Zašto je važno učestvovati na konferencijama?

U jednom intervjuu Lazar Džamić je rekao: „Pleme je najveća droga.“ Samo ljudi okupljeni oko zajedničkih ideja mogu da utiču na velike promene. Ma koliko pojedinac bio jak, on je samo pojedinac i njegov uticaj na sistem i eventualne promene je zanemarljiv. Ali, ako se udruži, njegova snaga naglo raste. 

Konferencije u biznis svetu su često događaji okupljanja profesionalaca, entuzijasta, početnika, preduzetnika na svim nivoima. Posebno su kvalitetne konferencije koje se organizuju u IT sektoru koji konstantno raste i svaka konferencija donosi neku novinu i na njoj se prikazuju inovacije. 

Najčešći obrazovni događaji u sistemu obrazovanja su seminari. Odmah iza njih su konferencije. Ali, konferencija nema dovoljno. Za naš obrazovni sistem koji broji preko 100 hiljada ljudi, malo je konferencija koje zavređuju pažnju. Pod ovim ne mislimo na period od prethodne dve godine kada nismo mogli da organizujemo konferencije u ustanovama, već i na period pre toga. 

Najveći broj masovnih okupljanja je tokom zimskog raspusta kada se organizuju zimski republički seminari. Osim tih došavanja, ostale velike konferencije su baš retkost. Nekoliko godina je konferencija Nove tehnologije u obrazovanju uspevala da upotpuni ovu prazninu, ali, na žalost, ni ona se više ne organizuje. 

Konferencije su mesta na kojima se razmenjuje energija.

Konferencija sama po sebi nije događaj na kome ćemo samo čuti neke nove ideje, predavače, informacije … To je ono pleme sa početka ovog članka. OKC je održao samo jednu veliku konferenciju i nekoliko desetina malih konferencija širom Srbije. Na svakom tom skupu se osećala energija obrazovanja, glavnog motiva konferencije i plemena koje na konferenciju dolazi. Nakon konferencije, svaki učesnik odlazi sa osmehom na licu i jako motivisan da promeni nešto u svom profesionalnom okruženju.

To je najveća snaga konferencije. Danas preko interneta možemo slušati predavanja, dobiti nove informacije, truditi se da se povežemo sa ostalim učesnicima, ali je to slabija povezanost nego na konferenciji u ustanovi. Ima puno dobrih primera onlajn konferencija koje su uspele da prevaziđu prepreke digitalne otuđenosti. Velika onlajn konferencija Digitalno obrazovanje je uspela da ostvari svoj cilj i da učesnicima koji su pratili predavanja preko interneta pruži vrhunske priče i primere dobre prakse iz sistema obrazovanja. 

Na OKC konferenciji prvi put je uvedeno onlajn praćenje i onlajn komunikacija između učesnika u sali i predavača, voditelja, organizatora, sponzora … Za ovu namenu je korišćena aplikacija koja je konferenciji dala poseban ton, ali i tok.

Za nekoliko dana u Nišu će biti organizovana konferencija koja će takođe imati novine u organizaciji. Zbog epidemioloških mera ova konferencija biće sa manjim brojem učesnika, ali organizatori su se potrudili da obezbede uživo prenos. Na samoj konferenciji biće novina, od digitalnih ulaznica preko onlajn načina komunikacije do zanimljivih nagradnih igara. 

Ovakve konferencije predstavljaju inovaciju u sistemu obrazovanja na ovim prostorima.

U slučaju da ne možete da prisustvujete uživo konferenciji u Nišu, nemojte propustiti uživo prenos. 

Ekipa „Nauči.me“ je u konferenciju „Za bolje obrazovanje“ uvela novinu i u sadržaju, pa će na sceni, pored predavača iz oblasti obrazovanja, biti i oni iz oblasti biznisa, marketinga, finansija … i svi će imati zajedničku temu: Neformalno obrazovanje je neophodnost današnjice. 

Vidimo se u Nišu. 

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 5 / 5. Do sada ocenilo: 5

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.