Marijana-Milosavljevic-1

Marijana Milosavljević

Vi ste farmaceut. Kako to da radite u nastavi a ne u apoteci?

Ja sam diplomirani farmaceut, specijalista kozmetologije. U Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi u Beogradu sam se zaposlila slučajno. Ideja je bila da privremeno radim u nastavi dok ne završim specijalizaciju. Ostala sam 17. godina. Predmet koji sam prvo predavala, a predajem ga i danas je farmakognozija sa fitoterapijom. Zaljubila sam se u biljke i rad sa decom. Kasnije sam spojila svoju ljubav kozmetologiju i lekovito bilje u izradu prirodne kozmetike.

Šta bi izdvojili iz svoje bogate profesionalne karijere?

Tokom svih ovih godina konstantno sam se usavršavala i radila na svom obrazovanju ali i na tome da svoje znanje što bolje i više prenesem svojim učenicima. Uvek sam se trudila da to budu časovi i projekti u kojima ću dati svoj maksimum. Kao posebno značajne bi izdvojila projekat „Lekovite biljke Avale“ u kome sam tokom nekoliko godina vodila učenika na petodnevno branje i prepoznavanje biljaka na Avali, osvojeno prvo mesto iz socijalnog preduzetništva sa učeničkom kompanijom „VerdEko“ koja se bavila proizvodnjom prirodnih boja za slikanje, zatim projekat povezivanja sa koledžom iz Španije „Tres Olivos“ u okviru Erasmus projekta. Autor sam nekoliko seminara akreditovanih od strane Ministarstva zdravlja, a prvi stručan seminar „Lekovito bilje u kozmetičkim preparatima“ akreditovala sam davne 2010. god sa koleginicama u Ministarstvu prosvete kada je akreditacija tek počinjala.

Odakle ideja za seminar Virtuelni herbarijum?

Seminar Virtuelni herbarijum predstavlja deo mog svakodnevnog rada. Sve ono što sam radila i osmišljavala za učenike satkano je u ovom seminaru. OKC poziv je usledio u pravo vreme da se dugogodišnja ideja realizuje.

Šta kažu vaši učenici? Koliko se njima dopada vaš način rada?

Moji učenici kažu da sam stroga :), ali da im se jako dopada moj način rada, koji je posebno došao do izražaja tokom perioda Korone. Tada je kreiranje časova koji će im biti zanimljivi, korisni i interaktivni bilo naporno, ali isplatilo se. Materijal koji je tada nastao mogu koristiti još dugo uz manje izmene. Sve to stečeno znanje i iskustvo pretočeno je u seminar.