Nevenka Jovanović

Šta ste Vi - psiholog, nastavnik psihologije, psihoterapeut…?

Radila sam dugo kao stručni saradnik – psiholog u osnovnoj školi, a sada sam nastavnik psihologije. Psihoterapijom se bavim i privatno i profesionalno, kad god mi se pruži prilika. Psihoterapija podrazumeva i psihoedukaciju, a svaki nastavnik mora da bude ponekad i psiholog. Ukratko, svi odgovori su tačni.

Šta je teže, biti nastavnik ili stručni saradnik - psiholog?

Uf, ne znam, sve ima svoje prednosti i mane i oba posla su zahtevna na svoj način.

REBT je čudna skraćenica, šta ona znači?

Da, malo je duži pun naziv – racionalno emotivno bihejvioralna terapija. Najkraće, ne razlikuje se od našeg zdravorazumskog pogleda na svet i zato je svima koji je upoznaju “pitka”.

Odakle Vam ideja za ovaj seminar?

Ideja se razvijala postepeno, još na edukaciji iz psihoterapije. Naime, Brankica i ja smo se pitale zašto ne bismo znanja primenile u školi, kako da nešto što se pokazalo kao efikasno koristimo i u radu sa učenicima. Istraživale smo, čitale literaturu i istraživanja i primenile u radu. Ispostavilo se da učenici dobro reaguju na takav pristup. Seminar sa istim nazivom bio je akreditovan za period 2015-17. godine, realizovao se neposredno i bio je veoma “tražen”. Stekle smo utisak da možemo više da ga obogatimo materijalima u onlajn okruženju, kao i da poboljšamo komunikaciju sa učesnicima. Ja, inače, više volim onlajn seminare i ako mogu da biram, uvek ću pre izabrati mogućnost da na miru, kada sam raspoložena i imam vremena, uz kafu sedim uz kompjuter i učestvujem u seminaru, nego da negde idem zbog toga.

Zbog čega u organizaciji OKC-a?

OKC ima profesionalni pristup, što mi je uvek na prvom mestu.