Muzika uz pomoć računara

Kataloški broj: 1034
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

* Sadržaj ovog seminara isti je kao i sadržaj seminara Muzika uz pomoć računara iz prethodnog kataloga. U slučaju da ste pohađali stari seminar, ne morate ovaj.

Na ovom seminaru steći ćete znanja i razviti veštine za korišćenje besplatnog računarskog programa u kreiranju digitalnih notnih zapisa. Vaša nastava biće mnogo dinamičnija, učenicima ćete predstaviti sadržaje na kvalitetniji način i njima ćete moći da prenesete znanje tako da i sami mogu da koriste računare za kreiranje notnih zapisa. Moći ćete da napišete i svoj prvi udžbenik ili priručnik za nastavu muzike.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png
  • Nastavnicima stručnih predmeta u srednjoj umetničkoj školi (muzičke i i baletske škole).
  • Nastavnicima muzičkog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama.
  • Nastavnicima razredne nastave.
  • Vaspitačima u predškolskim ustanovama.
  • … svima koji se bar malo sreću sa muzikom u svom radu. :)

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Za pohađanje ovog seminara dovoljno je da imate osnovno znanje rada na računaru – da umete da koristite neki od internet pregledača (Google Chrome, Mozilla…) i da imate osnovno znanje za rad u nekom od programa za obradu teksta (Word, WPS, Libre, …). Sve ostalo naučićete na samom seminaru.To što koristite es dnevnik, već Vas dovoljno kvalifikuje za pohađanje seminara Muzika uz pomoć računara.

O seminaru

Ovaj seminar nastao je sa idejom da se nastavnicima, vaspitačima i stručnim saradnicima pomogne u ovladavanju i korišćenju legalnih programa za pisanje nota i kreiranje muzičkih aranžmana koji će biti korišćeni u nastavi. Pored toga, učesnici seminara steći će i potrebne veštine i korisne savete za pisanje priručnika, udžbenika i lekcija u elektronskom obliku za date ciljne grupe.

Sve ovo pomoći će osavremenjavanju samog predmeta – bilo da se radi o nastavi muzičkog vaspitanja na svim nivoima ili o izučavanju jednog specifičnog instrumenta.

Teme seminara

Tema 1 - Prednosti upotrebe savremenih računarskih tehnologija u muzičkom notiranju

Prikaz razvoja tehnologije u službi muzike i muzičke notacije od samih početaka do danas. Polaznici će naučiti kako da u legalnom besplatnom računarskom programu zapišu jednoglasnu kompoziciju i kompoziciju u dva linijska sistema, kao i na koji način da dodaju tekst za pevanje u zapisanu kompoziciju.

Tema 2 - Praktična upotreba digitalnog notnog zapisa

U ovoj temi polaznici će naučiti kako da u predstavljenom programu za zapisivanje nota od zadate kompozicije kreiraju aranžman za više različitih instrumenata, odnosno, za glas i instrumentalnu pratnju, kao i da kreiraju stranicu priručnika za nastavu, koja će sadržati i tekst i notni primer.

Ishodi seminara

Po završetku seminara:

  • znaćete da zapišete bilo koju kompoziciju u besplatnom legalnom programu za pisanje nota umećete da zapisanoj kompoziciji dodate i potpisan tekst,
  • umećete da kreirate vežbu, kviz ili stranicu priručnika u besplatnom legalnom programu za pisanje nota,
  • znaćete da od kreirane kompozicije napravite audio zapis,
  • kreiranu kompoziciju umećete da podelite i da osobama koje nemaju ovaj program za zapisivanje nota.

Autori seminara

Marija Đokić

Marija Đokić

Marijine velike ljubavi su muzika, tehnologija i podučavanje. Uspešno ih kombinuje radeći kao nastavnik klavira i klavirski saradnik u MŠ „Isidor Bajić” u Novom Sadu i kao autor i moderator elektronskih seminara u Obrazovno kreativnom centru.

U OKC-u je od njegovog osnivanja – od 2011. godine, a pored ovog, autor je i moderator i prvog OKC seminara – „Blog, tviter i fejsbuk u nastavi”, kao i seminara „Nastava u oblaku”.

Jasna Marković Vujanović

Jasna Marković Vujanović

Autorka seminara smatra da je suština rada u školi, dozvola da se uči celog života.

Pripada generaciji koja je odrasla u velikom idaelizmu, koji je svet video kao otvoren i pun mogućnosti, a sazrela u svetu u kome se ništa ne podrazumeva, svesna da poduzetnički duh nije ugrađen u njen kod obrazovanja i razvoja.

U ovom seminaru, pokušava i drugim kolegama da pomogne sa eventualnim ostvarenjem malih poduzetničkih poduhvata, kao što su pisanje za svoj instrument, pisanje aranžmana i priručnika.

Time što je njeno osnovno zanimanje ”nastavnik flaute”, a pored toga je rukovodilac u školi i autor još jednog seminara na okc-u, autorka želi da pokaže kolegama da je prosveta dovoljno široka, da obuhvati sva naša interesovanja.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Po završetku ovog seminara umećete da u besplatnom legalnom programu za pisanje nota zapišete (i uredite) bilo koju kompoziciju, za bilo koji instrument. Umećete i da kreirate (kratke) vežbe, muzički kviz i/ili stranicu priručnika koji će sadržati kombinaciju nota, teksta i slika. Pored toga, znaćete i na koji način da zapisanu kompoziciju podelite svojim učenicima (ili kolegama), bez obzira na to da li oni imaju isti ovaj program ili ne.

Ne. Za pohađanje ovog seminara dovoljno je da imate neko osnovno znanje u rukovanju računarom – da umete da koristite internet pregledač (Google Chrome, Mozillu, … ) i da znate osnove rada u programu Word (unos i uređivanje teksta). Sve ostalo naučićete na seminaru.

Kao i sve ostale OKC seminare, i ovaj je neophodno raditi na računaru, pa je potrebno da imate računar ili laptop koji ima pristup internetu.

Nije problem. :) Pošto se seminar odvija preko interneta, a komunikacija je asinhrona, seminaru možete pristupiti kada god vama odgovara i sa bilo kog mesta. Važno je samo da imate internet konekciju i da seminaru pristupite bar jednom u toku trajanja jedne teme.

Odluka o akreditaciji