Tehnika dizajna sa mnogim primenama

Godina za nama donela je brojne novine u nastavi. U najvećoj meri promene se odnose na digitalno okruženje koje je nastavnike i učitelje širom planete primoralo na brojne nove tehnike planiranja i održavanja nastave.

Moderno  obrazovanje današnjice sve više pozajmljuje metode digitalnih tehničkih nauka. Jedan od noviteta koji je se polako odomaćuje u sferi edukacije je piksel art.

Ova grafička i tehnička metoda crtanja prisutna je od prvih dana vrtića (kada deca boje kvadratiće u sveskama). No, potencijal ove tehnike crtanja u kontekstu modernog obrazovanja je daleko širi.

Piksel art omogućava ulazak u svet dizajna, informatike, timskog rada, kao i razvoja kreativnosti kod dece svih uzrasta.

Kako sve možemo da primenimo, verovatno najjednostavniju tehniku crtanja i dizajna u školskim planovima, kako je ova tehnika pogodna za onlajn i redovne časove, kao i kako uz pomoć ove tehnike možemo učenicima približiti teme iz ekologije, projektne nastave i timskog rada, možete pročitati u nastavku ovog bloga.

Piksel, megapiksel i Piksel art

Piksel je najmanji grafički element digitlane slike ili grafike. Odnosno, još preciznije piksel predstavlja najmanji grafički element digitalne slike koji se može obrađivati, odnosno kome se može postaviti boja.

Druga jedinica koja se u svakodnevnom govoru više koristi, a koja određuje kvalitet nekog digitlanog vizualnog saržaja je megapiksel i jedinica megapiksel označava milion piksela.

Piksel art (crtanje uz pomoć piksela) predstavlja vrstu digitalne umetnosti u kojoj se objekti uređuju na nivou piksela (ovo bi bila najkraća definicija). E sad, kako se uređuju pikseli i kako možemo da bojimo tako sićušne površine?

Piksel art prvobitno nastaje u kreiranju kompjuterskih igrica kada su dizajneri i programeri imali na raspolaganju tek nekoliko stotina piksela kako bi napravili odgovarajuću igricu. Tako je nastao Tetris, Super Mario, Zmijica i slične kultne arkadne igrice.

pixel,megapixel,pixelart

Kakva je veza između starih kompjuterskih igrica i obrazovanja?

Piksel art i moderno obrazovanje imaju mnogo zajedničkih stvari. Prvo, piksel artom omogućujemo svakom učeniku (bilo kog uzrasta) da bolje razume principe uređenja fotografija i videa, bilo da je reč o digitlanim ili fizičkim formatima.

Zatim razvija se kreativnost kod učenika koji nisu najtalentovaniji za crtanje i slikanje.

Stvaraju se adekvatni uslovi da učenici povezuju znanja iz različitih predmeta.

Piksel art omogućuje da kompleksne vizuelne forme budu predstavljene kroz niz jednostavnijih celina, samim tim  omogućuje učenicima da što lakše shvate principe poput dekomponovanja, koji je bitan segment algoritamskog razmišljanja.

Takođe, uz pomoć tehnike piksel arta učenici lako mogu da kreiraju likove iz sveta animiranih filmova ili kompjuterskih igrica, što umnogome može da poveća interesovanje za lekcije u školi.

MInecraft i škola

Kako da napravimo najjednostavniji zadatak iz Piksel arta

Postoje dve osnovne mogućnosti kako možemo da napravimo zadatak (crtež) u Piksel artu.

  1. U prvoj kao podlogu za Piksel art crtež možemo da koristimo sveske u kvadratićima i da u njoj iscrtamo obrise likova onoga što želimo da nacrtamo.
  2. Druga mogućnost je da ovaj zadatak uradimo skroz digitalno.

Za ovakav način biće nam potrebno da napravimo pikselizovanu pozadinu, odnosno da napravimo sliku sa kvadratićima (odnosno pikselima).

Jedan od jednostavnijih načina kako da napravimo pozadinu sa kvadratićima je uz pomoć sajta Incompetech. Jedna od pogodnosti ovog sajta je što možete sami da određujete veličinu, a samim tim i broj kvadratića (u ovom slučaju piksela). Veći broj kvadratića znači više mogućnosti i detalja koja možemo da unesemo tokom bojenja i crtanja.

Kada imamo radnu površinu u kvadratićima, potrebno je da imamo i primer objekta koji želimo da nacrtamo.

I nakon ovog koraka dolazimo do najkreativnijeg dela – crtanje i bojenje u određenim programima. Za uređenje slika možemo da koristimo široku paletu off i onlajn programa poput Paint-a, PicPicka, Foto šopa i sličnih.

Već pripremljene bojanke

Ukoliko za cilj imamo samo vežbanje crtanja i bojenja u predškolskim uzrastima ili nižim razredima od koristi mogu da nam posluže brojne mobilne aplikacije i sajtovi koje pružaju već pripremljene radove (Pixel Art, 8bit painter, Pixel Studio).

Ove aplikacije su zapravo digitalne bojanke u kojima se boje unose slobodno ili po modelu brojeva. Model brojeva predstavlja da se oblast sa određenim brojem, boji u predviđenoj boji.

Malo naprednije tehnike

Za starije učenike piksel art može biti koristan kada se uči tehnika senčenja i nijansiranja. Kroz ovakve vežbe učenici će se lako upoznati sa RGB modelom boja, koji će im dati odgovor na mnoga pitanja koja se vezuju za to kako nastaju boje i kako se obeležavaju u digitalnom okruženju.

Takođe, tehnika piksel arta svoju primenu ima i kada je reč o prvim koracima animiranja.

Oslikavanje murala i eko projekti

Uz pomoć piksel arta je moguće da jednostavno oslikamo, odnosno uredimo bilo koji prostor. Prednost ove tehnike je što nakon napravljene šeme neke slike ili predmeta svi učenici mogu biti uključeni u uređenje prostora. Pošto je kada sve postavmo i osmislimo reč o bojenju kvadrata, takav zadatak ne bi trebalo da predstavlja problem učenicima.

Isti princip važi i kada je reč o 3D figurama. Potrebno je samo da imamo identične delove kako bi napravili zanimljiv sadržaj za učionicu ili školu. Kako slažemo i bojimo kvadrate na papiru ili programu za crtanje, tako možemo i da slažemo zatvarače plastičnih flaša, limenke ili kutuje.

Pored podsticaja timskog rada i kreativnosti, ovakvim mini projektima razvijamo svest o recikliranju i njegovom značenju. 

Neke oblike piksel arta ste sigurno primenili do sada u radu, internet je dobra početna stranica u pronalaženju i unapređenju ideja. A jedna od velikih prednosti piksel arta je u tome što je podjednako efikasan i u redovnoj i u onlajn nastavi.

tehnika piksel art

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 4.2 / 5. Do sada ocenilo: 25

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.