Escape Classroom – univerzalna nastavna metoda za podsticanje aktivnog učenja

Kataloški broj: 452
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

Iskusni metodičari primenjuju različite nastavne metode bez poteškoća. Postavlja se pitanje da li su se susreli sa univerzalnom nastavnom metodom u vidu Escape Classroom-a?

Ukoliko želite da se o vašim časovima priča, da se učenici zaista interesuju za gradivo i da uživaju u učenju, požurite, upišite se na ovaj seminar i naučite kako da koristite ovu metodu u praksi!

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Escape Classroom je namenjen svima koji žele da nauče kako da kreiraju digitalnu sobu za bekstvo (Escape Room) i da je primenjuju u edukativne i/ili druge svrhe.

 • Nastavnicima razredne nastave koji žele da gejmifikuju nastavu i kroz igroliku nastavu, uključe najmlađe u digitalni svet uz aktivnu primenu logičkog, deduktivnog i divergentnog razmišljanja, uz multidisciplinarni pristup.
 • Nastavnicima predmetne nastave u osnovnim i srednjim školama koji žele da aktivno uključe sve đake u nastavni proces, te da im nastavne sadržaje približe kroz digitalno nastavno sredstvo koje je blisko učenicima, a kroz koje će zavoleti predmet koji predajete.
 • Nastavnicima u školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju koji žele da aktivno uključe svoje učenike u digitalnu stranu obrazovanja i iskoriste veb alate za lakši i bolju edukaciju.
 • Profesorima, asistentima, saradnicima u visokoškolskim ustanovama koji žele da podignu nivo svojih predavanja i vežbi, kao i znanje svojih studenata na zavidan nivo.
 • Nastavnicima u školi za obrazovanje odraslih koji žele da se i odrasli s lakoćom obučavaju kroz igru.
 • Stručnim saradnicima koji imaju talenat da svoja znanja i veštine prmene i u digitalnoj formi.
 • Članovima tima za profesionalni razvoj zaposlenih
 • Članovima tima za ostvarivanje uglednih i oglednih časova i aktivnosti
 • Entuzijastima
 • Svim znatiželjnima

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Učesnici treba da znaju da koriste bar jedan Internet pregledač (Google Chrome, Firefox Mozilla, Edge, Opera, Safari).

O seminaru

Da li ste ikada poželeli da kreirate svoju obrazovnu igricu? Da li želite da vaši učenici razvijaju veštine rešavanja problema, timskog duha i da budu fokusirani na nastavne sadržaje? Ovaj seminar će vam pomoći da svoja znanja i digitalne veštine objedinite i kreirate nastavne sadržaje u vidu Escape Classroom koncepta. Jednom kada naučite kako da kreirate sopstvenu digitalnu verziju sobe za bekstvo, više nikada nećete želeti da se vratite na frontalni oblik rada i klasične nastavne listiće, a neće ni vaši učenici. Kreatori ovog nastavnog sredstva imaju mogućnost neograničene primene i izmene, tj. prilagođavanja istog u novim obrazovnim situacijama.

Na ovom seminaru ćete proširiti svoja znanja o gejmifikaciji nastave, otkriti zašto su sobe za bekstvo toliko popularne i kako ih vi možete kreirati u digitalnoj formi uz pomoć par veb-alata i uspešno ih uvrstiti u nastavnu praksu. Svi koristimo veb-alate u nastavi, ali da li znamo da ih povežemo i implementiramo u zanimljivu, kreativnu i svrsishodnu obrazovnu aktivnost kojom će se konačno stati na put repetativnom učenju, dosadnim sadržajima i učenju zarad ocene?

Teme seminara

Tema 1 - Šta je soba za bekstvo?

Podsetićemo se zašto je važna gejmifikacija u našim učionicama. Saznaćemo šta je to Escape Room i kako koristiti isti na času u digitalnoj formi. Upoznaćemo se sa primerima soba za bekstvo za mlađe i starije razrede, kao i sa pedagoškim efektima primene Escape Room-a u nastavi. Upoznaćete se sa različitim temama i oblicima Escape Classroom-a, a biće prikazane i šeme predstavljenih primera Escape Classroom-a. Osmislićete temu za svoj Escape Classroom na osnovu koje ćete na kraju kreirati svoju sobu za bekstvo.

Tema 2 - Koraci u kreiranju digitalnih soba za bekstvo

U ovoj temi ćemo se upoznati sa alatom LearningApps i mogućnostima njegove primene u kreiranju nastavnih sredstava. Uvidećete zašto je ovaj alat izuzetno važan za kreiranje Escape Classroom-a. Kreiraćete LearningApps vežbe, koje ćete koristiti u vašem projektu, do kraja ove teme.

Tema 3 - Izrada i upotreba digitalnih učionica za bekstvo

U ovoj temi ćete saznati kako se kreira digitalna brava za vaš Escape Classroom projekat uz pomoć Google Forms upitnika.

Upoznaćemo se i sa glavnim alatom, Genially, za kreiranje digitalnog (virtuelnog) prostora vašeg Escape Classroom-a, kao i sa njegovim karakteristikama i mogućim primenama u praksi.

