam svoj sajt, koji za sada radi u Mudlu, kanal na Jutjubu, Gugl učionicu i pametnu tablu.