Letnji raspust u svetu i kod „nas“ 

Letnji raspust – podjednako obožavan period školske godine i za učenike i nastavnike. Još jedna naporna, teška godina u kojoj je moralo dosta da se improvizuje, prilagođava i uči. No, na severnoj hemisferi najveći broj zaposlenih u obrazovanju u narednom periodu može malo da predahne.

Kako to obično biva u svetu obrazovanja i letnji raspust donosi neka brojna pitanja: kako isplanirati odmor, kako organizovati vreme za hobi, porodicu i što bolje se pripremiti za sledeću školsku godinu.

Ovo su samo neka od pitanja koja su prisutna na skoro svim meridijanima u planerima i rasporedima nastavnika.

Upravo smo kroz ovaj tekst napravili malu analizu i primere, odnosno dali odgovore na to kako maksimalno možemo iskoristiti vreme letnjeg raspusta.

Nastavnici i kontraverze koje donosi letnji raspust

U jednom od prošlih tekstova bavili smo se predrasudama vezanih za školstvo, a posebno one  koja se tiče urbanog mita da radnici u prosveti imaju najduži odmor od svih drugih profesija. Naravno, situacija sa letnjim raspustom nije ni delimično onakva kakva se na prvi pogled čini.

Pre svega, napravićemo jedan blagi istorijski osvrt na sam nastanak i sprovođenje letnjeg raspusta. Naime, za utemeljivača letnjeg raspusta smatra se Horace Man (Horrace Mann), američki profesor i pravnik.

Zanimljiva činjenica da je krajem 19-tog veka njegova ideja o letnjem raspustu nailazila na niz negodovanja i protesta. Za uvođenje letnjeg raspusta pre svega nisu bili direktori škola u SAD-u.

U to vreme prestiž škole je nosio broj radnih dana i škole koje su radile preko cele godine smatrale su se za institucije na dobrom glasu. Zatim, ni roditelji nisu bili oduševljeni da preko leta dobiju „obavezu čuvanja“ svoje dece. No, na sreću svih (nastavnika i učenika) letnji raspust je ustanovljen kao tekovina u obrazovnju.

Šta reći nego hvala profesoru Manu.

Rasprava o trajanju (skraćivanju) letnjeg raspusta traje i danas. Sa jedne strane državne institucije bi uvek želele da smanje budžete i na sadašnji letnji raspust gledaju kao na trošak. A tu su i teorije da učenici dosta zaboravljaju tokom letnjeg raspusta ono što su naučili tokom školske godine.

Iskreno, nadamo se da će ove ideje ostati samo u teoriji. Jer i ovakve školske godine znaju da budu poprilično duge.

Kako nastavnici u svetu provode letnji raspust

Postoji nekoliko glavnih faktora koji utiču na to kako nastavnici širom planete provode letnji raspust. Dva su najveća – ekonomski standard i vreme.

Nastavnici u Americi se u najvećem broju odlučuju da pronađu dodatni posao tokom leta. Najčešće je reč o letnjim školama i kampovima. Amerika je specifična zemlja što se rada u obrazovanju tiče. Pošto je veliki broj nastavnika angažovan samo po nekoliko nedelja godišnje u nekoj školi, pa se nastavnička profesija (barem u državnim školama) smatra jako nepouzdana.

Finska sa druge strane preko leta nudi plaćena studijska putovanja i usavršavanja za nastavnike. Slična je situacija u Nemačkoj u kojoj je česta praksa da nastavnici tokom letnjeg raspusta prisustvuju seminarima.

Situacija je što se vremena za odomor tiče najbolja u Francuskoj, s obzirom da francuski nastavnici najmanje dana tokom godine borave u školi.

U Srbiji je u osnovnim školama 180, a u srednjim 185 nastavnih dana

Punjenje baterija, pa sve ostalo

Tokom školske godine većina nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika bude izložena nekom obliku sindroma izgaranja (burn out-a). Stoga je prevashodni cilj u prvim danima (nedeljama) raspusta obnavljanje energije, odmor i relaksacija.

Dani u kojima ćemo biti u bašti i hladu uz knjigu (ili muziku) svakako treba da se nađu na svim „agendama“ letnjeg raspusta.

No, velika većina nastavnika kako kod nas, tako i u svetu, period odmora će iskoristiti da „poradi“ na stvarima za koje jednostavno nije imala vremena tokom školskih nedelja.

Oblasti koje mahom dominiraju kao nastavnički hobiji tokom letnjeg raspusta tiču se novih trendova u obrazovanju. Najveći akcenat se ovde odnosi na dizajniranje gejmifikovanih nastavnih materijala, video lekcija i obrazovnog sadžaja namenjenih mikroučenju.

Period letnjeg raspusta takođe je idealan za pravljenje ličnih planova, analiza i evaluaciju svih vanrednih stanja kroz koje smo prošli.

Letnji raspust – OKC predlozi

Aktivni odmor postaje sve dominantniji način na koji možete da provedete svoje neradne nedelje. Cela ideja aktivnog odmora je da vreme koje je predviđeno za relaksaciju i leškarenje ispunite aktivnostima. Princip je jednostavan – utrošite vreme i energiju kako biste dobili još više energije.

Brojne su turističke ponude koje nude razne vrste aktivnog odmora: planinarenje uz jogu, letovanja uz fitnes treninge ili umetničke škole. Stoga vam u ovom delu predstavljamo neke OKC ideje kako da napravite jedan prosvetrski aktivni odmor.

Letnja škola na Youtube 

Onlajn nastava postavila je neke nove standarde u obrazovanju širom sveta. Video predavanja su na vrhu te liste. Iako je obrada videa danas poprilično jednostavna ne znači da nam nije potrebno vreme da ovladamo novim tehnikama. 

Takođe, snimanje videa ponekad zahteva ponavljanja i često se sve kockice „neće poklopiti iz prve“. Zato je raspust idealno vreme da se okušate (ukoliko do sad niste) u kreiranju (i igranju) sa video lekcijama. 

Na kraju sve može biti jako zabavno i kreativno, i niste uslovljeni standardnim obavezama.

Audio podkasti 

Ista stvar važi i za audio podkaste. Sa time što je snimanje audio edukativnih materijala možda i lakše od snimanja videa. Princip je isti, pronađete teme koje vas (i učenike) inspirišu i bez opterećenja napravite audio emisije za koje niste imali vremena tokom „vanredne“ školske godine. 

Letnji raspust – vreme za pripremu i nova znanja 

Poslednje dve godine servirale su puno novih (uglavnom tehničkih) kompetencija koje su postale podrazumevane veštine nastavnika.

Verovatno ste preko nekih novih praksi samo preleteli ili koristili pomoć kolega. Sada imamo dovoljno vremena za analiziranje, popravljanje i popunjavanje eventualnih rupa (i rupica) u novom digitalnom obrazovnom okruženju.

Od velike pomoći u ovim poduhvatima mogu da nam budu saveti, uputstva i iskustva koja možemo besplatno da pronađemo na internetu. 

I još jedanput – prvo punjenje baterija pa sve ostalo 

Godinu i po dana kombinovane nastave su nam sigurno odnele više energije i živaca nego što bi to bio slučaj sa regularnom nastavom. Zato je na prvom mestu svakog ličnog plana letnjeg raspusta obnova energije i povratak unutrašnjeg mira.

Možda su neke od pomenutih verzija aktivnog odmora upravo pravi način za vas za vaš letnji raspust.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 4.1 / 5. Do sada ocenilo: 85

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.