Nastava u oblaku

Kompetencija:

K4

Cena:

 2900 dinara

Uverenje:

34 boda

Trajanje:

5 sedmica

Kome je namenjen seminar?

Svim profilima nastavnika, pogotovo stručnim saradnicima, predsednicima stručnih veća
Direktorima
Seminar opšteg tipa za lakšu komunikaciju i bolju organizaciju

Da li vi imate sličan problem?

Papiri, podsetnici, rokovnik sa ocenama i napomenama za učenike ... sve je to sastavni deo nastavničkog života. Ogroman broj informacija koje nosimo u našim glavama, zbog silnih administrativnih i birokratskih obaveza, opterećuje nas da ne uspevamo kvalitetno da radimo naš nastavnički posao. Pokušavamo da iskoristimo tehnologiju da sebi olakšamo rad, ali previše različitih programa i komplikovanih servisa naas više opterećuje nego što nam pomaže 🙁

Kako rešiti ovaj problem?

Danas je nezamislivo da nastavnik ne koristi imejl. Iako većina nas koristi gmail servis za elektronsku poštu, koristimo možda samo nekih 10% njegovih mogućnosti. Pravilno podešavanje elektronske pošte, grupisanje poruka prema odeljenjima, zatim komunikacija preko zajedničkih dokumenata, kreiranja elektronskog dnevnika, podela prezentacija ... sve je to moguće preko gugl servisa. Nakon ovog seminar više neće biti potrebe da štampate operativne planove, naučićete da ih pravite i delite sa stručnim saradnikom mnogo jednostavnije.

Teme na seminaru:

  1. Šta je oblak - "cloud" sistem - U ovoj temi naučićete šta su to i kako se koriste zajednički prostori na internetu i kako da ih iskoristite u nastavi;
  2. Sistem elektronske pošte "Gmail" - Kreiranje, podešavanje i upravljenje sistemom elektronske pošte i kontakata;
  3. Organizovanje događaja - Organizovanje i podešavanje Gugl kalendara i primena u nastavi;
  4. Zajednička nastava - dokumenti - Rad sa dokumentima na Gugl disku, kreiranje i rad sa elektronskim upitnicima, kreiranje elektronskog dnevnika;
  5. Zajednička nastava prezentacije - Kreiranje i deljenje Gugl prezentacija, primena u nastavi, završni rad.

Autori/moderatori

Radmila Nikolić

Diplomirani matematičar, nastavnik matematike i informatike u srednjoj školi. Kao član Foruma za predmet računarstvo i informatika pod pokroviteljstvom GTZ i Ministarstva prosvete učestvovala u izradi kurikuluma iz ove oblasti i realizaciji projekta "Obuka 1000 nastavnika" (koautor i realizator seminara o aktivnoj nastavi i izradi testova). Autor i realizator u projektima IKT obuke za nastavnike razredne i predmetne nastave pod pokroviteljstvom ZUOV-a. Ovlašćeni ispitivač za sprovođenje testiranja kandidata za dobijanje ECDL sertifikata u ovlašćenom test centru. Član udruženja nastavnika "VET forum" i OKC-a - autor i realizator više onlajn seminara.

Zoran Milojević

Diplomirani inžinjer elektronike, nastavnik u srednjoj stručnoj školi, direktor OKC-a. Onlajn didaktiku usavršavao kroz GTZ projekat reforme srednjeg stručnog usavršavanja. Predavač na IT konferencijama i na konferencijama iz sektora obrazovanja, kooridnator na mnogim projektima pod pokroviteljstvom Ministarstva telekomunikacija, Ministarstva prosvete, Digitalne agende ... Više na sledećem linku: Zoran Milojević

 

Najčešća pitanja i odgovori

Da li mogu da učestvujem na ovom seminaru i ako nemam gmail nalog?

Da, možete. Neophodno je da imate imejl adresu na nekom servisu, a na samom seminaru ćete otvoriti i podešavati gmail nalog. Ako nakon seminara ne želite da koristite gmail nalog, ne morate, možte nastaviti na svom starom.

Da li ću morati da poznajem neki poseban program za elektronski dnevnik?

Ne, elektronski dnevnik pravite veoma jednostavo preko gugl servisa. Nije potrebno dodatno znanje a funkcionalnost dnevnika je potpuna.

Šta mi je od opreme potrebno za ovaj seminar?

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim. Nije neophodno da bude preterano jak i skup računar, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira ...). Veoma je korisno da imate pametni telefon sa fotoaparatom, ali nije neophodno.

Šta mi je potrebno od programa?

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla ...).

Da li je potrebno budem "majstor" za rad sa računarom da bih pohađao ovaj seminar?

Nije neophodno da imate neka velika predznanja, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste početnik. Seminar spada u srednje zahtevne seminare, tako da nisu potrebne posebne informatičarske veštine.

Radovi učesnika seminara

Sadržaji koji se nalaze "na oblaku"

Odluka o akreditaciji

Odluka: Nastava u oblaku