Školski elektronski časopis u službi kreativnosti učenika

Kompetencija:

K1

Cena:

2900 dinara

Uverenje:

37 bodova

Trajanje:

5 sedmica

Seminar je namenjen:

Nastavnicima razredne nastave

Nastavnicima predmetne nastave u osnovnim školama

Nastavnicima predmetne nastave u gimnazijama

Nastavnicima opšteobrazovnih i stručnih predmeta u srednjim stručnim školama

Nastavnicima izbornih i fakultativnih predmeta

Stručnim saradnicima (pedagozima, psiholozima i bibliotekarima)
Direktorima

Da li i vi imate sličan problem?

Jedna učiteljica u Srbiji došla je na ideju da sa svojim đacima kreira svoje novine. Videvši dosta lepih štampanih novina od svojih kolega i ona se odvaži da kreira svoje. Gledavši te novine videla je mnogo nedostataka. Pomislila je da će to ona uraditi mnogo bolje i kvalitetnije, a i njeni su  đaci jako kreativni pa će njene novine biti nešto posebno.

Obavestila je direktora koji je ovom idejom bio oduševljen i predložio je da i ostale kolege uključi kako bi to bio školski list. Zašto se naša škola ne bi pohvalila školskim novinama, pomisli direktor. Veoma brzo je zajedno sa svojim kolegama sakupila tekstove i fotografije. U pomoć je pozvala nastavnika informatike kako bi joj pomogao da sve to lepo upakuje. Ovde su nastali problemi, uklapali su tekst i slike danima. Svakog dana se mogla čuti rečenica: ,,Gde mi sada ovo pobeže!“. Posle nekoliko dana, nekako su tekstovi i slike uklopljene. Učiteljica nije baš bila zadovoljna, ali informatičar nije mogao ispuniti baš sve njene zahteve. Sve u svemu snimili su svoj rad i krenuli ponosno kod direktora da se dogovore u koju štampariju da se jave kako bi se novine štampale.

Kod direktora šok. Direktor je kazao da mu je žao, ali da sada za to nema novca. Pošto je i direktoru bilo krivo ponudio je rešenje da novine štampaju na štampaču, a da umnožavaju u kopirnici. ,,Bolje išta, nego ništa”, pomisli učiteljica. Sve su  to oni odradili. Krajnji produkt nije bio ni nalik onome što je zamišljala učiteljica. Deca su i ovim bila jako zadovoljna. Direktor je na svim sednicama potencirao da je pokrenuo štampanje školskih novina. Bio je ponosan na sebe. Jedino je učiteljica osećala gorčinu jer nije uspela u realizaciji svoje zamisli. Jednoga dana učiteljica je videla da postoji seminar ,,Školski elektronski časopis u službi kreativnosti učenika“.

Kako rešiti ovaj problem?

Poštovane kolege na našem seminaru ćete naučiti kako da kreirate svoje e-novine. Ne morate zavisiti od finasija škole. Svoje novine ćete kreirati i samostalno ih obaviti.  Naučićete da radite profesionalni prelom teksta. Ako škola bude voljna da finansira štampanje vi ćete imati sve spremno. Brzo i lako za 5 nedelja ćete postati stručnjak za e- izdavaštvao.  Vaši učenici će aktivno učestvovati u izradi svog odeljenjskog elektronskog časopisa i na taj način savladavati gradivo na veoma krativan način.

Teme na seminaru:

  1. Računar kao sredstvo za učenje a ne samo za zabavu - U ovoj temi upoznaćete se sa prednostima informatičke pismenosti i prednostima i nedostacima upotrebe računara u nastavi;
  2. Elektronski časopis - alat za razvoj kreativnosti - Kroz ovu temu upoznaćete se sa pojmom internet novinarstvo i njegovim značajem za rad sa učenicima kao i sa elektronskim časopisom kao alatom za nastavu;
  3. Obrada teksta - U ovoj temi učesnici će steći osnovna znanja obrade teksta na računaru i za pripremu teksta za elektronski časopis;
  4. Obrada crteža - U ovoj temi učesnici će steći osnovna znanja obrade crteža i pripremu grafičkih elemenata za elektronski časopis;
  5. Kreiranje elektronskog časopisa - U ovoj završnoj temi, učesnici će naučiti da koriste specijalizovane programe za publikaciju i da kreiraju elektronski časopis.

Autori/moderatori

Ivica Županjac

Profesor razredne nastave od 1999. god. Aktivan IT-vac, koristi tehnologiju da bi njegovi časovi bili što zanimljiviji. Kreator je blogova www.sajberucitetlj.com i www.sajber.weebly.com na kojima objavljuje autorske tekstove. Deo je OKC tima i zajedno sa njima ima dva akreditovana e-seminara: "Školski elektronski časopis u službi kreativnosti učenika" i "Internet učionica". Autor je akreditovane tribine: "Uloga nastavnih sredstava i web alata u savremenoj nastavi", kao i seminara: "Uporišne tačke u nastavi matematike". Učesnik i predavač je na dosta domaćih i međunarodnih konferencija i skupova koji su imali za temu upotreba IKT-a u nastavi. Još 2010. god kreira e-dnevnik u svojoj školi. Dobitnik je druge i treće nagrade na konkursu "Digitani čas". Organizuje zajedničke časove preko interneta. Kreator je jedinstvene Mape inovativnih prosvetnih radnika i još puno toga.

Svetlana Pavlović

Učiteljica 29 godina, kojoj su učenici neiscrpna inspiracija za kreativne časove i inovacije u nastavi. Nagrade za obrazovne filmove, niz prikazanih kreativnih radionica, nekoliko projekata, zbirka učeničkih pesama, školski odeljenski časopis, stručni rad "Školski kulturni turizam" izlagan na Međunarodnoj konferenciji o obrazovanju, voditelj seminara, osnivač Udruženja građana "Mudrolije" koji se bavi obrazovanjem i vaspitanjem dece i omladine je samo deo koji odlikuje njen rad.
Primena IKT-a u nastavi motiviše je za stalnim stručnim usavršavanjem, tako i postaje saradnik OKC-a kao autor i moderator seminara "Školski elektronski časopis u službi kreativnosti učenika"

Najčešća pitanja i odgovori

Koje veštine ću steći nakon ovog seminara?

Nakon ovog seminara ćete samostalno znati i umeti da uradite kompletan prelom teksta, kao i da novine objavite na internetu.

Šta mi je od opreme potrebno za ovaj seminar?

Za ovaj seminar je potrebno da imate računar sa operativnim sistemom Microsoft Windows 7, 10 ili novije.

Da li je potrebno da budem "majstor" za rad sa računarom da bih pohađao ovaj seminar?

Nije neophodno da imate neka velika predznanja, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste početnik. Seminar spada u srednje zahtevne seminare, tako da nisu potrebne posebne informatičarske veštine.

Da li ću morati da poznajem neki poseban program za kreiranje digitalnog sadržaja pre seminara?

Potrebno je osnovno znanje na računaru, sve ostalo ćete naučiti na samom seminaru.

Radovi učesnika seminara

(da biste prelistali elektronske časopise potrebno je da kliknete na ćoškove stranica)

Odluka o akreditaciji