Brzo samovrednovanje kolektiva za e-nastavu

Za svaku obrazovnu ustanovu veoma je važno da prati i procenjuje svoj rad i rad zaposlenih. Ovo je neophodno da bi škola napredovala i mogla da svojim učenicima obazbedi kvalitetno obrazovanje. Samovrednovanje je posebno važno sada, u periodu kada su škole u novom modelu rada, uglavnom nepoznatom – u onlajn nastavi. 

Puno je instrumenata koji služe da provere situaciju, ali su oni uglavnom preglomazni, analiza je zahtevna i neefikasni su za brze reakcije i promene. OKC, sa svojim iskustvom u onlajn nastavi, osmislio je jedan kratak upitnik koji se sastoji samo od 7 pitanja i sva su zatvorena – moguće je označiti samo po jedan odgovor. Za ovaj upitnik zaposlenom je potreban bukvalno jedan minut da ga popuni. 

U ovom upitniku su izvučeni najvažniji aspakti, neki minimum na osnovu koga može da se proceni spremnost škole za realizaciju kvalitetne onlajn nastave. Mi vam šaljemo besplatno ovaj upitnik i pritom dajemo uputstvo kako da ga iskoristite, a nakon dobijenog rezultata poslaćemo vam i povratnu informaciju – predlog šta i kako dalje u vašoj školi. 

Preuzimanje OKC upitnika

Za početak je potrebno da preuzmete upitnik koji smo napravili. Da biste pristupili upitniku i preuzeli ga na svoj Gugl disk potrebno je da kliknete na link ispod:

Otvoriće vam se strana pomoću koje je potrebno da preuzmete već gotov upitnik na svoj gugl disk. 

01

Kada kliknete na dugme Napravi kopiju, otvoriće se upitnik u novoj kartici kao na sledećoj slici. Ovaj upitnik će automatski imati naziv „Kopija datoteke Brzi upitnik“. 

02

Takođe, kada pogledate vaš Gugl disk folder, videćete da je tamo već postavljen ovaj upitnik koji možete dalje uređivati. To znači da ste preuzeli naš upitnik i da dalje možete sa njim raditi šta želite. Savetujemo da mu za početak promenite ime, da ne piše Kopija … već da u naslov stavite naziv vaše škole. 

03

I to je to. Otvorite upitnik, kliknite na oznaku za pregled (u gornjem desnom uglu nacrtano oko) i pošaljite taj link svojim kolegama nastavnicima putem imejla. 

Nakon što kolege popune upitnik (savetujemo da im date kratak vremenski rok, npr. do večeras 🙂 ) potrebno je da obradite podatke koje ste dobili. To radite tako što sakupite podatke u posebnu Gugl tabelu i unesete određene izmene. Kako ćete to uraditi pokazaćemo u sledećem uputstvu.

Preuzimanje podataka i određivanje srednje vrednosti

Nakon što nastavnici popune upitnike, otvorite upitnik u modu za editovanje i kliknite na karticu Odgovori u gornjem delu uputnika. 

04

Zatim u novom prozoru kliknite na zelenu ikonicu za Gugl tabele, da biste preuzeli podatke iz upitnika u Gugl tabelu. 

05

Nakon toga će se otvoriti Gugl tabela u kojoj je potrebno da izračunate prosečnu vrednost iz upitnika za vaš kolektiv. To radite prema uputstvu koje se nalazi u sledećem video snimku:

I to je to. Vrednost koju ste dobili je prosečna vrednost za vašu školu. Mi smo pokazali kako da izračunate i po učesnicima, mada je upitnik anoniman i ne možete znati koji nastavnik koliko ima bodova, ali ako želite možete dodati u upitnik i polje za ime i prezime.

Kako da dobijete povratne informacije?

Ako želite da vam pošaljemo povratne informacije o spremnosti vašeg kolektiva za realizaciju uspešne onlajn nastave, pošaljite nam broj koji ste dobili na imejl adresu:

info@okc.rs

Imaj koji nam pošaljete treba da sadržji samo naziv Vaše škole i broj koji ste dobili kao rezultat iz upitnika. Nakon toga mi ćemo vam poslati povratne informacije o stanju kolektiva škole i predloge za poboljšanje. 

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 4.8 / 5. Do sada ocenilo: 26

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.