Ivica Županjac

Ivica Županjac

Možete li nam reći nešto o sebi?

Završio sam Učiteljski fakultet i radim kao učitelj. Moja profesionalna misija se sastoji u tome da pokušavam svoj posao unaprediti i učiniti ga zanimljivim. Oženjen sam i imam sina Ognjena.

Gugl nam stalno "govori" da ste nešto interesantno radili, možete li nam reći šta?

Od kada sam počeo da radim kao učitelj neprestano istražujem nove načine rada. Uvideo sam da IKT pruža neverovatne mogućnosti. Dosta sam vremena provodio učeći za računarom. Napravio sam svoj sajt sajberucitelj.com, okupio mnogo učitelja iz zemlje i regiona i napravio veliku bazu nastavnog materijala. Istraživao sam upotrebu savremenih veb alata, pravio tutorijale i na svom sajtu nudio kolegama. Izveo sam mnogo časova preko interneta povezivajući kolege i njihove đake. Napravio sam sajt sajber.weebly.com koji je jedna velika baza veb alata koji imaju primenu u prosveti. Autor i realizator sam seminara Uporišne tačke u matematici gde pokušavam između ostalog da pokažem kako savremena tehnologija može biti sjajan alat u nastavi matematike. Napravio sam elektronski dnevnik za moju školu, školski blog i puno toga.

Puno je diskusija o savremenom učitelju. Možete li nam ga opisati?

Učitelja 21. veka vidim kao čoveka koji je spreman da svakoga dana uči, da hvata korak sa vremenom. Savremeni učitelj mora koristiti sve blagodeti savremene tehnologije kako bi njegovi časovi bili kvalitetniji, bolji ali pri tom mora održavati stalnu vezu sa prirodom . Lično, puno se trudim da svakim danom učim i naučeno primenim na mojim časovima.

Odakle vi kao kreator seminara?

Na nagovor mojih internet prijatelja javio sam se na konkurs OKC-a i eto mene u njihovom društvu.

Šta smatrate vašim najvećim profesionalnim uspehom?

Pored jedne druge i jedne treće nagrade na konkursu ,,Digitalni čas“, mislim da je moj najveći uspeh u tome što sam pokazao drugim kolegama da ako se nešto hoće, to će se i ostvariti. Za neke stvari vam nisu potrebna skupa nastavna učila. Pokazao sam da se može sličan efekat postići na drugi način, ali uslov je da učimo svakog dana i idemo u korak sa vremenom.

Kako izgledaju vaši časovi?

Trudim se da moji časovi budu zanimljivi sa mnogo očiglednih nastavnih sredstava i u stalnom kontaktu sa prirodom. Savremenu IKT koristim kako bi časovi bili interaktivni i učenicima zanimljivi. Kombinacijom savremene tehnologije i rada u prirodi mislim da se postiže pravi cilj nastave.