Rad na računaru nije bauk!

Jedna od glavnih svrha računara je da nam olakša rad. Da brže, odnosno lakše izračunamo, napišemo, opišemo ili predstavimo bilo koji zadatak i rešenje. Neretko, primeri iz prakse naših škola govore i o tome kako nas rad na računaru može dodatno opteretiti i oduzeti nam slobodno vreme. Tada pristupamo raznim „smicalicama“  od toga da pomoć tražimo od kolega, do toga da više puta radimo iste stvari (a ne koristimo prednosti koje nam nudi računar). 

Verovatno vam se desilo da prekopirate ili dobijete tekst u Wordu koji se nekim „čudom“ izobličio ili možda nemate poverenje u Excel tabele, pa i dalje koristite kalkulator, odnosno, nešto neplanirano se desi sa Vašom Power point prezentacijom. Sigurno ste u tim trenucima pomislili da je život i rad prosvetnih radnika pre upotreba računara bio lepši i bolji, da nam je sve bilo mnogo jednostavnije.

Razlozi za ovakav stav potiču iz nerazumevanja samog načina fukcionisanja računara kao i od straha od uvođenja novina u radu. Tehnologija pravilnom upotrebom olakšava stvari (i to mnogo). Statistike pokazuju da se poteškoće rada na računaru povećavaju kod korisnika koji su se prvi put sa ovakvom tehnologijom upoznali posle svoje 40-te godine. Takođe, ni novije generacije (usled smanjenja aktivne pažnje i stava da je računar namenjen isključivo igranju) po nekad ne ispunjavaju uslove informatičke pismenosti.

Zašto je uopšte tema informatičke pismenosti toliko važna?

Odgovor je tu  jasan!

Teško da ćete danas naći neku branšu, odnosno bilo koji posao, gde nećete raditi na računaru – uz pomoć nekog operativnog sistema. Particije, fajlovi, čuvanja, kopiranja, zipovanje, elektronska pošta, … možemo ceo pasus da upotrebimo u nabrajanju osnovnih „informatičkih“ pojmova koji  su uveliko deo naše svakodnevice, dok mi kao vaspitači, učitelji, nastavnici moramo da poznajemo okuženje (habitus) naših učenika.

Iskustvo je majka mudrosti. Tako zvuči stara latinska poslovica, a shodno njoj treba da se ponašamo ukoliko nismo najveštiji u novim računarskim tehnologijama. Krilatica koja u tom slučaju treba da nam bude na umu je: „Sve u životu može da se nauči, znam to iz iskustva“. I onda je sve mnogo lakše 🙂

Kada postavite sebi za cilj da želite da sa lakoćom kucate i obrađujete tekst potrebno je samo da dođete do najbržeg načina kako to da ostvarite. Ista je stvar i ako želite da u potpunosti ovladate automatskim računanjem kroz tabele (EXCEL), pravljenju  prezentacija (POWERPOINT) ili kreiranju i uređivanju teksta (WORD). Sve tri (neophodne) veštine Vam nudi upravo OKC onlajn seminar „Osnove računarske pismenosti“.

Šta možete da dobijete ovim seminarom?

Pre svega:

  • da odagnate sumnje da li će stvari koje ste kreirali na svom telefonu ili računaru da rade i sutra kada Vam budu bile potrebne 🙂
  • da više nikada ne sumnjate u sebe i to da li ispunjavate normu računarske pismenosti i
  • da zakoračite u masu novih znanja koja se tiču rada na računaru i interenetu, koja će sve Vaše obaveze učiniti lakšim.

Pre nego što razmotrite ovaj onlajn seminar imajte na umu sledeće:

Izgovori poput „Ja i dalje ne mogu ovo da shvatim“ ostaće iza Vas

Ne postoje glupa pitanja (uvek postavite pitanja o stvarima koje Vam nisu u celosti jasne)

Veštine koje steknete na ovom seminaru koristiće Vam i van učionice

Kada u potpunosti ovladate veštinama obrade teksta, podataka, prezentacija moći ćete da kreirate odlična predavanja.

Uz pomoć ovog seminara jednom zauvek prestaćete sa nedoumicama koje su vezane za obradu i kucanje teksta u Word-u, pravljenje i korišćenje tabela u Excel-u ili kreiranje prezentacija u PowerPoint-u. 

Da biste se dodatno upoznali sa karakteristikama seminara „Osnovne računarske pismenosti“ potrebno je samo da kliknete na sliku/link ispod ovog pasusa. 

https://okc.rs/onlajn-seminar-osnove-racunarske-pismenosti/

Školski pozdrav 🙂

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 0 / 5. Do sada ocenilo: 0

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.