Računarske kalkulacije i slajd prezentacije

Kataloški broj: 725
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

Seminar na kome ćete brzo naučiti na koji način je moguće voditi statistiku i vršiti kalkulacije u tabelama, kao i na koji način je potrebno kreirati kvalitetne slajd prezentacije i prezentovati sadržaj.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar je namenjen:

 • onima koji smatraju da su računari višak, da mogu da rade i bez njih,
 • onima koji razumeju da im vođenje statistike i beleženje podataka može pomoći da ubrzaju svoj rad,
 • onima koji razumeju da su prezentacije veoma značajne i žele da izgled svojih prezentacija još više unaprede,
 • onima koji misle da sve ovo znaju.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

 • Da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste u potpunosti početnik u korišćenju računara.
 • Bilo bi odlično da ste upoznati sa okruženjem barem jedne od verzija Microsoft Excel-a kako bi ste lakše mogli da ispratite mogućnosti opcija koje ovaj alat nudi.
 • Bilo bi odlično da ste u nekom momentu barem pokušali da napravite određenu slajd prezentaciju, jer će vam na taj način biti mnogo lakše da kreirate svoju prezentaciju i na ovom seminaru.
 • Takođe, odlično bi bilo da imate određenog iskustva u onlajn komunikaciji na bilo kojem od postojećih imejl servisa.

O seminaru

Različiti proračuni, vođenje statistike, beleženje podataka su takođe deo našeg svakodnevnog posla, međutim sigurno je da smo mnogo puta dolazili u situaciju da ne možemo da se snađemo prilikom beleženja podataka, sređivanja određenih podataka u tabeli, vršenja određenih kalkulacija, pa otud dolazimo i situaciju da ili ne odradimo posao kako treba ili da već sve odradimo „pešaka“ što nam oduzima previše vremena i često dovodi do grešaka. Rad u Excel tabelama nam umnogome može pomoći da sve ove korake rešavamo brže i preciznije.

Slajd prezentacije koristimo veoma često na svojim časovima, međutim potrebno je ponekad da sagledamo i da li je sadržaj na slajdovima prikazan kako treba, koliko je učenicima jasno šta na slajdovima vide, da li bi naša kreativnost mogla doći do izražaja ukoliko bismo neke detalje izmenili? PowerPoint prezentacije nude veliki broj mogućnosti za kreativno izražavanje i uz malo truda veoma lako možemo kreirati sadržaj koji će učenicima pomoći da pomnije prate prezentacije i lakše zapamte gradivo.

Teme seminara

Tema 1 - Računarske kalkulacije

Sigurno ste često pokušali da pronađete način da što efikasnije obavljate posao kada dođe vreme za sređivanje podataka na klasifikacionim periodima ili kada prikupljate novac za ekskurziju od đaka. Ako radite u stručnoj službi škole, program MS Excel biće vam od pomoći kada pravite izveštaje o uspehu na klasifikacionim periodima, kada vodite evidenciju o broju upisanih i ispisanih đaka, kada treba kvantitativno da obradite podatke sa nekog istraživanja, obračunate slobodne i dane od odmora, itd. Za svakog po nešto..

Upravo u prvoj temi seminara:

 • razumećete osnovno okruženje i mogućnosti koje pruža program MS Excel,
 • prepoznaćete benefite korišćenja ovog programa u svakodnevnom radu,
 • radićete u programu MS Excel – kreirati tabele za izračunavanje, koristiti osnovne funkcije u ovom programu.

Tema 2 - Kreiranje slajd prezentacija

Mnogo puta smo prisustvovali obukama, konferencijama, treninzima na kojima voditelji koriste prezentacije umesto papira, čitaju sa slajdova, muče se da pokrenu prezentaciju, preskaču slajdove… Jednostavno, uništavaju svoj nastup. Zbog toga u ovoj temi popunjavate anketu o tome šta je to što vas najviše nervira na nekoj prezentaciji, a zatim nakon toga prikazaćemo vam prednosti i nedostatke i pružiti osnovne veštine kreiranja slajdova i njihov efektan uticaj na publiku.

Kroz nekoliko veština u radu sa slajdovima, nakon ove teme kreiraćete potpuno drugačije prezentacije.

Upravo u ovoj temi seminara:

 • razumećete teorijske postavke i ulogu prezentacije,
 • definisaćete ulogu prezentacije u sopstvenom radu,
 • prepoznaćete dobre i loše prezentacije,
 • radićete u programu MS PowerPoint – ubacujete i uređujete tekst i slike, uređujete slajdove i ubacujete animacije,
 • izradićete kvalitetnu prezentaciju.

Ishodi seminara

Po završetku obuke očekuje se da će učesnici:

 • razumeti značaj upotrebe tabelarnih proračuna u svakodnevnoj praksi,
 • biti u stanju da samostalno koriste najosnovnije opcije za kreiranje tabelarnih proračuna,
 • samostalno izrađivati tabele za upotrebu u profesionalnoj praksi,
 • razumeti značaj upotrebe slajd prezentacija u profesionalnoj praksi,
 • samostalno izrađivati slajd prezentacije i koristiti u radu.

Autori seminara

Lazar Ranđelović

Lazar Ranđelović

Lazar radi na poziciji – Instrukcionog dizajnera seminara, a svoj prvi blog počeo je da piše sa 16 godina. Lazar ima 27 godina, ali je ozbiljan i profesionalan, kao da ima višegodišnje iskustvo. Osim što radi kao instrukcioni dizajner, Lazar pravi sjajne video materijale. Obožava sve što ima veze sa sportom, prirodom, ekologijom i turizmom. Piše tekstove za borski najpopularniji portal www.bor030.net i uključen je u rad borskih omladinskih organizacija kroz različite aktivnosti. Kao član omladinskog udruženja „Tebrizam“ bavi se i kreiranjem različitog medijskog sadržaja a oprobao se i ulozi voditelja nekoliko emisija ove organizacije. Riba u horoskopu.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Ovaj seminar će pomoći da bukvalno od nule krenete sa radom, steknete osnove računarske pismenosti, kao i da unapredite svoj rad u školi ili predškolskoj ustanovi. Umećete sami da bez pomoći kolega informatičara pravite eksel tabele koje su vam potrebne. ‘Pakovaćete’ godišnji plan, razne izveštaje, zapisnike, koji sakupljaju podatke iz obrazaca o uspehu u eksel tabelu uz pomoć raznih trikova. Na kreativniji način kreiraćete svoje slajd prezentacije. Dobićete dokaz da spadate u one nastavnike koji predstavljaju najbolje po pitanju računarske pismenosti u našim školama.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla …). To je neophodno za početak, a sve ostale programe koje ćete koristiti na seminaru su više ili manje poznati, jer su ti programi deo MS Office paketa (MS Excel i MS PowerPoint).

Nije neophodno da imate neko veliko predznanje, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste početnik. Seminar može biti malo tehnički zahtevniji ali će vam pojašnjenja na seminaru pomoći da pojedine začkoljice prevaziđete. Sigurni smo da i početnici mogu da nauče sve što je na ovom seminaru, ali će im biti možda potrebno malo više vremena. To je jedina razlika, odnosno razlika je u vremenu potrebnom za izradu zadataka.

Odluka o akreditaciji