Gorana Kiković

Gorana Kiković

Ukratko o sebi

Defektolog-nastavnik u osnovnoj školi za obrazovanje i vaspitanje učenika sa smetnjama u razvoju, sa desetogodišnjim iskustvom u pružanju dodatne podrške učenicima iz osetljivih grupa u redovnim školama.

Zašto baš defektologija?

Zato što, kako moja koleginica kaže, nismo imali izbor – defektologija je izabrala nas. Zato što je izazova puno, odgovornost ogromna, prepreka je mnogo. Zato što se lepota krije u različitostima, a svaki osmeh i zagrljaj su neprocenjivi.

Da li je stručno usavršavanje zaista važno?

Osim kao obavezni deo profesionalnog razvoja, stručno usavršavanje doprinosi i sticanju znanja, sposobnosti i veština neophodnih za savladavanje svakodnevnih životnih prepreka, a takođe i za podizanje kvaliteta života uopšte. Izazove modernog doba, tehnološki napredak i česte i brze promene nemoguće je ispratiti bez stalnog rada na sebi i zato je usavršavanje ličnih i stručnih kompetencija neophodno.

Zašto elektronski seminar?

Prethodna godina i aktuelna pandemija KOVID-19 značajno su doprinele da osvestimo potrebu za radom, obavljanjem životnih aktivnosti i potreba, pa i usavršavanjem na daljinu. Osim toga, učestvovanje u seminaru iz udobnosti svog doma je mnogo jednostavnije, a mogućnost da učesnik pristupa seminaru kada mu to odgovara i sa bilo kog mesta, u uslovima opterećenja profesionalnim i ličnim obavezama, je posebna pogodnost. Elektronski seminar podrazumeva interaktivno učenje i razmenu iskustava na drugačiji i zabavniji način od neposrednih obuka, a rutinu svakako povremeno treba menjati kako bi se izbegao efekat zasićenja i gubitak motivacije.

Otkud saradnja sa OKC-om?

Poziv OKC-a za prijavu na konkurs za nove saradnike objavljen na Fejsbuku me je podstakao da se prijavim. U startu sam, moram da priznam bila ubeđena da OKC tim neće prepoznati aktuelnost tema koje sam prijavila, ali desilo se čudo. Kada sam dobila mogućnost da od ideje napravim seminar, shvatila sam to kao izazov i zahvaljujući saradnicima iz OKC-a ideja je pretočena u seminar.

Kako provodite slobodno vreme?

Najradije sa porodicom i prijateljima. Oni su moja najveća podrška i najiskreniji kritičari.

Omiljeni citat

„Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati.“ (Mali princ, A. de Sent Egziperi)