Kako odabrati put ličnog napretka?

Neke prognoze kažu da će milenijalci u svojoj poslovnoj karijeri promeniti u proseku 7 različitih poslova. I ti poslovi neće biti u istom sektoru. Ovo je za nas „starije“ dosta neverovatno, jer do početka 21. veka promena posla je značilo nešto čudno, da ne kažemo loše.

Da bi nove generacije mogle da promene veliki broj poslova, neophodno je da imaju svest o stalnom usavršvavanju i napredovanja, kao i svest o promeni kvalifikacije i doživotnog učenja. To možda njima neće biti problem, ali nama iz Baby-Bum i Generacije X je to dosta teže. 

Međutim danas u prosvetnim krugovima nema zaposlenog kome nije palo na um da promeni profesiju. U većini slučajeva ovo je veoma teško i retko se odlučujemo za taj korak. Najčešći slučajevi promene profesije dešavaju se iz očajnih situacija (setite se samo koliko je direktora škole na tom mestu jer su izgubili časove u nastavi).

Retki su slučajevi da neko ko je na vrhuncu karijere, odličan u svojoj profesiji promeni pravac. Ovo je retko, ali to su slučajevi koji najčešće uspeju da unaprede svoje karijere i budu još bolji na boljem poslu.

To su velike odluke u životu i puno je saveta, tekstova, smernica o čemu moramo voditi računa i u kom pravcu razmišljati, kao i koje sve osobine moramo da imamo da bismo napravili ovu promenu. Mi ćemo probati kroz jedan interaktivan sadržaj da vam predstavimo moguće pravce i damo neke savete. Ovo će biti tekst koga ćete vi sami kontrolisati i odrediti mu pravac. Postoji nekoliko kraja ovom našem tekstu, ali je na vama dokle ćete stići. 🙂

LIčni put napretka

Ovaj interaktivni sadržaj funkcioniše tako što ćete odgovarati na pitanja i u zavisnosti od odgovora otvaraće se nove stranice.

Za početak je potrebno da razmislite o tome zašto želite da napredujete? Svako od nas ima neki cilj u svojoj karijeri. Za taj cilj mu je potreban plan kako da ga dostigne. Neki planovi su očigledni, vidimo ih veoma jasno i znamo korake koji nas vode do ostvarenja. Međutim, većina nas zna šta je cilj, ali nam je iz nekog razloga plan teško saglediv.

Razne su okolnosti zbog kojih ne vidimo put do tog cilja, sada nećemo ulaziti u to, ali uglavnom se to svodi na: „državni posao je sigurnost“, „sada je teško vreme za velike promene“, „da li ja to mogu?“, „nemam dovoljno resursa da krenem tim putem“

Razloga za to je mnogo, ali mi ćemo probati da ih svedemo na dva karakteristična odgovora. 

(kliknite na svoj put)

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 4.2 / 5. Do sada ocenilo: 12

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.