Virtuelni herbarijum

Kataloški broj: 891
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

Virtuelni herbarijum je seminar koji će vam omogućiti da kroz savremene digitalne alate i prirodne resurse kreirate zanimljiv i edukativan sadržaj različitih nastavnih predmeta i povežete ih u jednu celinu.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar Virtuelni herbarijum namenjen je svima koji su spremni da sadržaj svojih predmeta posmatraju iz nekog drugog ugla. Namenjen je svima koji žele da se povežu i sarađuju sa kolegama i uspostave korelaciju različitih predmeta.

Nastavnicima razredne nastave – koji žele da kreiraju sadržaj koji će moći da koriste nezavisno od godišnjeg doba.

Nastavnicima predmetne nastave – bilogija, geografija, svet oko nas, botanika, ekologija, farmakognozija, lekovito bilje, zaštita životne sredine, engleski jezik, likovna kultura i svima onima koji žele da na savremen način steknu znanja o kreiranju virtuelnog herbarijuma i mogućnostima višenamenske primene u nastavi i povezivanja različitih sadržaja predmeta.

Svima onima koji žele da unaprede digitalne kompetencije.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Za seminar nije potrebno neko posebno predznanje, sem osnovnog znanja rada na računaru.

Poželjno je da ste ljubitelji prirode i biljnog sveta i da želite da obogatite i proširite svoja znanja.

O seminaru

Seminar je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada i saradnje sa kolegama koji drže nastavu iz potpuno različitih predmeta, naizgled nespojivih sa biljnim svetom.

Na seminaru će te naučiti na koji način možete da se povežete sa predmetima kao što su latinski jezik, matematika, likovna kultura, srpski jezik i kultura i napravite sadržaj koji vam može biti dostupan tokom cele školske godine, koji odgovara potrebama vašeg predmeta i koji zajedno sa svojim učenicima možete stalno da obogaćujete. Kroz savremene alate kao što je Canva vaša nastava će biti atraktivna i savremena.

Teme seminara

Tema 1 - Herbarijum, botanička bašta i biljke u nastavnom procesu

U ovoj temi podsetićemo se kako se izrađuje herbarijum, gde sve možemo da pronađemo biljne vrste, šta je to botanička bašta i zašto nam je ona važna. Koncipiraćemo jedan virtuelni herbarijum, ali i izlaziti na teren kako bi prepoznavali biljne vrste i njihove delove.

Sagledaćemo razlike između klasičnog i virtuelnog herbarijuma, i videti na koji način možete koristiti virtuelni herbarijum u vašem predmetu.

Tema 2 - Nastavni alati i izrada virtuelnog herbarijuma

Ova tema je veoma praktična. U njoj ćemo predstaviti nastavne alate koji se mogu koristiti za izradu herbarijuma, načine dobijanja dobre fotografije i postavljanje herbarijuma u virtuelni prostor. Sagledaćemo mogućnost primene virtuelnog herbarijuma u različitim nastavnim procesima, kao i načine motivacije učenika.

Ishodi seminara

Po završetku seminara nastavnici će:

  • Napraviti jedan virtuelni herbarijum koji će moći da koriste u nastavi.
  • Znati kako da digitalni herbarijum koriste u nastavi i povežu sa sadržajem drugih premeta i uspostave korelaciju u nastavnom procesu.
  • Biti osposobljeni za primenu različitih nastavnih alata u kreiranju virtuelnog herbarijuma.
  • Moći će da planiraju i organizuju nastavne časove u kojima je zastupljena upotreba virtuelnog herbarijuma.

Autori seminara

Marijana-Milosavljevic-1

Marijana Milosavljević

Marijana je diplomirani farmaceuts, specijalista kozmetologije. Radi u Farmaceutsko-fizioterapeutsko školi u Beogradu već 17. godina. Nastavnik je stručnih predmeta farmakognozija i kozmetologija u kojima je spojila svoju ljubav prema biljkama i kozmetici. Autor je nekoliko seminara akreditovanih od strane Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja. Pored seminara učestvovala je u brojnim projektima u zemlji i inostranstvu koje je realizovala sa svojim učenicima.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Da ovo je seminar za vas. Na seminaru ćemo vam pokazati na koji način možete da i u vašem predmetu iskoristite virtuelni herbarijum i obogatite sadržaj predmeta i učinite ga zanimljivijim.

Za pohađanje seminara su vam potrebna osnovna znanja korišćenja računara i osnovnih programa kao što je word. Potrebno je i neko najbazičnije znanje iz osnovne škole o biljkama koje verujem da svi imaju. Najpotrebnija je želja i volja za usavršavanjem!

Na seminaru će te naučiti da kreirate jedan virtuelni herbarijum, koje elemente treba da sadrži jedan herbarijum i kako da ga koristite za različte nastavne sadržaje i uspostavite korelaciju među predmetima.

Odluka o akreditaciji