Mali veb-servisi koji olakšavaju nastavu

Priprema i realizacija nastave danas podrazumeva: uređivanje tekstova, pripremanje slajdova, dizajniranje slika, video materijala, kao i čitavu paletu sadržaja koji su gejmifikovani ili prilagođeni mikroučenju. Internet tehnologija je (i pre pandemije) promenila veliki broj segmenata nastave, kao i života nastavnika.

Pitanje svih pitanja je kako u svim starim i novonastalim okolnostima možemo da držimo časove za koje ćemo sigurno jednom nedeljno uređivati tekstualne dokumente, slike ili slajdove?

Velikog asistenta u dnevnim obavezama možemo pronaći upravo među sajtovima (internet servisima) koji nam brzo i jednostavno pružaju mogućnost da uštedimo vreme ili olakšamo pripremu nastave.

U jednom od prošlih tekstova smo govorili o mobilnim aplikacijama koje mogu unaprediti rad u učionici, a sada ćemo „pročešljati“ sajtove koji nam mogu biti od koristi kada je reč o digitalnim formatima bilo kog sadržaja (teksta, slike ili  videa).

Uređivanje teksta – nastava i internet

Tekstualni dokumenti su i dalje primarni instrumenti (čitaj nastavni materijali) onlajn ili „uživo“ nastave.

Još uvek kroz uputstva, udžbenike, poruke ili imejlove, čovečanstvo se i dalje najčešće obrazuje i podučava kroz  pisane forme.

Kako presloviti latinicu u ćirilicu?

Da bismo nešto saopštili, objasnili ili prezentovali kroz tekst možemo da koristimo ćirilično ili latinično pismo. Jedinu stvar koju ne možemo da radimo je da ih koristimo mešano u jednom dokumentu. A često nam se dešava da imamo različite izvore tekstualnih sadržaja na latiničnom ili ćiriličnom pismu, pa se moramo snalaziti. 

Stoga, da ne bismo iznova kucali jedan tekst jer nam je potrebno da bude u ćiriličnom (ili latiničnom) pismu, najlakše ovu situaciju možemo rešiti koristeći sajt www.konvertor.co.rs Osim ovog „našeg“ sajta, postoje još mnogo ovakvih sajtova (internet servisa) od kojih je najpoznatiji Lexilogos

Cela procedura je i više nego jednostavna! Potrebno je samo da iskopirate tekst u levo ili desno polje i kliknete na odeljak sa pismom koje vam je potrebno za dalji rad.

Kako uređivati PDF fajlove?

Kada uređujemo digitalno bilo koji tekst potrebno je da imamo u vidu i format u kome ćemo sačuvati fajl (.txt, .doc, .pdf …).

O tome kako sve možemo da rešimo eventualne probleme koje imamo sa tekstom koji je u PDF-u i kako sve možemo uređivati pdf fajlove predstavili smo u uputstvu koje možete pronaći na OKC Jutjub kanalu. Kada je reč o prebacivanju (konvertovanju) teksta iz na primer doc formata u pdf ili obrnuto sajt I love pdf vam besplatno nudi sve mogućnosti konverzije.

Prevodi i gramatika engleskih tekstova

Kada prevodimo tekstove uobičajeno ćemo koristiti „google translete“ opciju, koja će nam u najvećem broju slučajeva biti dovoljna da načelno razumemo određene pasuse na stranim jezicima.

Ukoliko nam je potrebno da se obratimo nekoj stranoj organizaciji ili prevodimo projekat za školu na engleski jezik, a nemamo pomoć nastavnice engleskog jezika, sajt gramarly.com može da nam pruži odgovarajuću potporu.

Uz pomoć osnovne verzije ovog sajta (pro verzija se naplaćuje), moći ćete da izbegnete greške u kucanju, gramatici i zaobiđete „tarzansku“ interpretaciju određenog teksta.

Brza obrada slika – internet i nastava

Kada su u pitanju znanja i veštine u vezi obrade slika, možemo reći da ih nikada nije dosta. 😁 Najčešće nam je za potrebe nastave potrebno da određenu fotografiju isečemo, zamenimo pozadinu ili smanjimo njenu rezoluciju.

Sečenje, takozvano kropovanje, možemo uraditi preko bilo kog programa na računaru ili mobilnom telefonu koji je predviđen za obradu slika.

Uklanjanje pozadine ili postavljanje transparentne pozadine zahteva malo kompleksnije programe za obradu fotografija i slika (Photoshop, Ilustrator…). Ali, zapravo ovaj zadatak može biti jednostavan, ako znamo da koristim0 veb-servis remove.bg Potrebno je samo da prevučemo fotografiju u označeno polje i jednim klikom biće uklonjena pozadina sa fotografije.

Ova opcija može nam biti od koristi prilikom pravljenja vizuala koji treba da sadrži više elemenata na jednobojnoj podlozi, ili prilikom pravljenja kolaža.

Video materijali, društvene mreže, internet i nastava

Kratki video sadržaji osim što postaju glavni način razmene poruka na društvenim mrežama, sve su učestaliji u procesima učenja i usavršavanja. Budućnost pripada video sadržaju kako u poslovnom, tako i u obrazovnom smislu. Stoga ne čudi da inspiraciju za svoje časove nastavnici sve više pronalaze na društvenim mrežama. Bilo da je reč o fejsbuku, instagramu ili jutjubu.

I dok slike na Fejsbuku možemo da preuzmemo direktno, video-klipove koji se nalaze na stranicama i storijima ne možemo. Zato nam u ovim slučajevima kada naiđemo na edukativni sadržaj koji bi mogao da bude zanimljiv našim učenicima, a nalazi se na društvenim mrežama, pomaže sajt fbdown.net.

Princip je sličan kao u prethodnom primeru, i radi se u dva klika mišem. Prvo je potrebno da iskopiramo link željenog videa, postavimo na označeni deo sajta, a zatim da kliknemo na dugme preuzmi (download).

Situacija je identična kada preuzimamo sadržaj sa instagrama, samo što ćemo za takvu priliku koristiti sajt downloadgram.com.

Servisi za slanje fajlova većih od 25 Mb

Uz kvalitet sadržaja potrebno je da vodimo računa i o njegovoj veličini, pošto od veličine podataka zavisi i način na koji ćemo sadržaj da pošaljemo. Fajlove i foldere koji ne prelaze 25 megabajta možete uspešno da prosledite preko Gmail servisa.

No, ukoliko je potrebno da pošaljete materijale za nastavu koji prevazilaze propisanih 25 MB najlakše to možete učiniti uz pomoć nekih od „klaud servisa“. Ovakvih uslužnih sajtova ima poprilično, ali mi najčešće koristimo wetransfer.com.

Ovaj servis za slanje velikih fajlova je takođe vrlo lak za korišćenje. Na njemu možete sve uraditi uz pomoć dva klika miša. Potrebno je samo da označite fajl koji želite da pošaljete, sačekate da se otpremi i nakon toga dobićete link preko koga sadržaj može dalje da se deli i preuzima.

 

Lista novih onlajn servisa nikada nije konačna

Ovo bi bio osnovni paket sajtova koji nam mogu poprilično olakšati rad i organizaciju nastave. Svakodnevno se razvijaju novi programi, samim time i nastaju novi uslužni internet servisi koji nam mogu pomoći u pripremi i realizaciji časova. Tako da ćemo uskoro pisati i o novitetima koji su nastavnicima i učiteljima postali dostupni u ovoj „vanrednoj“ godini.

Školski pozdrav!

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 4.3 / 5. Do sada ocenilo: 62

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.