Bojana Nikić Vujić

Bojana Nikić Vujić

Kako ste doneli odluku da radite u nastavi?

Kao student sam krenula da držim časove engleskog jezika deci iz vrtića PU Zvezdara i od prvog časa sam znala da je to nešto čime želim da se bavim celog života. Energija i entuzijazam koju učenici poseduju deluje kao povratna sprega i zajedničkim snagama možemo puno toga postići u toku samo jednog časa.

Možete li nam reći nešto o svom dosadašnjem radnom iskustvu?

Kao što rekoh, sve je krenulo u vrtićima. Nakon toga sam radila kao stručni saradnik za predmete Engleski jezik i Metodika nastave engleskog jezika na Fakultetu za strane jezike. Potom krećem sa radom u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi i na kraju u OŠ “Ivo Andrić”. Veoma sam srećna što sam imala priliku da radim u tako raznovrsnim institucijama i da u relativno kratkom roku steknem znanja i veštine neophodne za podučavanje učenika različitih profila i uzrasta. Veoma su me inspirisali da istražujem i unapređujem svoju nastavnu praksu.

Koliko je važno da se nastavnici stručno usavršavaju?

Veliki sam pobornik celoživotnog učenja i smatram da treba iskoristiti svaku priliku da nešto novo saznamo, analiziramo i na kraju dodamo našem postojećem znanju. Mi nastavnici treba da budemo primer svojim đacima i samo kao takvi možemo da istinski utičemo na njih i pomognemo im da razviju svoje potencijale.

Na koje ste profesionalne uspehe ponosni?

Trudim se da stečena znanja primenim tako da stvorim nešto korisno ѕa učenike i nastavnike. Autor sam više akreditovanih seminara stručnog usavršavanja i udžbenika i priručnika za nastavnike, sertifikovani trener za obuku nastavnika, pedagoški savetnik, ali najponosnija sam na svoje učenike i časove gde oni preuzmu inicijativu kao predavači koristeći znanja i veštine koje im prenosim tokom školske godine.

Šta volite da radite u slobodno vreme?

Veliki sam zaljubljenik u putovanja i svaki slobodan trenutak koristim da otkrijem neki novi deo Srbije ili sveta zajedno sa svojom porodicom. Očaravaju me predeli prirode, građevine i ljudi koje srećem na tim putovanjima. Na taj način čovek proširuje svoje vidike i stiče uvid u stvari i pojave kojih ne bi bio svestan da nema priliku da putuje.