Muzika uz pomoć računara

Kompetencija:

K1

Cena:

2900 dinara

Uverenje:

32 boda

Trajanje:

4 sedmice

Seminar je namenjen:

Nastavnicima stručnih predmeta u srednjoj umetničkoj školi (muzičke i baletske škole)

Nastavnicima muzičkog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama

Nastavnicima razredne nastave

Vaspitačima u predškolskim ustanovama

... svima koji se bar malo sreću sa muzikom u svom radu.

Da li i vi imate sličan problem?

Danas je čest slučaj da nastavni planovi i programi ne prate razvoj tehnologije, pa je teško motivisati učenike koji žive i komuniciraju u svetu informaciono-komunikacionih tehnologija. Iako su im slušalice stalno na ušima, računare i pametne telefone koriste isključivo kao korisnici, a baš retko kao kreatori digitalnih sadržaja. Mi, nastavnici umetnosti, kroz redovno obrazovanje retko smo se susretali sa savremenim tehnologijama i danas smo došli u situaciju da nam je teško da ispratimo razvoj računarskih tehnologija u nastavi muzike.

Kako rešiti ovaj problem?

Nakon formalnog obrazovanja, neophodno je da se konstantno usavršavamo i kroz neformalno obrazovanje napredujemo, kako u našoj struci, tako i u pedagoško-didaktičkim veštinama. Na ovom seminaru steći ćete znanja i razviti veštine za korišćenje računarskih programa u kreiranju digitalnih notnih zapisa. Vaša nastava biće mnogo dinamičnija, učenicima ćete predstaviti sadržaje na kvalitetniji način i njima ćete moći da prenesete znanje tako da i sami mogu da koriste računare za kreiranje notnih zapisa.

Teme na seminaru:

  1. Prednosti upotrebe računarskih tehnologija u muzičkom notiranju - Razvoj tehnologije u službi muzike, prikaz računarskih programa za zapisivanje muzike;
  2. Tehnika zapisivanja muzike uz pomoć računara - Korišćenje besplatnog računarskog programa za zapisivanje jednoglasne kompozicije i kompozicije u dva linijska sistema;
  3. Praktična upotreba digitalnog notnog zapisa - Kreiranje aranžmana za više različitih instrumenata i kreiranje onlajn stranice priručnika za nastavu;
  4. Objavljivanje kreiranog materijala - Publikovanje ličnog digitalnog notnog zapisa.

Autori/moderatori

Marija Đokić

Nastavnik klavira i klavirski saradnik od 1999. godine. Aktivan IT-vac, koristi tehnologiju da unapredi svoju nastavu i znanja svojih učenika. U martu 2008. godine kreira blog www.zanimljivamuzika.com, na kome objavljuje autorske tekstove, ali i poznate i manje poznate anegdote iz sveta umetničke muzike. Od 2011. godine postaje i deo OKC tima, kao koautor i moderator online seminara. Osnivač je Udruženja “Družiciranje”, koje se bavi promocijom i afirmisanjem umetničke muzike, prvenstveno kod dece i mladih. Zahvaljujući ljubavi prema muzici i prema internetu (i računarima uopšte), nastao je i seminar "Muzika uz pomoć računara".

Jasna Marković Vujanović

U Muzičkoj školi "Isidor Bajić" zaposlena je od treće godine studija. Od tada do danas njen pedagoški put razvijao se u nekoliko smerova. Njen redovni rad sa učenicima iz godine u godinu bio je prepoznat kroz pozive za učešće u brojnim domaćim žirijima. Organizator je i realizator šest seminara za nastavnike "Vikend otvorenih vrata", od kojih su dva bila akreditovana od strane ZUOV-a. U poslednjih par godina je i rukovodilac duvačkog odseka u školi, a od septembra 2018, preuzima i deo dužnosti kao pomoćnik direktora. Koordinator je internacionalnog projekta "Triorca", kao i predavač na letnjem kampu Družiciranje.

Najčešća pitanja i odgovori

Šta ću ja, u stvari, znati nakon ovog seminara?

Na seminaru ćete razviti veštine rada u besplatnom programu za zapisivanje i uređivanje notnog teksta, kao i veštine uspešne orkestracije za različite kamerne/orkestarske sastave. Na kraju seminara imaćete kreirane sadržaje koje možete odmah primeniti u nastavi.

Šta mi je od opreme potrebno za ovaj seminar?

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira ...). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Šta mi je potrebno od programa?

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla ...). To je neophodno za početak, a sve ostale programe neophodne za obradu i objavljivanje muzičkih sadržaja dobićete na samom seminaru, kao i uputstvo za rad sa njima.

Da li je potrebno da budem "majstor" za rad sa računarom da bih pohađao ovaj seminar?

Nije neophodno da imate neko veliko predznanje, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste početnik. Seminar spada u tehnički zahtevnije seminare pa je neophodno da dobro poznajete svoj računar. Sigurni smo da i početnici mogu da nauče sve što je na ovom seminaru, ali će im biti potrebno mnogo više vremena. To je jedina razlika, odnosno razlika je u vremenu potrebnom za izradu zadataka.

Radovi učesnika seminara

Odluka o akreditaciji