Kako do višeg zvanja i veće plate?

Ponovo je aktuelna priča oko viših zvanja u prosveti, a ovog puta i zvanično, u Protokolu između sindikata obrazovanja (njih 4) i Vlade RS. Nećemo detaljno o Protokolu i o stvarima za koje nismo kompetentni, ali godinama smo ukazivali na važnost stručnog usavršavanja, pa evo sada još jedne stavke koja ide u prilog tome. 

Naime, Protokolom je predviđeno da se plate zaposlenih koji su stekli jedno od četiri viša zvanja dodatno uvećaju. Ovo povećanje je planirano od januarske plate 2024. godine i iznosi: 

 • 5% za zaposlene sa zvanjem Pedagoški savetnik,
 • 7% za zaposlene sa zvanjem Samostalni pedagoški savetnik, 
 • 10% za zaposlene sa zvanjem Viši pedagoški savetnik, 
 • 12% za zaposlene sa zvanjem Visoki pedagoški savetnik. 

Kako do zvanja?

U pravilniku o stručnom usavršavanju precizno su definisani uslovi za viša zvanja, kao i procedure kojima se do tih zvanja dolazi. 

Pravna procedura je jasna i nije komplikovana, samo što se mora sakupiti određena dokumentacija, odnosno ispuniti uslovi za svako pojedinačno zvanje. Zvanja se dobijaju stepenasto, nema preskakanja. A koji su uslovi za pojedina zvanja zaposlenih u obrazovanju prikazujemo u tabeli ispod. 

Uslovi za sticanje pojedinih zvanja

Nećemo objašnjavati svaku stavku u uslovima – neke su očigledne, dok su neke dosta uopšteno definisane. Ne znamo kako će stručno veće ili Nastavničko veće da proceni da li nastavnik, pedagog, vaspitač ima „natprosečni stepen kompetencije“, ali to ostavljamo kolektivima.

Ono što je jasno definisano u Pravilniku su strani jezici koje je potrebno da kandidat poznaje. To su engleski, nemački, ruski, francuski, španski ili italijanski. Pretpostavljamo da će se kao dokaz za priznavanje ovog uslova gledati određena diploma, sertifikat ili uverenje … i to ponovo potvrđuje onu našu krilaticu: Stručno usavršavanje je investicija u sebe i ono se uvek isplati. 

Što se tiče rada na računaru, tu je takođe definisano koje veštine treba da poseduje kandidat. Potrebno je da zna da upotrebi neki od programa za obradu teksta, tabelarne kalkulacije, izradu prezentacija i korišćenje interneta u funkciji O-V rada.

I za ovaj uslov je neophodan dokaz, pa tu još jednom dolazi do izražaja lično usavršavanje i celoživotno učenje. Kao dokaz potrebna je određena diploma, odnosno sertifikat. A OKC upravo na svojoj listi akreditovanih seminara ima seminare koji obrađuju ove oblasti. To su seminari: 

Sertifikate sa ovih seminara možete iskoristiti kao dokaz. 

Veoma važno !!!

Pohađanje seminara i stručno usavršavanje je u poslednjih godinu dana baš utihnulo. Razni su razlozi za to, ali najočigledniji je novi Pravilnik i puno besplatnih onlajn seminara na kojima se najčešće poklanjaju sertifikati. I, ako ste se pitali šta ćete da uradite sa tolikim sertifikatima i satima, upravo sada oni dolaze do izražaja.

Naime, u svakoj obrazovnoj ustanovi postoji ograničenje u broju zaposlenih koji mogu da dobiju viša zvanja. To je samo 25% zaposlenih, odnosno četvrtina. Za prosečan kolektiv od 40-50 zaposlenih, to je 10-12 zaposlenih. Ako se kojim slučajem prijavi više kandidata, organi škole i direktor će morati da donesu odluku ko će dobiti zvanje. Zato su veoma važne stavke u uslovima u vezi sa stručnim usavršavanjem i broj pohađanih seminara. 

Priča oko viših zvanja je trebalo da bude definisana još odavno, kada su se ta zvanja pojavila u Pravilniku. Na žalost, ovo je veoma spor proces, ali eto, dočekali smo i to da se trud, angažovanje i stručno usavršavanje isplati i finansijski. Oni koji redovno pohađaju seminare znaju da naprave razliku između kvalitetnih seminara i onih na kojima se samo dele sertifikati i znaju pravo značenje stručnog usavršavanja. A sada će to dobiti i novu dimenziju. 

OKC je tu da i dalje daje podršku širokom lepezom svojih onlajn seminara. Cene su još uvek iste i sada one predstavljaju stvarno sitnicu u odnosu na dobit. 

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 4 / 5. Do sada ocenilo: 69

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.

2 thoughts on “Kako do višeg zvanja i veće plate?

 1. Hvala na iscrpnom objašnjenju.
  Pošto sam pedagoški savetnik, vidim će mi za dalje napredovanje biti potrebna obuka za mentora.
  Da li imate informaciju, kako bih mogla da se prijavim i gde?
  Hvala što nesebično delite znanje svima nama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *