Zaštita privatnosti učenika na društvenim mrežama

Verovatno ste bili u prilici da primetite da poneki nastavnik svoj privatni profil na društvenim mrežama koristi u „profesionalne svrhe“ tako što prikazuje postignuća svojih učenika. Pritom pretpostavljamo da ima najbolju nameru.

Iskreno želeći da promoviše rad učenika ili celog odeljenja, da prikaže sadržajan izlet ili ekskurziju, predstavi odeljenjski projekat, sportsku aktivnost, dečje literarne radove i slično, ponekad nastavnik postavlja i komentariše fotografije svojih učenika i dečjih aktivnosti, diplome, audio i video zapise, fotografije kontrolnih zadataka i slično na svoj lični Fejsbuk, Tviter, Instagram profil. 

Da li je uopšte prikladno objavljivati podatke o učenicima na privatnom profilu? Koliko je to bezbedno? Da li se time narušava privatnost deteta? Koliko je to u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti? Zašto je internet potencijalno opasno mesto?

Etika nastavničkog poziva

Pedagoška etika kao odnos prema profesionalnim obavezama, zajednici i kolegama, upućuje na moralnu obavezu vaspitača, nastavnika, stručnog saradnika prema učenicima. Nauka o dužnostima učiteljskog poziva koja proučava prava i dužnosti regulisane kodeksom profesije zove se deontologija.

Neophodno je da uvek obezbedimo čuvanje ličnih podataka učenika, bez obzira na to da li su oni predstavljeni u pisanoj ili elektronskoj formi, tekstualni, brojčani, deskriptivni, vizuelni, auditivni, audiovizuelni podaci itd.

Lako, ali moramo da vodimo računa o nekih važnim elementima i da budemo profesionalni

Škola je dužna da obezbedi zaštitu podataka o učeniku. Škole, odnosno nastavnici, moraju imati pismenu saglasnost roditelja/staratelja deteta za sve fotografije ili snimke pre nego što ih objave na bilo kom mediju, uključujući i sajtove društvenih medija. Kako da u slučaju dobijene saglasnosti objavljujemo fotografije i snimke na sajtu škole ili nekom drugom javnom mediju?

Na društvenim mrežama naročito je važno umeti odvojiti privatno od profesionalnog. Većina škola ima svoj zvanični sajt, Fejsbuk stranicu škole, školski časopis i sl. Za proveru bezbednosti plasiranih sadržaja obično je zaduženo jedno ili nekoliko lica – nastavnici ili stručni saradnici koji uređuju ove internet stranice. To su mesta na kojima je moguće pisati o učenicima i objavljivati njihove radove, uspehe, plasmane, ankete, itd.

Podsećamo na dodatni oprez: na zvaničnom sajtu škole, materijal koji prezentujemo moramo uskladiti s propisima kojima se uređuje informaciona bezbednost i s merama zaštite od zloupotrebe, neovlašćenog pristupa i otkrivanja podataka.

Fotografije i snimci objavljeni na društvenim medijima lako su dostupni za kopiranje i deljenje na drugim sajtovima. Kao odgovorno lice, nastavnik treba uvek da vodi računa o bezbednosti i privatnosti učenika.

Ograničenja se naročito odnose na sadržaje koji su uvredljivi, neprikladni, izlažu dete postiđenosti i javnom podsmehu ili osudi. Pogotovo ne treba iznositi podatke kao što su lični kontakti učenika.

Savetujemo nastavnicima da fotografije, audio i video zapise i ostale podatke o učenicima nikako ne objavljuju na svojim privatnim profilima.

Za više informacija možete pogledati u Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Tekst je napisala Milena Vojnović, autor seminara Elektronska pedagoška dokumentacija

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 4.9 / 5. Do sada ocenilo: 88

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.