Milan Jovanović

Milan Jovanović

Vi u tri rečenice...

Žitelj Beograda od namernog rođenja 1973. godine. Filozofski fakultet završio sam u rodnom gradu, gde radim kao profesor istorije u OŠ “Rade Drainac” od 2010. Pre zaposlenja u prosveti radio sam na različitim pozicijama u privatnoj proizvodnoj firmi.

Da li ste planirali rad u prosveti nakon završetka školovanja?

Da, oduvek, samo se to nije ostvarilo odmah po završetku studija. Ipak, za tu želju je zaslužno nekoliko nastavnika koji su mi predavali u osnovnoj školi. Po karakteru i načinu pristupa poslu bili su potpuno različiti, ali su, ipak, ostavili dubok utisak na mene. Moram priznati, nisam im ni blizu, ali ih možda jednom sustignem.

Zašto baš nastava istorije?

Za mene je to spoj lepog i korisnog. Od kada znam za sebe volim istoriju, ali rad sa decom je ono što sam želeo i što me ispunjava. Zato se i ne bavim istorijom, nego profesorujem u školi.

Da li je teže raditi sa učenicima ili sarađivati sa kolegama?

Najteže je sa roditeljima, posebno sa onima koji uče gradivo sa decom. I onda sledi čuvena konstatacija i pitanje: Kod kuće je sve znao/la, pa kako onda nije dobio/la peticu k’o vrata!? Sigurno nešto ne radite kako treba!

Da li se bavite još nečim što je u vezi sa prosvetom?

Dugi niz godina održavam sajt i android aplikaciju Na času istorije, sarađivao sam sa izdavačkom kućom na štampanom i elektronskom udžbeniku istorije za 5. i 6. razred, godinama učestvujem na konkursu Digitalni čas… Od skora i saradnik OKC.

A kada se odvojite od posla?

U slobodno vreme volim da provodim vreme sa porodicom, dosta čitam, usavršavam engleski, pravim kolače, samostalno pokušavam da savladam veb-dizajn, uživam uz hevi metal, Sci-fi i istorijske (stvarno čudno :)) filmove… Jedna od neostvarenih želja mi je da više putujem.

Omiljene misli “velikih” ljudi?

Mašta je sve. Ona je pregled svega zanimljivog što nadolazi. Mašta je važnija od znanja. (Albert Ajnštajn)
Čovek koji pre tridesete nije liberal nema srca, a čovek koji posle tridesete nije konzervativac nema mozga. (Vinston Čerčil)