Pomodoro tehnika za veću produktivnost tokom onlajn nastave

Rad od kuće je postao svakodnevnica nastavnika, stručnih saradnika, direktora … Svi se trudimo da budemo što bolji u ovim vanrednim vremenima i da budemo što produktivniji tokom radnog dana, koji može da traje i duplo više nego obično. Rad od kuće preko računara na internetu nam donosi veliki broj informacija i situacija koje nam odvlače pažnju (telefon, društvene mreže, novo radno okruženje, porodične obaveze i dr). Mi u OKC-u ovako radimo već godinama i u početku smo provodili po ceo dan za računarom i neprimetivši kada prođe 8-10 sati rada, a učinkovitost je bila mala. Ali, vremenom smo isprobali nekoliko metoda upravljanja poslom od kuće i ovde ćemo Vam predstaviti jednu tehniku koju mi koristimo, a veoma je korisna. U pitanju je Pomodoro tehnika.

Pomodoro tehnika pri radu i učenju nastala je 80-tih godina 20. veka, ali je i te kako pogodna i za organizaciju nastave u vanrednom stanju. Kroz ovaj tekst odgovorićemo na pitanja: šta je pomodoro tehnika, kako je nastala, kako da je primenite u svom radu, odnosno u kojim aspektima predavanja na daljinu primena ove tehnike može da pruži najbolje rezultate, i predstavićemo Vam aplikaciju koja će vam pomagati u tome. Krenimo  od početka 🙂

Kako je nastala pomodoro tehnika učenja i rada ?

Pomodoro (na italijanskom znači paradajz) nema veze sa hranom iako se zove po paradajzu, ali ima veze sa kuhinjom. Naime, sredinom 80-tih godina 20. veka Italijan Frančesko Kirilo otkrio je ovu tehniku dok je spremao ispite. Ime pomodoro (ital. paradajz) odnosi se na kuhinjski merač vremena (tajmer), koji je Frančesko koristio kao pomoć u spremanju ispita. Tehnika je postavljena na konceptu da jevreme naš saveznik u radu, a ne glavni protivnik“

(Verovatno se trenutno ne biste složili sa ovom konstatacijom ukoliko ste u situaciji da svakog dana radite više, a da Vam se obaveze svakoga dana sve više gomilaju. Ovaj tekst, odnosno ova tehnika, upravo može Vama najviše da pomogne).

Kako se koristi pomodoro tehnika?

Recept za sprovođenje ove tehnike u radu i učenju zasniva se na sledećim parametrima :

  • Napravite svoj dnevni plan rada (zadatke koje trebate da rešite u toku dana).
  • Zadatke podelite na manje radne delove. Svaki taj manji deo prestavlja jedan pomodoro, a rad na svakom pomodoru traje 25 minuta.
  • Nakon svakog pomodora (zadatka od 25 minuta) napravite pauzu u trajnju od pet minuta. Tokom ove pauze možete da se protegnete, popijete vodu, sok, čaj…
  • Nakon odrađenih 4 pomodora (zadataka) napravite dužu pauzu od 30 minuta. Ova pauza je idealna za ručak, odmor uz muziku, meditaciju …
  • Nakon ove duge pauze ponovite celi ciklus od četiri pomodoro zadatka uz kratke pauze.

Oblasti u kojima najučinkovitije možemo da koristimo ovu tehniku

Postoje delovi posla u kojima moramo da budemo aktivni, odnosno radimo duže od 25 minuta. Što ne znači da ćemo odmah odbaciti ovu tehniku u radu. Pri svakom radu potrebno nam je vreme za istraživanje tema kojima se bavimo: pravljenje materijala, evaluacija (ocenjivanje) učeničkih radova, čitanje blog postova, praćenje video uputstava, pohađanje onlajn seminara, pa ako dobro ne usaglasimo vreme za rad i vreme za odmor sa svojim obavezama, bićemo iscrpljeni, a u tom stanju nam je mnogo teže da budemo produktivni. Ova tehnika nam omogućava da ostanemo fokusirani, produktivni i da povećamo procenat efikasnosti svog rada, a da ne sagorimo pod pritiskom obaveza i rokova. Ova tehnika se preporučuje kada pravimo nastavne materijale, dnevne i nedeljne planove, ocenjujemo radove učenika, istražujemo nove teme za nastavu, odnosno usvajamo nova znanja.

Takođe, ovu tehniku mogu da koriste i naši učenici prilikom rada na domaćim zadacima, učenju novog gradiva ili tokom obnavljanja naučenog.

Aplikacija kao pomoć u pomodoro organizaciji

Džabe nam je da znamo kako funkcioniše ova tehnika, ako se zaradimo i preskočimo vreme određeno za pauzu ili za rad. Zato se opet okrećemo tehnici koja nam pomaže, odnosno podseća šta i kako da radimo. Postoji nekoliko veb-aplikacija koje možete koristiti za ovo. Evo kratkog uputstva:

Sada smo izloženi ogromnoj količini informacija, koje lako mogu da nam odvuku pažnju, stoga je dobro upravljanje vremenom jedna od bitnijih osobina koju je potrebeno da imamo tokom vanredne nastave.

P.S. Ovaj članak je uređen uz pomoć pomodoro tehnike i „iz prve ruke“ možemo da Vam kažemo da je kompletno uređivanje članka trajalo 30 minuta kraće  nego što je to bio slučaj pre „paradajz“ metode.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Označite zvezdicom koliko vam je tekst bio koristan?

Prosečna ocena 5 / 5. Do sada ocenilo: 1

Tekst nije ocenjen! Budite prvi koji će ga oceniti.