Na kraju ove teme imate zadatak da kreirate ceo projekat vašeg Escape Classroom-a, čime ćete objediniti sva sredstva koja ste kreirali korišćenjem predstavljenih veb alata, odnosno, kreiraćete prostor vašeg Escape Classroom-a u alatu Genially, postavićete minimum četiri vežbe (tragovi, zadaci, zagonetke, rebusi…) koje ste kreirali uz pomoć alata LearningApps, te postaviti digitalnu bravu koju ste kreirali uz pomoć alata Google Forms.

Seminar obiluje tutorijalima u formi video materijala, uz prateće tekstualne i vizuelne sadržaje. Na seminaru možete videti dobre primere iz prakse i oceniti loše.

Tema 2 - Koraci u kreiranju digitalnih soba za bekstvo

U ovoj temi ćemo se upoznati sa alatom LearningApps i mogućnostima njegove primene u kreiranju nastavnih sredstava. Uvidećete zašto je ovaj alat izuzetno važan za kreiranje Escape Classroom-a. Kreiraćete LearningApps vežbe, koje ćete koristiti u vašem projektu, do kraja ove teme.

Ishodi seminara

 • Razumećete pojam Escape Classroom i mogućnost primene istog u nastavi i šire.
 • Osmislićete priču svog Escape Classroom-a.
 • Ovladaćete nekolicinom veb-alata poput Genially, Google Forms i LearningApps.
 • Znaćete da samostalno kreirate Escape Classroom projekte uz pomoć veb-alata LearningApps, Google Forms i Genially.
 • Predstavićete nastavne sadržaje u formi Escape Classroom-a.
 • Znaćete da planirate i organizujete nastavu u kojima je zastupljena upotreba Escape Classroom-a.

Autor seminara

Maja-Milosavljevic-01

Maja Milosavljević

Maja je završila srednju medicinsku školu “Nadežda Petrović” u Zemunu, nakon čega upisuje Učiteljski fakultet u Beogradu, gde završava i master studije. Radila je u nekoliko beogradskih osnovnih škola (OŠ “Jovan Miodragović”, OŠ “Nikola Tesla”, OŠ “Drinka Pavlović” i OŠ “Oslobodioci Beograda”, OŠ “Jovan Popović”) u dečjem boravku i u redovnoj nastavi. Bila je gostujući predavač na samitu “IMOvatori 2020”, kao i na Svetskom obrazovnom samitu, kao jedan od predstavnika Balkana 2022. godine. Od skoro kreira i uređuje blogove i nastavne sadržaje na svom blogu i na YouTube stranici pod nazivom “Otvorena e-učionica”. Čim joj deca još malo porastu, češće će se baviti istom. Stručno usavršavanje ne vidi kao namet, već kao način za profesionalni razvoj i osamostaljivanje, te ga smatra faktorom ličnog rasta i razvoja. Ponosni je vlasnik dva psa, terase pune cveća i polica punih knjiga, kao i pregršt uspomena sa raznih putovanja. U slobodno vreme se bavi ličnim razvojem, sopstvenom decom, dekupažom, uređenjem doma, putovanjem. Večiti filantrop, optimista, avanturista i dete u duši, željno novih znanja, putovanja, poznanstava i iskustva

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Naučićete kako da kreirate sopstveni Escape Classroom koristeći veb alate LearningApps i Google Forms objedinjujući ih u alatu Genially. Jednom kreiran nastavni materijal možete koristiti bezbroj puta, uz mogućnost preuređivanja i prilagođavanja sadržaja u bilo kom trenutku. Pomoći ćete svojim učenicima da nauče sadržaje kroz igru, učinićete vašu nastavu nezaboravnom i nezamenljivom. Usput ćete naučiti još par stvari o gejmifikaciji, pročitaćete kako su kolege rešile problem opšte nezainteresovanosti učenika za “suvoparnu” materiju, videćete kako izgleda digitalni Escape Classroom (moći ćete i da ga odigrate i pokušate i sami da pobegnete), naučićete nešto više o samom konceptu soba za bekstvo i saznaćete koji su pedagoški efekti ovakvog pristupa nastavi.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, svejedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne mora da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira i sl.).

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pretraživanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla…).

Nije neophodno da imate predznanje, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste apsolutno neupućeni u svet računara. Seminar nije preterano tehnički zahtevan, tu su i pojašnjenja na seminaru koja će pomoći da pojedine začkoljice prevaziđete. Sigurni smo da i početnici mogu da nauče sve što je na ovom seminaru.

Nijedan alat ne zahteva programiranje kao takvo. Većina prosvetnih radnika se već susrela sa ovim veb alatima, a i ukoliko ne spadate u tu većinu, video-tutorijali, kao i drugi sadržaji su tu da vam što bolje približe svaki segment veb alata koji se koriste na ovom seminaru. Izuzetno su laki za kreiranje i dalju upotrebu.

Primeri radova sa seminara

Odluka o akreditaciji