Saša Božić

Saša Božić

Ukratko o sebi

Živim u Beogradu gde sam i završio Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i stekao zvanje master defektologa. Pre prvog profesionalnog angažovanja bio sam aktivan i kao volonter pri različitim udruženjima i školama, što smatram izuzetno bitnim za sticanje početnog iskustva i edukaciju kroz rad sa drugim kolegama. Radio sam u srednjoj školi, a trenutno sam zaposlen kao stručni saradnik-defektolog u OŠ ,,Ivo Andrić’’ u Beogradu.

Zašto baš defektologija?

Po prirodi volim da istražujem i smatram da svaka osoba ima svoj potencijal koji može da dosegne. Nekome za to nije potrebna pomoć, nekome u manjoj meri, a nekome u velikoj E tu vidim svoju ulogu, u otkrivanju punog potencijala učenika i pomoći da se on dosegne. Kada se to desi, nema lepšeg osećaja. Svaka osoba je dobra u nekoj oblasti, naše je da joj pomognemo da otkrije u kojoj.

 

Smatrate li da je stručno usavršavanje važno?

Mislim da je izuzetno važno. Greška je ukoliko neko smatra da je svoj maksimum postigao dana kada je dobio fakultetsku diplomu i radno mesto. To je samo osnov za nešto što će dalje da se događa. Svet globalno napreduje u svim oblastima i svi bismo trebali da pratimo te nove tendencije, implementiramo ih u svoj rad, učimo jedni od drugih kroz razmenu ideja i profesionalnu praksu. Samim tim će i naš rad postati bogatiji a znanja koja prenosimo novim generacijama veća i korisnija. Sam koncept onlajn seminara je dobar primer napredovanja, jer kroz zanimljiv i dinamičan način pruža široke mogućnosti sticanja znanja iz različitih oblasti, a u isto vreme iziskuje posedovanje digitalnih veština bez čega se budućnost ne može zamisliti.

 

Šta Vas ispunjava kada se ne bavite profesionalnim radom?

To je sigurno provođenje vremena sa dragim ljudima, bilo da su to neobavezni razgovori uz kafu, šetnje ili putovanja i istraživanje novih destinacija. Takođe, veliki sam ljubitelj sporta, naročito fudbala i košarke. Nekada sam bio aktivan učesnik sportskih događaja, a danas ipak malo više vremena provodim kao aktivni posmatrač istih.