Mape uma u funkciji nastavnog procesa

Neakreditovan seminar

Broj bodova: 15

Trajanje: 15 dana

Cena: 1800 dinara

Mape uma - Srbija mob
  • Nastavnicima razredne nastave u osnovnim školama
  • Nastavnicima predmetne nastave u gimanzijama i srednjim stručnim školama
  • Vaspitačima
  • Stručnim saradnicima i direktorima

Šta je tehnika mape uma?

Tehnika mape uma u nastavi je izuzetno efikasan način za uočavanje, analiziranje i prikazivanje informacija u vidu slike ili dijagrama. Mape uma su asocijativno, kreativno i logičko sredstvo za izradu beleški koje tačno „preslikavaju“ vaše ideje na papir ili u digitalni format.

Mape uma su moćno nastavno sredstvo za jednostavno pamćenje i razumevanje velike količine informacija. Uz pomoć dijagrama, sačinjenog od boja, slova, simbola i linija, pomažemo mozgu da na vizuelno upečatljiv i logičan način brže, lakše i dugotrajnije skladišti ono što želimo, pri čemu je prisećanje i povezivanje informacija i ideja mnogo efikasnije i sadržajnije.

  1. Šta je mapa uma i čemu služi? – U ovoj temi ćemo se bliže upoznati sa pojmom mapa uma, olujom ideja, kao i sa procesom mapiranja uma i načina crtanja mapa.
  2. Kako napraviti i upotrebiti mape uma – U drugoj temi ćete se upoznati sa programima i veb-alatima za izradu digitalne mape, kao i sa metodama kako da mape primenite u nastavi.
  3. Završni rad – U ovoj temi vas očekuje rezime seminara, ali i izrada završnog zadatka u kome ćete izraditi materijal za jedan vaš čas.

Milan Jovanović

Nastavnik istorije u OŠ “Rade Drainac” od 2010. godine. Rođen u Beogradu (SFRJ), u istom gradu započeo studije istorije na Filozofskom fakultetu (SR Jugoslavija), završio ih u državi Srbiji i Crnoj Gori, a istoriju predaje u Republici Srbiji. Od 2011. autor sajta i android aplikacije  Na času istorije.  Recenzent udžbenika istorije za 5. i 6. razred, autor elektronskog udžbenika za 5. i 6. razred , koautor testova za 5. razred i autor testova za 6. razred (Data Status). Predsednik udruženja građana “Centar za edukaciju i društveno angažovanje”.

Pitanja koja ste pitali i naši odgovori

Pomoću ovog alata moći ćete da unapredite nastavni proces, držite zanimljivije časove i podignete svoja i učenička postignuća na viši nivo. Znaćete kako da upotrebite mape uma na času kao i kako da ih koristite prilikom donošenja odluka, rešavanja problema, planiranja, određivanja prioriteta, pravljenja beležaka, držanja prezentacija. Pomoću ove tehnike stvaraćete jedinstvene mape vaših misli i misli vaših učenika.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla …). To je neophodno za početak, a sve ostale programe neophodne za kreiranje mapa uma dobićete na samom seminaru, kao i uputstvo za rad sa njima.

Nije neophodno da imate neko veliko predznanje, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste početnik. Seminar nije tehnički previše zahtevan ali je ipak neophodno da dobro poznajete svoj računar. Sigurni smo da i početnici mogu da nauče sve što je na ovom seminaru, ali će im biti možda potrebno malo više vremena. To je jedina razlika, odnosno razlika je u vremenu potrebnom za izradu zadataka.

Pronađite još OKC seminara