Kako sam objedinila stručno usavršavanje, projekat i humanitarnu akciju?

Nekako je do mene došla informacija da je u toku prijava za učešće na OKC seminarima u novembarskom terminu. Pažnju su mi privukle nove teme seminara bez obzira na to što se radi o neakreditovanim seminarima. Odlučila sam da pohađam seminar “Primena preduzetničkog načina razmišljanja u nastavi” sa željom da naučim nešto novo o ovoj aktuelnoj temi i sa nadom da ću to moći da primenim u radu sa svojim učenicima.

Sa velikom željom da upotpunim svoja znanja i veštine, nastojala sam da ispratim čitav seminar i odradim sve zadatke koji su bili postavljeni. Članovi OKC tima, kao i sam moderator su uvek bili tu za sve moje nedoumice i pitanja, što me je još više ohrabrivalo da učim i podsticalo da težim još boljim rešenjima postavljenih zadataka. Tako sam uspešno stigla do kraja seminara ispunjena probuđenim entuzijazmom da nastavim da unapređujem svoj rad sa mladima.

čestitamo

I tada, početkom decembra, stiže predivna vest da je moj biznis plan “Izrada ikebana” nagrađen, i ponuđena mogućnost da uz donaciju OKC-a sprovedem mini projekat na osnovu istog biznis plana. Nisam bila u dilemi, prihvatila sam jer sam verovala da na osnovu iskustva iz vaspitnih aktivnosti u Domu, razonodnih i zabavnih koje sam uspešno realizovala, ovo neće biti problem. Naravno uz prateće probleme, ovakav jedan mini projekat otvara nove mogućnosti učenicima, a što je najvažnije ima humani karakter da se pomogne učenici naše škole, koja je za vreme boravka u Domu bila u mojoj vaspitnoj grupi.

I tako, krenulo se sa realizacijom projekta na osnovu biznis plana kao putokaza. Formirala sam grupu učenica, uglavnom smera hortikultura, obavila konsultativne razgovore sa koleginicama iz nastave, kao i iz kolektiva vaspitača. Ispunila pravno-formalne uslove za početak projekta sklapanjem Ugovora sa OKC timom, uz stalnu podršku profesora Milana Filipovića, koji je bio moderator seminara i moj stalni saradnik sve vreme.

Kolaž 02

Pratila sam smernice biznis plana, mada je neminovno bilo odstupanja, tako je to u praksi, plan je jedno – a u stvarnosti plan mora da se prilagođava nekim novim okolnostima.

Izrada ikebana se odvijala po fazama, od nabavke potrebnog materijala, finansijske kalkulacije, dizajniranja ikebana, kreativnih ideja, ručne izrade, do razmatranja načina plasiranja na tržištu korišćenjem digitalnih alata.

Osmislili smo kako ćemo realizovati prodajnu izložbu u holu škole, sa oglašavanjem preko društvenih mreža i u saradnji sa kolegama napravili i promotivni spot.

Prodajnu izložbu smo uspešno realizovali, poslovali smo uspešno ostvarivši dobit, a sredstva prikupljena realizacijom projekta smo uplatili na račun jedne učenice naše škole kako bismo je podržali u njenoj borbi za ozdravljenje i poslali joj poruku da nije sama i da smo uz nju.

Učenice koje su učestvovale u projektu kao i kolege, računovodstvo, sekretarijat, uprava škole, su bili zadovoljni što smo zajedničkim radom uspešno realizovali ovu akciju, i ja im se ovom prilikom iskreno zahvaljujem, jer naše malo nekom znači mnogo.

Sve što se radi srcem, uspeva!

Sa poštovanjem, srdačan pozdrav OKC timu, profesor-vaspitač

Tatjana Jeremić

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 5 / 5. Do sada ocenilo: 10

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.