Digitalno nasilje u ustanovi, od prevencije do rešenja

vreme realizacije:

29. avgust 2023. godine, od 17:00

prijava je otvorena do 27. avgusta

ne žurite sa uplatom kotizacije, najpre se prijavite da vidite da li ima još mesta

Kod odobrenog skupa: 898
Oblik SU: Tribina
oko 3h
1500 dinara

Na stručnom skupu se dobija Uvernje o učešću na stručnom skupu koje nosi 4 sata/boda kao obavezan vid stručnog usavršavanja

Zašto ovaj stručni skup?

Digitalno nasilje je aktuelna tema u obrazovnim ustanovama, ali još aktuelnija u medijima. Pokušaj da se ovaj problem reši raznim pravilnicima i aktima ne daje rezultate, jer je neophodno da znamo kako da reagujemo u određenim situacijama i kako dalje da radimo na prevenciji. Važno je sprečiti, a ne lečiti.

Na stručnom skupu predstavićemo situacije i načelna rešenja tih situacija, otvorićemo mnoga pitanja, a neka ćemo i zatvoriti. Nakon ovog stručnog skupa biće Vam jasnije kako reagovati, kakve odluke doneti i kako sprečiti digitalno nasilje. 

Uslovi za realizaciju onlajn stručnog skupa

Kao što znate, OKC uvek ima neke posebne uslove. 🙂 Nije baš tako, ali želimo da postavimo način realizacije tako da pruža kvalitet i ostvaruje cilj stručnog usavršavanja. Pogledajte neke od uslove za onlajn stručni skup u sekciji Pitanja i odgovori … 

Kome je stručni skup namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Svima koji se pitaju da li su sigurni da umeju da prepoznaju digitalno nasilje, da li bi znali da reaguju u određenim situacijama, kao i onima koji žele da upotreba tehnologije u ustanovi bude prednost i pomoć, a ne problem. 

Potrebna predznanja za ovaj stručni skup

Kao i na svakom obliku stručnog usavršavanja koje organizuje OKC, i ovde uvodimo tehničke novine. Pored konkretnih sadržaja iz same teme stručnog skupa, ovde ćemo Vam pokazati i određene novine i inovacije u domenu onlajn sastanaka, stručnih skupova i konferencija.

Neophodno je poznavanje rada na internetu, odnosno praćenje onlajn sastanka putem ZOOM programa i rad na gugl dokumentima. Čak i ako niste do sada koristili ZOOM, mi ćemo Vam dati detaljno uputstvo pre same realizacije. 

Teme skupa

Blok 1 - Pojam digitalnog nasilja, kako ga prepoznati

  • Uvodna prezentacija: Pojam digitalnog nasilja
  • Primeri prepoznavanja digitalnog nasilja

Tema 2 - Najčešći problemi u odeljenju - problemi u učenju i ponašanju

Druga tema podrazumeva upoznavanje sa faktorima i tehnikama uspešnog učenja i pojašnjavanje koncepta smislenog učenja i njegovog značaja. Pored toga, u ovoj temi se bavimo i razmatranjem problema izostajanja učenika i nediscipline na času, a upoznaćemo se i sa uzrocima i mehanizmima nasilnog ponašanja.

Zahvaljujući sadržajima iz ove teme, bolje ćete razumeti kako možete da utičete na unapređenje efikasnosti načina učenja i poboljšanje uspeha učenika, kao i poboljšanje atmosfere u odeljenju na način da pogoduje moralnom i socijalnom razvoju učenika.

Tema 3 - Od prevencije do rešenja

  • Prezentacija: Ključne tačke u prevenciji digitalnog nasilja
  • Radionica: Scenario reagovanja u karakterističnim situacijama

Blok 2 - Reagovanje u situacijama digitalnog nasilja

Interaktivne vežbe: Reagovanje u karakterističnim situacijama digitalnog nasilja

Autori seminara

200x200-Brankica-Mihajlovic

Brankica Mihajlović Ilić

 

200x200-Nevena-Nikolic

Nevena Nikolić Jorgovanović

 

200x200-Lazar-Randjelovic

Lazar Ranđelović

 

200x200-Zoran-Milojevic

Zoran Milojević

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o stručnom skupu

Omiljeno pitanje učesnika svih oblika stručnog usavršavanja. Predviđeno vreme za realizaciju stručnog skupa je do 4h, ali to vreme zavisi od aktivnosti učesnika i ažurnosti. Do sada su sve realizacije završene za oko 3h.

Ne, to nije moguće. Tehnički jeste, ali je neophodno da pratite i učestvujete na stručnom skupu preko računara, zato što postoje određene aktivnosti koje treba da uradite preko računara. Učesnici koji pristupaju i prate preko telefona neće dobiti sertifikat o stručnom usavršavanju. 

Potrebno je da imate instaliran program ZOOM. Samo to i ništa više. Detalje o instalaciji i podešavanju ovog programa poslaćemo svakom prijavljenom učesniku.  Važno je da program ZOOM bude instaliran na Vašem računaru, ne možete pratiti stručni skup preko veb-verzije ovog programa koji se izvršava u internet pregledaču. 

Da. Neophodno je da imate kameru da biste mogli da učestvujete na stručnom skupu. Na OKC stručnim skupovima ne možete da učestvujete a da je samo prikazano Vaše ime na ekranu ili slika. Kao i prilikom realizacije u ustanovi, neophodno je da komuniciramo sa ljudima koje vidimo. 

Ovo je slično kao kada realizujemo seminar/stručni skup u ustanovi. Tokom skupa imaćemo organizovane pauze na kojima ćemo se svi osvežiti, ali razumećmo i ako neko možda mora da „izađe“ na minut-dva. 

Ali, ako se desi da većim delom stručnog skupa niste bili tu sa uključenom kamerom, nećete dobiti sertifikat. 

Odluka o akreditaciji

Prijava

Da biste se prijavili na stručni skup, samo popunite obrazac ispod i to je to. Ako Vam se ne javimo u naredna 24 sata, pišite na imejl: prijava@okc.rs

Sledeća realizacija:

29. avgust 2023. godine, od 17:00 časova

prijava je otvorena do 27. avgusta

nakon prijave naša administracija će vam poslati dalje informacije o uplati kotizacije