Mape uma u funkciji nastavnog procesa

Cena:

1100 dinara

Uverenje:

15 bodova

Trajanje:

15 dana

Seminar je namenjen:

Nastavnicima razredne nastave u osnovnim školama

Nastavnicima predmetne nastave u gimanzijama i srednjim stručnim školama

Vaspitačima

Stručnim saradnicima i direktorima

Šta je tehnika mape uma?

Tehnika mape uma u nastavi je izuzetno efikasan način za uočavanje, analiziranje i prikazivanje informacija u vidu slike ili dijagrama. Mape uma su asocijativno, kreativno i logičko sredstvo za izradu beleški koje tačno "preslikavaju" vaše ideje na papir ili u digitalni format.

Mape uma su moćno nastavno sredstvo za jednostavno pamćenje i razumevanje velike količine informacija. Uz pomoć dijagrama, sačinjenog od boja, slova, simbola i linija, pomažemo mozgu da na vizuelno upečatljiv i logičan način brže, lakše i dugotrajnije skladišti ono što želimo, pri čemu je prisećanje i povezivanje informacija i ideja mnogo efikasnije i sadržajnije.

Teme na seminaru:

  1. Šta je mapa uma i čemu služi? - U ovoj temi ćemo se bliže upoznati sa pojmom mapa uma, olujom ideja, kao i sa procesom mapiranja uma i načina crtanja mapa.
  2. Kako napraviti i upotrebiti mape uma - U drugoj temi ćete se upoznati sa programima i veb-alatima za izradu digitalne mape, kao i sa metodama kako da mape primenite u nastavi.
  3. Završni rad - U ovoj temi vas očekuje rezime seminara, ali i izrada završnog zadatka u kome ćete izraditi materijal za jedan vaš čas.

Autori/moderatori

Milan Jovanović

Nastavnik istorije u OŠ “Rade Drainac” od 2010. godine. Rođen u Beogradu (SFRJ), u istom gradu započeo studije istorije na Filozofskom fakultetu (SR Jugoslavija), završio ih u državi Srbiji i Crnoj Gori, a istoriju predaje u Republici Srbiji. Od 2011. autor sajta i android aplikacije Na času istorije. Recenzent udžbenika istorije za 5. i 6. razred, autor elektronskog udžbenika za 5. i 6. razred , koautor testova za 5. razred i autor testova za 6. razred (Data Status). Predsednik udruženja građana “Centar za edukaciju i društveno angažovanje”.

Najčešća pitanja i odgovori

Šta ću ja, u stvari, znati nakon ovog seminara?

Pomoću ovog alata moći ćete da unapredite nastavni proces, držite zanimljivije časove i podignete svoja i učenička postignuća na viši nivo. Znaćete kako da upotrebite mape uma na času kao i kako da ih koristite prilikom donošenja odluka, rešavanja problema, planiranja, određivanja prioriteta, pravljenja beležaka, držanja prezentacija. Pomoću ove tehnike stvaraćete jedinstvene mape vaših misli i misli vaših učenika.

Šta mi je od opreme potrebno za ovaj seminar?

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira ...). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Šta mi je potrebno od programa?

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla ...). To je neophodno za početak, a sve ostale programe neophodne za kreiranje mapa uma dobićete na samom seminaru, kao i uputstvo za rad sa njima.

Da li je potrebno da budem "majstor" za rad sa računarom da bih pohađao ovaj seminar?

Nije neophodno da imate neko veliko predznanje, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste početnik. Seminar nije tehnički previše zahtevan ali je ipak neophodno da dobro poznajete svoj računar. Sigurni smo da i početnici mogu da nauče sve što je na ovom seminaru, ali će im biti možda potrebno malo više vremena. To je jedina razlika, odnosno razlika je u vremenu potrebnom za izradu zadataka.