Nastava u oblaku

Broj u katalogu: 636

Broj bodova: 34

Trajanje: 5 sedmica

Cena: 2900 dinara

Nastava u oblaku - Srbija mob
K4 – kompetencije za komunikaciju i saradnju

P1 – Unapređivanje digitalnih kompetencija učenika i nastavnika i upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u realizaciji obrazovno-vaspitnog procesa

Odluku o akreditaciji programa možete pogledati  ovde: Odluka

  • Svim profilima nastavnika, pogotovo stručnim saradnicima, predsednicima stručnih veća
  • Direktorima

Seminar opšteg tipa za lakšu komunikaciju i bolju organizaciju

Da li vi imate sličan problem?

Papiri, podsetnici, rokovnik sa ocenama i napomenama za učenike … sve je to sastavni deo nastavničkog života. Ogroman broj informacija koje nosimo u našim glavama, zbog silnih administrativnih i birokratskih obaveza, opterećuje nas da ne uspevamo kvalitetno da radimo naš nastavnički posao. Pokušavamo da iskoristimo tehnologiju da sebi olakšamo rad, ali previše različitih programa i komplikovanih servisa naas više opterećuje nego što nam pomaže 🙁

Kako rešiti ovaj problem?

Danas je nezamislivo da nastavnik ne koristi imejl. Iako većina nas koristi gmail servis za elektronsku poštu, koristimo možda samo nekih 10% njegovih mogućnosti. Pravilno podešavanje elektronske pošte, grupisanje poruka prema odeljenjima, zatim komunikacija preko zajedničkih dokumenata, kreiranja elektronskog dnevnika, podela prezentacija … sve je to moguće preko gugl servisa. Nakon ovog seminar više neće biti potrebe da štampate operativne planove, naučićete da ih pravite i delite sa stručnim saradnikom mnogo jednostavnije.

  1. Šta je oblak – „cloud“ sistem – U ovoj temi naučićete šta su to i kako se koriste zajednički prostori na internetu i kako da ih iskoristite u nastavi;
  2. Sistem elektronske pošte „Gmail“ – Kreiranje, podešavanje i upravljenje sistemom elektronske pošte i kontakata;
  3. Organizovanje događaja – Organizovanje i podešavanje Gugl kalendara i primena u nastavi;
  4. Zajednička nastava – dokumenti – Rad sa dokumentima na Gugl disku, kreiranje i rad sa elektronskim upitnicima, kreiranje elektronskog dnevnika;
  5. Zajednička nastava prezentacije – Kreiranje i deljenje Gugl prezentacija, primena u nastavi, završni rad.

Radmila Nikolić

Diplomirani matematičar, nastavnik matematike i informatike u srednjoj školi. Kao član Foruma za predmet računarstvo i informatika pod pokroviteljstvom GTZ i Ministarstva prosvete učestvovala u izradi kurikuluma iz ove oblasti i realizaciji projekta „Obuka 1000 nastavnika“ (koautor i realizator seminara o aktivnoj nastavi i izradi testova). Autor i realizator u projektima IKT obuke za nastavnike razredne i predmetne nastave pod pokroviteljstvom ZUOV-a. Ovlašćeni ispitivač za sprovođenje testiranja kandidata za dobijanje ECDL sertifikata u ovlašćenom test centru. Član udruženja nastavnika „VET forum“ i OKC-a – autor i realizator više onlajn seminara.

Marija Đokić

Nastavnik klavira i klavirsk.i saradnik od 1999. godine. Aktivan IT-vac, koristi tehnologiju da unapredi svoju nastavu i znanja svojih učenika. U martu 2008. godine kreira blog  www.zanimljivamuzika.com , na kome objavljuje autorske tekstove, ali i poznate i manje poznate anegdote iz sveta umetničke muzike. Od 2011. godine postaje i deo OKC tima, kao koautor i moderator online seminara. Osnivač je Udruženja “Družiciranje”, koje se bavi promocijom i afirmisanjem umetničke muzike, prvenstveno kod dece i mladih. Zahvaljujući ljubavi prema muzici i prema internetu (i računarima uopšte), nastao je i seminar„Muzika uz pomoć računara“.

Pitanja koja ste pitali i naši odgovori

Da, možete. Neophodno je da imate imejl adresu na nekom servisu, a na samom seminaru ćete otvoriti i podešavati gmail nalog. Ako nakon seminara ne želite da koristite gmail nalog, ne morate, možte nastaviti na svom starom.

Ne, elektronski dnevnik pravite veoma jednostavo preko gugl servisa. Nije potrebno dodatno znanje a funkcionalnost dnevnika je potpuna.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim. Nije neophodno da bude preterano jak i skup računar, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Veoma je korisno da imate pametni telefon sa fotoaparatom, ali nije neophodno.

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla …).

Nije neophodno da imate neka velika predznanja, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste početnik. Seminar spada u srednje zahtevne seminare, tako da nisu potrebne posebne informatičarske veštine.

Pronađite još OKC seminara