Krećete sa dodatnim poslom

Možda ste već u dodatnom poslu, jer veliki broj nastavnika dodatno van radnog vremena drži privatne časove, realizuje seminare, piše udžbenike, radi kao frilenser na internetu … Pedagozi rade na istraživanjima, psiholozi imaju časove razgovora i senasi …

Jedna od prednosti rada nastavnika je to što se posao u školi završi za manje od 8 sati (što je normalno radno vreme) i preostaje više vremena za neke druge poslove. Naravno da posao nastavnika nije samo rad u školi, tu su pripreme za čas, stručno usavršavanje, a u onlajn nastavi i mnogo drugih poslova. Ali, oni koji uspeju dobro da se organizuju mogu sebi da naprave dodatno slobodno vreme i onda ga iskoriste za još jedan posao. 

Kao što smo na početku napisali, veliki broj nastavnika radi i dodatne poslove, ali kada kažemo da krenete sa dodatnim poslom ne mislimo na adhoc poslove koji su često u moralnom ili poreskom prekršaju. Držanje privatnih časova često može da bude problematično ako su vam učenici na tim časovima ujedno i učenici iz vaše škole (možda ne kod vas u odeljenju, ali kod kolege). Takođe, naplata tih časova je uglavnom „na crno“ i tu postoji poreski prekršaj … U ovom tekstu mislimo na to da ozbiljno krenete tim drugim putem. 

Ako želite da radite dodatni posao, neophodno je da taj posao postavite na zdravu preduzetničku osnovu i da ga radite profesionalno. Većina nas se oslanja na to da kako predajemo deci u školi, tako ćemo predavati na privatnim časovima kući, ali to nije put uspeha. 

Nije važno da li se bavite privatnim časovima, realizujete seminare, pišete udžbenike ili radite preko interneta kao frilenser, potrebno je da legalno registrujete svoju firmu (preduzetničku radnju) i da poslujete profesionalno. Potrebno je da imate viziju da ćete tu firmu i svoje ime kao brend razvijati i unapređivati, za koju godinu angažovati još kolega i možda nekad otvoriti i svoju privatnu školu. 

Možda vam ovo sve deluje tako nestvarno i nedostižno, ali je veoma jednostavno. Samo ako želite. Ono što nas najviše sprečava da idemo u ovom pravcu je bojazan da je to skupo ili da ne umete da vodite firmu. Verovali ili ne, danas je zlatno doba preduzetništva i nikada nije bilo jeftinije i jednostavnije da pokrenete i vodite svoju firmu.  Da biste registrovali firmu, potrebno vam je oko 9000 dinara (taksa + dokumentacija) i mesečno ispod 10 000 dinara za paušalni porez (ovo zavisi od opštine do opštine i manje je ako sve već zaposleni).

Naravno, sve ovo može i neko iskusan da radi umesto vas, ali pravi preduzetnik sve ovo treba da zna da radi sam. Uopšte vam nije potreban knjigovođa, i praktično i pravno gledajući. 

Za ove poslove vam je potrebna mala dodatna edukacija, ali danas je to svedeno na automatizam tako da kada jednom naučite, kasnije je potpuno jednostavno. Pored digitalne pismenosti, danas je neohodno da budemo i finansijski pismeni, a tu osnovnu finansijsku pismenost lako ćemo naučiti. 

Osim te finansijske pismenosti potrebno je da imate i sledeće osobine, odnosno znanja i veštine:

  • Odlučnost i viziju – da biste uspeli neophodno je da znate šta hoćete. Cilj koji ćete sebi postaviti ne mora da bude previše velik, ne morate praviti novi Harvard, ali nemojte da se zadovoljite da vam je dovoljno da imate dva časa nedeljno. Odredite svoju viziju i budite odlučni da je ostvarite. 
  • Organizacione sposobnosti – neophodno je da dobro vladate ličnim menadžmentom, odnosno da upravljate vremenom.
  • Timski duh – takođe je važno da upravljate ljudima, kako učenicima, tako i saradnicima.
  • Odnosi sa javnošću – vaš posao zavisiće direktno od toga kako vas okolina i zajednica vidi. Ma koliko da ste kvalitetni u svom radu, neophodno je da umete to da pokažete drugima. Mnogo je onih koji se hvale, ali ne vrede tih pohvala, pa se zato nemojte skrivati, radite na marketingu. 
  • Meke veštine – ovo se podrazumeva u svakom poslu, a mi kao nastavnici to vać imamo 🙂

Da biste kod sebe razvili preduzetničke i ostale važne osobine, neophodno je stručno usavršavanje. Ovde mogu pomoći seminari, ali ipak akcenat morate staviti na druge načine usavršavanja.

  • Preduzetništvo je način života i strasti i neophodno ga je razviti i negovati. Za to je najbolje da budete u kontaktu sa ljudima koji imaju preduzetnički duh. Za početak savetujemo dobre preduzetničke knjige: Umetnost pobede (Kako je nastao Najk), Superfrikonomija, Stiv Džobs (biografija) …
  • Knjige umeju verno da prenesu radnju, ideju, emociju, ali često u ovoj oblasti znače i filmovi iz kojih se može mnogo toga naučiti. Evo nekih filmova koje treba pogledati: Braća Dasler, Osnivač, Džoj …
  • Nakon upoznavanja, odnosno motivacije i otkrivanja sveta preduzetnika, potrebno je da pronađete firme, odnosno organizacije koje se bave sličnim poslom kao što vi planirate. Istražite njihov način rada, analizirajte njihove usluge, prihvatite ono što je dobro, ali odbacite ono što oni ne rade dobro. To neka vam budu smernice.
  • Važno je da se stručno usavršavete u svojoj struci. Na dodatnom poslu morate da budete mnogo bolji i inovativniji nego što ste inače u školi. To ne znači da učenike u školi treba da uskratite za neka znanja, ali u samostalnoj organizaciji lakše ćete doći do pametne table ili dodatnih tehnoloških i didaktičkih nastavnih materijala i sredstava. 

Ako odlučite da krenete u ovom pravcu, trudite se da vam ciljevi ne budu mnogo vezani za finansijski aspekt. Probajte da tim novim dodatnim poslom dobijete ono što vam nedostaje na osnovnom poslu, a to je dobro prijatno radno okruženje, manje birokratskih zahteva, manje vremenski ograničenih poslova i naravno, više kvalitetnog rada i mogućnost da se pokažete u pravom svetlu. 

I znajte … nije jednostavno, ali ako uspete da sebi obezbedite puno lepih, stabilnih, mirnih trenutaka i vaš rad u učionici će biti bolji. 

Svako od nas se treba opredelitei za ovaj put, jer time će nadomestiti ono što mu nedostaje, biće zadovoljnija i stabilnija osoba, poštovanija i kompetentnija … pa samim tim i mnogo bolji nastavnik, stručni saradnik, vaspitač, direktor.