Blog kao osnovni digitalni alat zaposlenog u obrazovno-vaspitnim ustanovama

Kataloški broj: 474
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

* Sadržaj ovog seminara isti je kao i sadržaj seminara Blog, Instagram i Facebook u nastavi iz prethodnog kataloga. U slučaju da ste pohađali stari seminar, ne morate ovaj.

Na ovom seminaru naučićete da samostalno kreirate lični ili zajednički edukativni blog, a u cilju unapređivanja vaspitno-obrazovnog rada i saradnje sa svim činiocima u sistemu obrazovanja.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar je namenjen svima koji su zaposleni u obrazovno-vaspitnim ustanovama:

  • Nastavniku/profesoru razredne nastave
  • Nastavniku/profesoru predmetne nastave
  • Nastavniku praktične nastave
  • Saradniku, pedagoškom asistentu i pomoćnom nastavniku
  • Stručnom saradniku
  • Vaspitaču u domu učenika
  • Direktoru/pomoćniku direktora

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Za pohađanje ovog seminara dovoljno je da imate osnovno znanje rada na računaru:

  • da umete da koristite neki od internet pregledača (Google Chrome, Mozilla, …) i
  • da imate osnovno znanje za rad u programu Word (unos teksta).

Sve ostalo naučićete na samom seminaru.

O seminaru

Ideja interneta i razloga njegovog nastanka, danas je delimično zaboravljena, pogotovo kod mladih ljudi, učenika, studenata. Umesto da osnovna uloga interneta bude edukacija i informisanost, danas internet, prvenstveno mladima, služi isključivo za komunikaciju i zabavu putem društvenih mreža. Kao najuticajnijim edukatorima učenika, na nama je da im internet predstavimo kao sredstvo za učenje, rad, stvaranje i kreativnost.

Prateći razvijene obrazovne sisteme u svetu, primetili smo da, pored velikog broja servisa za e-učenje, većina edukatora, pedagoga, direktora škola, ima i svoj lični blog preko kog komunicira sa svojim kolegama i učenicima.

Cilj seminara nije da samo naučimo da kreiramo blog već da nastavimo sa uvećanjem baze edukativnih blogova koje će koristiti naši učenici u svakodnevnom učenju. Cilj je da širimo i multipliciramo znanje o kvalitetu obrazovnog procesa putem interneta.

Nadamo se da ćemo u tome i uspeti :)

Teme seminara

Tema 1 - Osnove blogovanja

U toku ove teme učesnici seminara naučiće šta je blog i zašto je važno da imaju svoj obrazovni blog. Kreiraće svoj blog na besplatnoj platformi, osnovne elemente, kao i članke i kategorije na blogu.

Tema 2 - Postavljanje multimedijalnog sadržaja i uređivanje dizajna bloga

U ovoj temi učesnici će naučiti kako da na svoj blog dodaju multimedijalni sadržaj, kako da kreiraju i urede strane na blogu, kao i kako da urede dizajn svog bloga.

Ishodi seminara

Po završetku seminara očekuje se da će učesnici seminara biti osposobljeni da samostalno nastave sa kreiranjem i uređivanjem edukativnog sadržaja na svom blogu koji su kreirali na seminaru.

Biće osposobljeni da blog i internet koriste u edukativne svrhe i da tome nauče i svoje učenike.

Autori seminara

Marija Đokić

Marija Đokić

Marijine velike ljubavi su muzika, tehnologija i podučavanje. Uspešno ih kombinuje radeći kao nastavnik klavira i klavirski saradnik u MŠ „Isidor Bajić” u Novom Sadu i kao autor i moderator elektronskih seminara u Obrazovno kreativnom centru.

U OKC-u je od njegovog osnivanja – od 2011. godine, a pored ovog, autor je i moderator seminara „Muzika uz pomoć računara” i seminara „Nastava u oblaku”.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Po završetku ovog seminara znaćete da kreirate i samostalno uređujete svoj blog, koji možete koristiti za nastavu ili kao e-portfolio.

Ne. Za pohađanje ovog seminara dovoljno je da imate neko osnovno znanje u rukovanju računarom – da umete da koristite internet pregledač (Google Chrome, Mozillu, … ) i da znate osnove rada u programu Word (unos i uređivanje teksta). Sve ostalo naučićete na seminaru.

Zanimljivost:

Pošto se program u kome radimo na seminaru nije izučavao kod nas u školama i fakultetima , moguće je da ćete nakon pohađanja ovog seminara znati više o blogovanju od svog kolege informatičara :)

Pošto je seminar neophodno raditi na računaru, potrebno je samo da imate računar ili laptop koji ima pristup internetu.

Nije problem – to i jeste prednost internet seminara :) Pošto se seminar odvija preko interneta, a komunikacija je asinhrona, seminaru možete pristupiti kada god vama odgovara i sa bilo kog mesta. Važno je samo da imate internet konekciju i da seminaru pristupite bar jednom u toku trajanja jedne teme.

Odluka o akreditaciji