Prvi put na onlajn seminaru?

Obrazovno kreativni centar može da se pohvali statistikom da preko 80 procenata polaznika koji su prvi put pohađali neki od OKC onlajn seminara nastavi sa ovakvim vidom stručnog usavršavanja. Posebnu pažnju moderatori OKC seminara posvećuju novim polaznicima, odnosno koleginicama i kolegama koji se po prvi put susreću sa onlajn stručnim usavršavanjem. Raduje nas što veliki broj naših kolega internet okruženje kreće da doživljava kao prostor koji im umnogome olakšava i poboljšava kreiranje i realizaciju nastavnih aktivnosti.

Ukoliko niste do sada koristili onlajn seminare kao način stručnog usavršavanja, bitno je da znate sledeće tri stvari :

  1. OKC seminari su izrađeni u okviru internet učionice koja se nalazi u Mudl okruženju, što Vam omogućava da odabrani seminar obradite kroz interaktivna predavanja. Ovaj sistem je jednostavan, kreiran od strane pedagoga i IT-evaca i oslanja se na principe didaktike onlajn učenja.
  2. Seminari u proseku traju mesec dana (četiri radne nedelje). Bitno je da imate u vidu da vreme i dinamiku praćenja seminara birate isključivo Vi. Prosečno vreme koje je potrebno za uspešno pohađanje onlajn seminara je tri-četiri sata nedeljno (zavisi od seminara i zavisi od Vaših sposobnosti).
  3. Nakon seminara dobijate gotove obrazovne resurse koje možete odmah da koristite u realizaciji i pripremi nastave.

Proces pohađanja seminara prilagođen je tome da lako možete da ga uklopite u svoje nedeljne obaveze (pošto Vam je potrebno samo da imate internet konekciju, računar ili telefon). Onlajn edukacija postaje dominantan način profesionalnog usavršavanja, a internet okruženje nije predviđeno samo za nastavnike informatike, već za sve prosvetne radnike. Ukoliko znate da koristite elektronsku poštu ili društvene mreže, nećete imati većih poteškoća sa lekcijama (ako i ne možete da se prilagodite, tu smo da Vam pomognemo 🙂 ).

Veliki broj naših seminara je akreditovan. Znamo da Vam to nije jedini motiv za stručnim usavršavanjem, no dobro je znati i to da pohađanjem OKC seminara rešavate i svoje „administrativne“ obaveze. Broj sati/bodova na onlajn seminarima je od 30 do 40 sati/bodova.

Ako se pitate da li ste u stanju da pohađate onlajn seminare, odnosno, ako sumnjate u svoje digitalne veštine i početnik ste u korišćenju računara, nemojte brinuti. Ovo je proces učenja i mi to znamo, pa smo zato i pripremili sistem tako da ga svako može pohađati i, naravno, uspešno završiti. Nikada nemojte odustati od onlajn seminara zbog sumnje da nećete završiti … sigurno ćete završiti uspešno, samo je moguće da će Vam za to trebati malo više vremena. Nakon prvih nedelju dana na seminaru videćete da je sve veoma jednostavno.

U slučaju da ne možete da se snađete na seminaru ili imate bilo kakvih problema, možete odustati nakon 5 dana i uplata kotizacije će Vam biti vraćena. 

U masi pozitivnih stvari koje Vam se na jednom OKC seminaru mogu desiti izdvaja se i mogućnost razmene znanja i iskustava sa drugim kolegama koji pohađaju izabrani seminar. Preko diskusionog foruma uvek možete da razmenjujete zapažanja, ideje, komentare i da tako oplemenite i poboljšate lepezu aktivnosti koje možete da primenite u nastavi.

Evaluacija rada je aspekt koji je bitan u radu svakog učitelja, nastavnika i vaspitača. Upravo kao što je ocenjivanje učenika svakodnevica prosvetnih radnika, bitno je da i oni sami dobiju (s vremena na vreme) povratne informacije o svom radu. Pohađanjem OKC onlajn seminara prolazite i kroz neophodan proces evaluacije svog rada, tako da dobijate savete i smernice od strane Vaših kolega, objektivno i profesionalno.

Onlajn testovi, evaluacija rada, izrada materijala – sve su to stvari za koje nam se čini da ih i previše imamo u toku svog radnog dana, ali OKC onlajn seminari su osmišljeni tako da daju odgovore i rešanja na izazove i situacije koje Vam se dešavaju tokom rada u prosveti. Na izradi, kao i na moderiranju OKC seminara rade nastavnici, stručni saradnici, direktori, pa ideje za seminare dobijamo direktno iz naših učionica.

Nadamo se da Vam je, ukoliko razmišljate da počnete sa onlajn seminarima kao načinom stručnog usavršavanja, ovaj tekst bio od koristi. Mi na onlajn seminare ne gledamo samo kao na način stručnog usavšavanja, već i kao na avanturu u potrazi za novim znanjima, avanturu u kojoj svakog dana upoznajemo nove kolege i koleginice, koji sa nama dele viziju moderne edukacije u našim školama.

Školski pozdrav!

Vidimo se na nekom onlajn seminaru! 🙂

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 3.7 / 5. Do sada ocenilo: 3

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.