Šta i kako, ako dođe do obustave nastave u školama u Srbiji?

Škole se često suočavaju sa mogućnošću obustave nastave, a u poslednje vreme je to oglavnom zbog virusa gripa. Zbog trenutne situacije pojave novog virusa (Covid-19), u mnogim državama u okruženju škole su proglasile obustavu nastave i učenici ne odlaze u škole. Da li će se to desiti i u Srbiji ne znamo, ali u slučaju da se desi, možemo preduzeti neke korake kako bi učenici mogli da nastave sa učenjem, da ne bi propustili gradivo. Znamo da će nakon toga biti i nadoknada časova, ali često nadoknada časova ne može zameniti redovne časove i kvalitet nastave je tu mnogo niži, pogotovo ako se radi po principu skraćenih časova. Pa na ovaj način možemo pomoći učenicima da se baš ne „udalje od škole“. 

su dale neke preporuke kako da se odvija onlajn nastava, ali svaka država ima drugačiji sistem onlajn školstva ili podrške škola, a Srbija nema nikakav sistem onlajn nastave. U Srbiji je malo škola koje imaju postavljen i razrađen sistem onlajn učenja, odnosno svoje virtualne učionice na nekom LMS sistemu. One koje to imaju, njima će biti mnogo lakše, ali za one kojie nemaju, mi ćemo dati neke preporuke nastavnicima. 

Mnoge zemlje, od kojih prednjači Kina, po izbijanju epidemije opredelile su za razne oblike onlajn nastave. U pomoć u ovoj nelagodnoj situaciji, u kojoj se od nas očekuje da radimo u vanrednim okolnostima, korišćenje veb alata može umnogome da nam olakša život kada dođe do nadoknade nastave. Skoro da i nema učenika koji ne koristi pametni telefon i računar, tako da uz male organizacione smernice možemo napraviti okruženje u kojem možemo da komuniciramo sa svojim učenicima, odnosno održavamo svoja predavanja.

U nastavku teksta predstavićemo nekoliko mogućnosti koje imate na interentu, a koje mogu da budu od pomoći u novonastaloj situaciji sa epidemijom korona virusa.

Korišćenje elektronske pošte

E-pošta je odličan kanal komunikacije na relaciji nastavnik-učenik, jer pomoću imejla možemo učenicima slati materijale iz kojih mogu da uče. Svaki nastavnik mora da ima svoj imejl, a naravno i svaki učenik. Danas učenici imaju svoje imejl adrese, ali ih retko koriste, upotrebili su ih samo da bi otvorili nalog na fejsbuku ili instagramu. Recite svojim učenicima da otvore svoje imejl naloge (preporučujemo gmail) i da ih obavezno povežu sa mobilnim telefonom, odnosno iskoriste aplikaciju za mail na mobilnom telefonu. Na taj način će dobijati obaveštenja o porukama koje im šaljete. Učenicima preko imejla možete slati materijale u tekstualnom obliku, linkove do nekih sajtova ili do jutjub video materijala. Takođe im možete davati i smernice kako i šta da uče. 

Korisite gugl disk sistem

Pored imejla, možete koristiti i gugl disk, kao prostor na internetu na kome možete sa svojim učenicima deliti određene sadržaje, dokumente, slike, ali i testove. Preko aplikacije gugl upitnik možete učenicima proveravati znanje preko jednostavnih testova i kvizova. Ovo je veoma korisna alatka za proveru postignuća učenika, ali i da vidite da makar nešto rade tokom dana kada nisu u školi. Preko gugl diska možete sa učenicima i deliti Vaše prezentacije, a čak i uživo sa njima komentarisati određene delove prezentacije ili lekcija. 

Koristite video predavanja

Ovo možda deluje komplikovano, ali veoma jednostavno možete sa učenicima da napravite video konferenciju. Za to Vam čak nisu potrebni posebni programi, već to možete uraditi preko dodatka u gmail-u – ćaskanje (Hangout). Sa učenicima dogovorite određeno vreme, tako da svi budu pored svojih računara ili telefona i uključite video poziv preko koga im možete nešto ispričati, predaveti ili ih usmeriti kako i šta dalje da rade. Ovo je jednostavan način, ali postoje i malo drugačiji sistemi preko kojih možete da napravite svoje video lekcije i postavite ih na svoj Jutjub kanal. 

Korišćenje viber aplikacije

Ovo Vam je sigurno već poznato i ovo koristite. Kroz ovu aplikaciju, koja je namenjena razmeni poruka, vrlo brzo možete da podelite informacije sa učenicima. Naročito od pomoći mogu da budu viber grupe u kojima komunikaciju možete da podelite sa celim odeljenjem, odnosno da formirate viber grupe po odeljenjima. 

Korišćenje društvenih mreža

Fejsbuk je društvena mreža, ali ima odlične alate preko kojih možete sa učenicima da komunicirate i da im postavljete lekcije, ankete i dokumente. Fejsbuk grupe mogu da budu zatvorene, da ih pravite posebno za svako odeljenje. Pomoću ovih grupa lako možete da organizujete nastavu. 

 Iskoristite svoj blog

Nastavnici koji imaju svoje blogove su u velikoj prednosti. Oni mogu sve svoje lekcije, materijale, slike, testove, video sadržaje da postavljaju na blog i da učenicima samo šalju linkove ka tim sadržajima na blogu. Na taj način moguće je napraviti svoju virtuelnu učionicu, a učenici neće moći da kažu da nisu imali odakle da uče 🙂

Ovo su smernice koje mnogi od vas već koriste, ali sada je neophodno učenicima prikazati i prednost upotrebe interneta u svrhu učenja, kada ne mogu da odlaze u školu. Ovo je i za nas nastavnike veoma važno, jer ne znamo šta će sutra doneti, kakva će nastava biti za godinu dana ili za pet godina. Da li će tada opstati samo nastavnici koji su digitalno kompetentni da rade u školi, jer ako ne umete da koristite ove osnovne alate koje smo nabrojali, nećete znati ni posebne sisteme za onlajn učenje koji će se uvoditi. 

Nadamo se da neće doći do inteziviranja epidemije korona virusa, ali je uvek od koristi da budemo što je moguće bolje pripremljeni na vanredne situacije.  A internet nam u tome mnogo pomaže. 

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 5 / 5. Do sada ocenilo: 1

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.