Osnove rada na internetu i obrada teksta

Kataloški broj: 654
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

Seminar na kome ćete brzo naučiti osnove rada na računaru. Koncipiran je za početnike i obrađuje oblasti:  rad u operativnom sistemu, imejl komunikaciju i obradu teksta (MS Word).

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar je namenjen:

 • onima koji smatraju da su računari višak, da mogu da rade i bez njih,
 • onima koji znaju da pošalju imejl ili da otkucaju pripremu za čas,
 • onima koji su najčešće zaduženi da ‘pakuju’ godišnji plan, razne izveštaje, zapisnike,
 • onima koji misle da sve ovo znaju.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

 • Da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste u potpunosti početnik u korišćenju računara.
 • Bilo bi odlično da ste upoznati sa okruženjem barem jedne od verzija Microsoft Word-a kako bi ste lakše mogli da ispratite mogućnosti opcija koje ovaj alat nudi.
 • Takođe, odlično bi bilo da imate određenog iskustva u onlajn komunikaciji na bilo kojem od postojećih imejl servisa.

O seminaru

„Pa, da li je moguće da nama, prosvetnim radnicima, treba ovakav seminar?“

Većina vas koji ovo čitate zamisliće se i postaviti isto ovo pitanje. Nekome sigurno ne treba, ali ono što smo mi primetili je da većini treba i neophodan je.

Upotreba računara u školama i predškolskim ustanovama je počela pre 10 – 15 godina, ali i dan danas se uvode novine koje traže od zaposlenih više nivoe digitalnih kompetencija.

Na osnovu dugog posmatranja i istraživanja potreba nastavnika, pedagoga, direktora, vaspitača, došli smo zaključka koja su to neophodna znanja i veštine koje je potrebno da poseduje svaki zaposleni u obrazovnom sistemu kako bi mogao da obavlja svoj posao. Pretpostavljamo da će većina vas smatrati da ima znanje i poseduje veštine osnovne računarske pismenosti, ali koliko nas ume da uredi dokument tako da taj dokument bude prihvatljiv za Godišnji plan rada ustanove? Slična je situacija i sa imejl komunikacijom jer nisu naši imejlovi baš uvek u potpunosti jasni primaocima koji dobijaju naše imejlove, a postoje i mnogi detalji koje je potrebno podesiti kako bi smo u komunikaciji izgledali profesionalnije.

Teme seminara

Tema 1 - Od kalkulatora do računara

Setite se kako uvek morate da zovete nekog prijatelja koji se razume u računare da vam pomogne da sredite nešto na svom računaru… Desi vam se da treba da kupite novi računar, pa morate da zovete svog prijatelja u pomoć kako bi vam pomogao da ga kupite.

Upravo u prvoj temi seminara naučićete:

 • koje su to osnove funkcionisanja računara,
 • o čemu sve treba da vodite računa kada sređujete i podešavate svoj računar, naravno samostalno,
 • na koji način je potrebno podesiti svoj Gmail nalog i poštansko sanduče,
 • kako podesiti svoj imejl pre njegovog slanja.

Tema 2 - Obrada teksta na računaru

Verovatno vam se mnogo puta desilo da vam pobegne tekst ili tabela u Word dokumentu koji kucate, da ne možete da se setite kako da podelite ćeliju u tabeli, a to vam je potrebno za pisanje operativnog plana… Verovatno vam se desilo i da se mučite kako da podesite margine tako da se odštampa sve što se nalazi na dokumentu… U okviru ove teme rešićemo sve vaše probleme koje ste imali tokom rada u Word dokumentu.

Upravo u ovoj temi seminara naučićete:

 • kako da podešavate i formatirate tekstualni sadržaj, naslove i pasuse,
 • na koji način je potrebno podesiti margine i veličinu određene stranice,
 • kako postavljati tabele u dokumentu i vršiti njihovo formatiranje,
 • na koji način je potrebno podesiti štampanje dokumenta.

Ishodi seminara

Po završetku obuke:

 • razumećete kako se koristi operativni sistem i kako se na računaru podešavaju najosnovnije opcije,
 • umećete da podesite program internet pregledač za lakši rad na internetu,
 • unapredićete korišćenje imejl servisa kao i podešavanja elektronske pošte za kvalitetniju i profesionalniju komunikaciju,
 • razumećete značaj upotrebe programa za obradu teksta,
 • kreiraćete dokumenta u programu za obradu teksta.

Autori seminara

Lazar Ranđelović

Lazar Ranđelović

Lazar radi na poziciji – Instrukcionog dizajnera seminara, a svoj prvi blog počeo je da piše sa 16 godina. Lazar ima 27 godina, ali je ozbiljan i profesionalan, kao da ima višegodišnje iskustvo. Osim što radi kao instrukcioni dizajner, Lazar pravi sjajne video materijale. Obožava sve što ima veze sa sportom, prirodom, ekologijom i turizmom. Piše tekstove za borski najpopularniji portal www.bor030.net i uključen je u rad borskih omladinskih organizacija kroz različite aktivnosti. Kao član omladinskog udruženja „Tebrizam“ bavi se i kreiranjem različitog medijskog sadržaja a oprobao se i ulozi voditelja nekoliko emisija ove organizacije. Riba u horoskopu.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Ovaj seminar će pomoći da bukvalno od nule krenete sa radom, steknete osnove računarske pismenosti, kao i da unapredite svoj rad u školi ili predškolskoj ustanovi. Umećete sami da podešavate svoje računare, da formatirate tabele i dokumente bez pomoći kolega informatičara. Jednostavnije i brže koristićete svoj imejl nalog. Dobićete dokaz da spadate u one nastavnike koji predstavljaju najbolje po pitanju računarske pismenosti u našim školama.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Lekcije u samom seminaru prikazaće rad u okviru operativnog sistema Windows 10, ali svakako nije problem da seminar ispratite i ukoliko na svom računaru koristite i Windows 7, opcije za podešavanje računara su veoma slične kao na Windows-u 10, a za sve što bude bilo potrebno moderatori će dati dodatne smernice.

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla …). To je neophodno za početak, a sve ostale programe koje ćete koristiti na seminaru su više ili manje poznati, jer su ti programi deo MS Office paketa (MS Word).

Nije neophodno da imate neko veliko predznanje, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste početnik. Seminar može biti malo tehnički zahtevniji ali će vam pojašnjenja na seminaru pomoći da pojedine začkoljice prevaziđete. Sigurni smo da i početnici mogu da nauče sve što je na ovom seminaru, ali će im biti možda potrebno malo više vremena. To je jedina razlika, odnosno razlika je u vremenu potrebnom za izradu zadataka.

Odluka o akreditaciji